TOTO live in Sofia

28 June 2015
news page

TOTO
28 юни 2015,  'Арена Армеец', София

текст: Валентин Найденов, снимки: Асен Тонев

ГАЛЕРИЯ  

Очакване:

Идва световна група с репутация на хитове, клипове, класа в свирене и пеене, с много записани касетки на техни тави, с много спорове „кви са тия“. Идват за втори път след 15 години. Очаквано сравнение с концерта им в Зала 1 на НДК. Препирни преди и след концерта.



Залата.
Отпред:

Готини хора продават неща с надпис ТОТО. Лента за глава - 2 лъва, Кърпа  за глава - 3, Шал – 10, Ф(л)анелка - 20.  В неделното слънце пред залата е рехаво от към хора. Лъха елитарност с марка „Тото“.

Отзад:

Не се скиват големите камиони с  тонове Хапаратура. Няма как да е друго яче. Тия хора обикалят Европа и всеки ден вместо да вечерят, фащат влака да ни цъфнат.

Вътре:

Рехаво е. Теорията на вероятнистите очаква посещаемост 11/8. Ведри лица, добре облечени тела. „Тото“? Хора от 29 години и 2 месеца до 67 години и 11 месеца.



Групата:

Излиза без фойерверки и пердаши веднагически 'Running Out Of Time'.

На сцената са:

Дейвид Пейч (David Paich) – акустично пиано;
Стив Поркаро (Steve Porcaro) - клавирни
Стив Лукатър (Steve Lukather) – китари;
Дейвид Хънгейт (David Hungate) – бас;
Джоузев Уилямс (Joseph Williams) – глас.

С тях са още четирима виртуози в пеене и тропане. Откроява се Лени Кастро в частта тропане.

Концертът:

Мощно начало с ново парче. Познато свирене, като по учебник.
'I’ll Suply The Light' вкарва репертоара им в ръкопляскане и танци. Не би.

'Stranger In Town' в бързото си темпо и с гласа на Дейвид Пейч е прекрасно, но не запалва хората в залата.
Минават познати парчета на TOTO. Светват телефонни апарати. Снимат за собствено удоволствие.  Малко и рядко снимат.
Всички в залата знаят какво ще има. Имат го. Не се веят светулки от сапунерки.



Музиката:

Тържество на материята. Виртуозни музиканти се изказват „колко много знаем и можем“.
Има ли душа у тази техника с марка „Тото“?!
Концерт и бис. Никой не ги вика, ама да мине дежурен номер.

'Africa'
– дансува се.

Групата:


Група с огромен изпълнителски и  композиторски потенциал идва за втори път тук. Очакването от нея е да строшва прегради като танк. Тя паркира скромно в себе си. Не се отделя от наученото в ноти някъде. Академичното свирене си е гот. На концерт май трябва да има живец.

Публиката:

Рядко пее, рядко светва тилифон. Средна възраст около 47 години и 3 месеца.
В края на краищата ние имаме едно музикално бижу, което разлива красота на музика...

Имаме стойностна музика, която предизвиква спорове в разни среди. Така си е. TOTO е класа.



ЧАСТ 2 на репортажа:

TOTO изпълняват характерните за рок концерт солови партии. Дейвид Пейч свири твърде кратко на акустично пиано – около минута и половина. Задълбочена баладична тема, която смълчава залата. Клавирният инструмент е синтезатор Yamaha Motif 8, монтиран в корпус на старо черно пиано, както е в пиано баровете.

Стив Лукатър прави 'Little Wing' на Джими Хендрикс в трио с бас и ударни. По-добър избор, отколкото сам да показва техника и възможностите на електрическа китара и нейния процесор. Свири на специално произведен модел за него Luke от Ernie Ball Music Man – фирма известна предимно с продажба на струни.

Барабанното соло на Шанон Форест е твърде кратко. Акцентът е в перкусийните фортиции на Лени Кастро по време на финалното 'Africa'. Шеметна виртуозност, бурно аплодирана от всички.

Стив Поркаро се изявява с ранообразни синтезаторни звуци, които доминират в половината от песните. Негово дело е и електронният звук на духови инструменти. Все пак TOTO са т. нар. клавирно базирана група. Най-силната му изява е чудесното пеене в 'Takin’It Back'. Да се чуди човек защо въобще им трябва друг певец. Впрочем голямо достойнство на групата е има четирима много добри певци – всеки един с различен глас от другите. Лукатър е в това число с известни уговорки, но е въпрос на вкус.



Джоузеф Уйлямс е с тембър и височина в гласа като Боби Кимбал и това сравнение е неизбежно. Тази вечер гласът му не е много свеж. Вероятно поради умора от турнето или моментна форма. Високите партии в 'Hold The Line' заедно с него в ролята на фронтуоман пее беквокалистката Джени Дъглас-Фуут .

Хитър номер. Другият беквокалист е Мабвуто КарпентърTOTO са известни със звучните гласови хармонии в рефрените. Голямо удоволствие е да слушаш едновременно шест гласа.

Лукатър отдава почит на починалите братя Поркаро – Джеф и Майк. Вторият се мъчи девет години от множествена склероза. Почина през март и месец след това TOTO обявиха, че турнето започва. Няма как, ангажирани са дати, зали, екипи, апаратура.

Лукатър моли залата за тишина в памет на починалия същия ден основател и басист на YESКрис Скуайър. При споменаване на името му цялата зала ръкопляска. Лукатър свири акустичната тема на YES - 'Rounabout' преди 'Great Expectations'. След нея Уилямс почита паметта на Крис и съвсем нелепо посвещава следващата 'Without Your Love' на всички красиви мацки в залата. Тъпо.



Звукът и светлината:

За надут стандарт на TOTO, звукът има много несъвършенства. До средата на второто парче вокалите са дефазирани и звучат разсеяно като от мазе. Това се оправя.

При два клавирни инструмента е излишно всеки цвък на китара да е по-силен от тях. Основният комплект тупани се чува по-слабо от допълните перкусии. Доминанта на микрофоните за бек вокалите за компенсация на слабите височини на основните певци. Иначе...

Честотно много добър звук в залата. Силен бас, отчетливи среди, нормално добри високи. С изключение на шиптящите съгласни в пеенето. Страхотният бас вее рокли, поли и крачоли - нисък и с достатъчно мощно налягане.

Чуват се различни мнения за звука. Обикновено е виновна залата. Тя има чудесна акустика. Това че всеки има различен слух и трудно анализира звукова картина не е проблем на залата.

Важното е да знаеш къде да седнеш, но не всеки има този късмет. Сяда се фронтално на сцената леко над нивото ѝ, но не по-високо от центъра на двете звукови стени. Долу звукът е кофти най-малкото заради това, че се разсейва от лице и се поглъща от дрехи  на терена. Тия отпред чуват повече мониторния кръг и уфърите (басовите говорители). Понякога имат щастието да има баланс. Но те са там за да гледат отблизо какво се случва на сцената.

Светлинното шоу е твърде скромно. Липсва пъстрота от цветове. Акцент са четири прожектора, които фокусират някого от деветимата изпълнители. Когато групата излиза точно в 20:12 ч. изглежда, че в залата не изгасено напълно осветлението. Полусветло е заради дневната светлина, проникваща от стъклата близо до тавана. Светлинните ефекти не са най-важни в случая. TOTO свирят отделни песни без да създават сюжет с изображения и цветове. Дори няма странични екрани за информация на отдалечените зрители. Както се казва, въобще не им трябва светлина. Тяхната класа е в музиката.

 ГАЛЕРИЯ  



 

Source: www.RadioTangra.com

Tangra Top 40

  • 1top40 #1Dark Matter
    PEARL JAM
  • 2The Algorithm
    PUSCIFER
  • 3Dyavol Mraz
    FYELD
  • 4Rumen (да живей)
    ALIENS IN SEARCH OF SPACE NAR
  • 5The Walk
    LAVASONIC

Gig guide

27
Jul
Sofia Metal Fest 2024 Арена София
27
Jul
HILLS OF ROCK 2024 Гребна база, Пловдив
27
Jul
BEHEMOTH Колодрума, София
30
Jul
TOXIC HOLOCAUS Клуб 'При черепите', София
3
Aug
SEA OF BLACK 2024 Летен театър, Бургас