ANATHEMA - live at the ROMAN THEATER in Plovdiv

22 September 2012
news page

ANATHEMA at Sounds of the Ages

featuring the Plovdiv Philharmonic orchestra conducted by LEVON MANUKYAN

22 September 2012, Roman theater, Plovdiv

words by Nicola Shahpazov & Vassil Varbanov,
photo: Assen Tonev

English version coming soon

Форумът Sounds of The Ages 2012 продължава. След фантастичните изживявания с ФИШ и неговата група в Античния театър, тази вечер шоуто ще бъде на други британци – ANATHEMA.

Въпреки че са английска група от Ливърпул, семейство КАВАНА, което е в основата на бандата е с ирландски корени. И това си личи в рижите коси на членовете.

Това няма да е първият концерт на ANATHEMA в България, но пък е първият път, в който момчетата и момичето имат толкова дълъг престой на наша територия. При това, продукцията ще бъде още по-внушителна, в сравнение с шоуто на ФИШ.

Причината е в това, че ANATHEMA ще снимат и запишат концерта за blueray и изискват почти 2 пъти повече осветление, допълнителни платформи, за да може различните изпълнители, клавиристи, както и оркестърът на Пловдивската филхармония, да бъдат на различни нива.



Всичко това е координирано с организаторите - Тангра Мега Рок (т.е. с нас),  чрез средно 20 мейла дневно, в продължение на 2 месеца, като в някои пикови дни достига 70 писма. Без да се броят конферетни разговори в Skype или по телефона, нито пък чатовете ни с румънците, които ще правят концерт в Букурещ на следващия ден, само че без оркестър.

Явно, трябва да се очаква сериозен спектакъл.

Платформите започват да се монтират веднага, след като ФИШ и неговият екип напускат театъра, за да отпразнуват успеха си в хотела, преди да отлетят обратно към домовете си. Сцената започва да се покрива с черни килими – очевидно замисълът на режисьорът, който ще осъществи видеопродукцията е напълно ясен в главата му.

Това, всъщност е един от най-големите в бранша днес – ЛАСЕ ХОЙЛ. Висок и адски дружелюбен датчанин, в когото тече и доста шотландска кръв. Правил като фотограф и режисьор изкуство за СТИВЪН УИЛСЪН, OPETH, DREAM THEATER (и други), той пристига с развален мобилен телефон, но подчертава, че никак не се вълнува от това и скоро няма да прави усилия да си купи нов.

Рядка птица, нали?



снимка: Алкс Лийкс

ЛАСЕ е ангажирал общо 30 души екип, много от които българи, и ще снима със 7 на брой камери 5D концерта. Резултатът ще се появи на blueray още през 2013 от лейбъла Kskope, чийто шеф долита от Англия ден преди шоуто.

Ей, събрахте се!

Самите ANATHEMA кацат в София още в сряда вечер, защото им предстоят 2 предварителни дни с музикантите от оркестъра на Пловдивската филхармония.

При това, за разлика от ФИШ, който свири с щрайха 5 песни под ръководството на нашия диригент ЛЕВОН МАНУКЯН, правил и оркестрациите, ANATHEMA ще свирят цялото си шоу (или почти, както ще се окаже) с оркестъра, а новите аранжименти са осигурени от тях и техния ДЕЙВ СТЮАРТ (не този от Eurythmics).



В четвъртък, ANATHEMA са посрещнати пред община Пловдив от кмета – ИВАН ТОТЕВ, който е с фланелка ‘Anathema’ и открива пресконференцията с признанието, че е стар фен на групата.

Музикантите му се отблагодаряват, като открито позират с фланелки, подкрепящи кандидатурата на Пловдив за културан столица на Европа през 2019.

Атмосферата е весела и ANATHEMA обясняват, че носят името си от 22 години и всеки последвал опит от тяхна страна да го сменят, се е оказал неуспешен. Подчертават, че нямат проблеми със старите си членове – Дарън Уайт и Дънкън Патерсън, които имат много голямо място в историята на групата, но не са ги поканили да участват в това тяхно blueray шоу, защото просто нямат място в бандата днес.



От тях зад микрофоните не сяда само басистът ДЖЕЙМИ, който снима всичко с камера от редиците на журналистите, но пък новото попълнение, португалецът ДАНИЕЛ КАРДОСО е с тях и не спира да се усмихва загадъчно. Но и той вее фланелка 'Plovdiv 2019'...

Изборът на Античния театър в Пловдив за снимките бил очевиден – първият концерт на ANATHEMA у нас – в супер престижната софийска зала ‘България’ ги убедил, колко яки са феновете тук. Чудесно!

Половината от групата са от футболния ‘Ливърпул’, другите от ‘Евертън’. Барабанистът Дарън Уайт ще бъде с тяхна фланелка на концерта, докато другите са почти строго официални. 



Вечерта гледат шоуто на ФИШ и пият вино - хората ги разпознават и се снимат с тях. На другия ден, специална фризьорка пристига в хотела, за да направи прическата на ЛИЙ, след което е закарана зад кулисите на Античния театър, за да гримира цялата група. Лицата няма да лъщят пред прожекторите и камерите.



ANATHEMA канят Кмета да излезе на сцената и да даде началото на шоуто, като покани на сцената първо диригента ЛЕВОН. Той се съгласява и го прави с развълнуван глас, докато английските музиканти се надъхват в тунела, като преди мач.

Това е моментът, в който официално настъпва астрономическата есен, но също и Денят на независимостта в България, а по средата на концерта, в небето неочаквано за групата гърми заря.

Шефът на техническия персонал на ANATHEMAТОНТО (не пианистът на Ахат) има рожден ден и след края на шоуто, всички пеят ‘Happy Birthday’ в гримьорната, организаторите носим и голяма торта. Празници, до последно! 

Сега, път на ШАХПАЗОВ и неговата конкретна рецензия на този концерт:



текст: Никола Шахпазов, снимки: Асен Тонев

Отдавна сме наясно, че ANATHEMA не са случайна група.

Въпреки че отколешните им последователи с умиление слушат ‘The Silent Enigma’ и ‘The Crestfallen’, всъщност ливърпулци много бързо надраснаха британското дуум/дет клише, станаха твърде големи за нишата, в която бяха родени и още с ‘Eternity’ се отправиха на изследователско пътешествие към далечни хоризонти.

Вероятно чувайки ‘Judgement’ и ‘Alternative 4’, доста хора са си казали, че това е творческият пик на ANATHEMA и оттам нататък бандата не би могла да постигне много повече.

Точно затова обаче ги наричаме специални, дори натъртваме, че са точно такива – най-доброто тепърва предстоеше.

Много близки и почти толкова различни един от друг, ‘A Fine Day to Exit’, ‘A Natural Disaster’, ‘We’re Here Because We’re Here’ и ‘Weather Systems’ ни разкриха група, която умее да прави отличен, дълбок и несъмнено искрен рок (вече без притеснение го наричат и прогресив), в който Pink Floyd, Mogwai и Radiohead влиянията се сливаха и размесваха с типичната ANATHEMA атмосфера до постигане на пълната, лъчезарна британска меланхолия, която тъкмо ливърпулци най-добре умеят да забъркват.



Наложи ни се дълго да почакаме първата ни среща с тях на родна земя. Но ANATHEMA са специална група, затова и в това есенно рандеву нямаше нищо случайно.

Помните (а който не помни, нека чете тук ) онази вечер на 20 ноември 2010, нали? Първи истински рок концерт в зала 'България', Петер Карлсен, братята Кавана, 'Temporary Peace', 'Release' и още 25 композиции, бурни, продължителни аплодисменти (преминаващи в овации), отличен сетлист, брилянтно представяне и атмосфера, които тогава нарекохме перфектни.

Вероятно още при финалните акорди сме си пожелали още веднъж ANATHEMA в България... макар че, колко по-добре/по-различно може да бъде всичко след такъв старт?

Наричаме ANATHEMA специални именно заради това – умеят да поемат рискове, знаят как да изненадват.

Красивият стар град в Пловдив, древният римски театър (който, напук на общата представа, не е амфитеатър), първият (подходящо топъл) ден от астрономическата есен – колко по-добро може да бъде продължението на онова чудесно гостуване в зала 'България'?



Разбира се, предчувствахме магията. Защото знаехме, че ANATHEMA се трудят над специални аранжименти на парчетата си, за да излязат на живо заедно с оркестъра на Пловдивска филхармония (и нескрития рок симпатизант – диригента Левон Манукян).

Защото стана ясно, че ще заснемат събитието за предстоящото си концертно DVD/Blu-ray издание. Защото всички щяхме да сме там и да направим нещата още по-специални.

Изтърканите мраморни стъпала и седалки, старинните колони и статуи, извисяващите се наблизо красиви пловдивски къщи – не, наистина не се досещаме за по-добро място за концерт на ливърпулските класици, които ден по-рано са се срещнали с ФИШ и неговия бенд, поднесли първата прог рок порция от второто издание на феста Sounds of the Ages.

Пристъпваме внимателно по тесните пътеки и стъпала с единствените прилягащи на атмосферата напитки (бяло и червено вино) и правим залагания какво ще прозвучи в следващите два часа.

ANATHEMA се материализират точно в уреченото време, а зад тях вече е подреден оркестърът на Пловдивската филхармония.

Очаквано, първият един час е изцяло зает от парчета от последните им два албума (особено ясно изпъкват двете части на ‘Untouchable’, ‘Storm Before the Calm’ и ‘Universal’) – най-малкото защото те изглеждат и най-подходящи за невинаги лесната интеракция между рок банда и класически ансамбъл.
 
Саундът на ANATHEMA най-често е достатъчен сам по небе си, но моментите, обогатени с включванията на цигулки и чело определено дават по-голяма дълбочина и това си личи дори когато тежките китари вземат връх.

Особено добре се получават нещата при (почти трип хоп) фаворита ‘A Natural Disaster’ и тъжовното ‘One Last Goodbye’ (чийто край съвпада с голямата заря по случай празненствата по независимостта на България), а завършващото първата концертна част ‘Fragile Dreams’ е решено в съвсем нов концертен вариант, който набляга тъкмо на класическите щрихове.



ДАНИ е в непрекъснат контакт с публиката и типичната рок поза му стои толкова добре, колкото и симпатичната бяла риза, която е сложил за този важен момент.

Именно той е и човекът, който обявява началото на втората част от концерта, която липсва от залепените пред групата листа със сетлиста – а тя е спонтанна, шумна, рок, може би не пълна, но силна противоположност на по-формалното начало. Съвсем изненадващо забиват нервното, някак пънкарско ‘Panic', следвано от абсолютно различното, Pink Floyd-ско ‘Emotional Winter’ от ‘Judgement’ и протяжното, подтикващо към размишления ‘Internal Landscapes’ – ембиънт и прог рок разказ за смъртта и вечния живот, който никога не сме си представяли, че би звучал толкова добре на живо.

Краят е класически (но не със ‘Sleepless’, уви) – чуваме ‘Fragile Dreams’, но ”по начина, който всички очаквате”, както казва ДАНИ – тоест шумно и рок.

Има и още аплодисменти, овации, усмивки, снимки и поклони за едно голямо довиждане.

Докато се носим в нощта по магистралата към светлините на София, един приятел размишлява на глас:

На практика със свиренето в зала България и на Античния театър в Пловдив, ANATHEMA постигнаха всичко, което може да се постигне на живо тук, нали?”. Със специалните групи обаче никога не се знае...

Сетлист (виж снимка на оригиналния - най-долу):

С оркестъра на Пловдивска филхармония:
Untouchable 1
Untouchable 2
Thin Air
Dreaming Light
Lightning Song
Storm Before the Calm
Everything
A Simple Mistake
The Beginning and the End
Universal
Closer
A Natural Disaster
Deep
One Last Goodbye
Flying
Fragile Dreams

Без оркестъра на Пловдивска филхармония:

Panic
Emotional Winter
Internal Landscapes
Fragile Dreams 

ГАЛЕРИЯ - скоро


 

Source: radiotangra.com