LAIBACH live in Sofia

21 May 2014
news page

LAIBACH
21.5.2014, Sofia Live Club

текст: Христина Димитрова, снимки: автора

LAIBACH са група, която вече над 30 години се подиграва по един изключително изтънчен начин с тоталитаризма и „международното положение“, но, по всичко личи, темите са все така актуални. Дори плашещо актуални. На фона на световните и местните събития, едва ли може да се намери по-уместен концерт, който да се случи в топлата пролетна вечер на 21 май. Държавата не съществува, но партията набира членове.

А LAIBACH дойдоха с мир и оповестиха разпада на Европа.

Първата част на концерта, състояща се от всички песни от новия албум 'Spectre', но в разбъркан ред, започва с Евровизия. Не, не с 'Eurovision', а с 'Te Deum - Prelude' на Charpentier, използвана за мелодията на Евровизията. Някой в публиката до мен нервно коментира, че може би на сцената ще се появи Кончита Вурст. За всеобщо облекчение, обаче, се появяват LAIBACH и МИЛАН ФРАШ с нетърпящ възражение мрачен глас оповестява: „Europe is falling apart.“

„Good evening, Athens“ прозвучава на запис като поздрав, а някой от седящите на столчетата пред сцената мощно се провиква „Ууууу!“ - Едва ли са се объркали, всичко е нарочно.



Иначе очарователната МИНА СПИЛЕР е с абсолютно безизразно мрачно изражение на лицето, както и всички останали от групата. През цялото време.

Клубът е доволно пълен. Публиката е разнородна – има хора, дошли направо от работа и такива, които са минали през къщи да се гримират за случая или да се преоблекат във военни ризи и панталони и да обуят високите ботуши. Някои са довели и децата си.

На сцената не се случва нищо особено от гледна точка на акробатични изпълнения и движение, но мултимедийните изображения на огромния екран отзад са изключително въздействащи и чудесно се вписват в музиката от 'Spectre', който Никола Шахпазов описа като „наглед полиран, лесен за употреба електро албум “.

Но, разбира се, LAIBACH никога не са били „лесни за употреба“ и целта им никога не е била да създават лежерно настроение, както би се очаквало от електронна музика. Дори напротив. - Слушаш внимателно и се замисляш. Понякога те побиват и тръпки.



Атмосферата е по-скоро някак мрачно-тържествена и публиката предпочита да внимава в картинката, вместо да подскача. Същият леко подиграватлен глас на МИЛАН ФРАШ от записа, който ни поздрави, ни увери, че сме най-добрата публика. „We love you!“

През това време самият МИЛАН пие вода с гръб към нас и ни дава миг да се замислим за стотиците  пъти, в които сме чували тези задължителни реплики от разни звезди с чудовищни хонорари. Разбира се, че не е искрено.

'The Whistleblowers', с веселата си приповдигната мелодия и радостно подсвиркване малко разведрява атмосферата и създава настроение като за откриване на Олимпиада. След това, обаче, гласът на запис ни пита „Are you frustrated”. Не много убедително публиката отговаря „No“.

'No History' и 'Resistance Is Futile' слагат край на първата част и следва 10-минутна пауза, озвучена от лежерни виенски валсове.



Втората част от концерта е смесица от по-стари и по-нови неща на LAIBACH. Има дори песни от саундтрака на финландската комична идиотщина за нацистка колония на Луната, 'Iron Sky', обилно гарнирани с кадри от филма. 'B-Mashina', на фона на маршируващи нацисти и летящи чинии, звучи поне три пъти по-зловещо от студийната версия във 'WAT'.

Има и четири кавъра, а концертът, или по-скоро ритуалът, завършва с 'Tanz Mit Laibach' и 'Das Spiel Ist Aus' и публиката най-после се поразтанцува.

Хората се изнизват бързо и пушат мълчаливо пред клуба. Витае особеното чувство, че сме били свидетели на нещо необичайно. Най-малкото заради легендарния статус на LAIBACH и неоспоримия факт, че са повлияли на толкова много други групи, някои от които впоследствие се превърнаха в големи звезди с чудовищни хонорари, които ни казват, че ни обичат и сме най-великата публика.

МИЛАН ФРАШ
 дума не обели.

Концертите на LAIBACH в никакъв случай не са лежерно развлечение, макар че си тръгнахме, подсвирквайки бодро с уста.



Сетлист:

1. Eurovision
2. Walk with Me
3. Americana
4. We Are Millions and Millions Are One
5. Eat Liver!
6. Bossanova
7. Koran
8. The Whistleblowers
9. No History
10. Resistance Is Futile
11. Intermezzo
11. Brat Moj
12. Ti, Ki Izzivas
13. B Mashina
14. Under the Iron Sky
15. Leben-Tod
16. Warme Lederhaut
(The Normal cover)
17. Ballad of a Thin Man
(Bob Dylan cover)
18. See That My Grave Is Kept Clean
(Blind Lemon Jefferson cover)
19. Encore:
19. Love on the Beat
(Serge Gainsbourg cover)
20. Tanz mit Laibach
21. Das Spiel ist aus
22. The Whistleblowers (Video / Diamond Version Remix)








 

Source: radiotangra.com