SOFIA METAL FEST - Day 2

09 April 2016
news page

 SOFIA METAL FEST -  Ден 2

Зала 'Универсиада', София, 8 април, 2016

текст: Никола Шахпазов, снимки: Цветелин Кръстев
 
Още след първите крачки във фестивалната зона около зала 'Универсиада', бързаме да забравим безкрайните онлайн дискусии и хленч, които предшестваха Sofia Metal Fest. Наясно сме колко трудно е организирането на подобно събитие и се радваме, че BGtsc не просто го осъществиха, а го сториха по най-добрия възможен начин – осигурявайки максимален комфорт на зрителите плюс стройна организация по излизането на групите.
 
Имаше бира и скара, разбира се, но далеч по-интересна за нас беше сцената, изградена няколко дни по-рано в залата. Тя впечатлява със своите размери – лесно би побрала цялата Софийска филхармония, като в единия край вероятно би останало място и за истински орган.
 
 
Това се оказва особено полезно по-късно вечерта, когато на нея вилнеят театралните и хиперенергични FINNTROLL, освен това допринася за фестивалното усещане, което изисква всичко да бъде една идея по-мащабно от очакваното на обичаен съботен лайв. Звукът също е на ниво – много чист и мощен, без ужасния постефект от пищене в ушите за два дни напред.
 
Началото на цялото събитие е дадено ден по-рано – с хиподилски класики плюс български и румънски метъл, но сме наясно, че това бе по-скоро шумна загрявка, затова очакваме истинското начало на Sofia Metal Fest с особен интерес, в който неминуемо се смесва професионалното ни любопитство и особената любов, която питаем към деветдесетарските герои TIAMAT и PARADISE LOST.
 
 
На комшиите SAINTS’N’SINNERS се пада нелеката и винаги малко неловка задача да открият фестивалната програма още в 5 следобед. Въпреки че хората тепърва започват да пристигат и пред сцената е доста рехаво, истанбулската банда свири без никакво притеснение. В сетлиста им няма изненади – всички парчета са от появилия се преди 3 години едноименен дебют, в който гърми хеви метъл в най-добрата немска традиция.
 
Имат си и малка турска агитка, която е най-развълнувана и запозната с текстовете на песните, но пък ние сме гледали достатъчно пъти HELLOWEEN иGAMMA RAY, за да бъдем впечатлени от SAINTS’N’SINNERS.
 
 
След една бира време с тежка крачка на сцената се появяват финландците WOLFHEART – без съмнение най-екстремната банда за вечерта (ако не и на целия фест). Фронтменът им Туомас изглежда като кръвожаден боец от армията на Рагнар Лодброк, а музиката е точно отражение на неговото излъчване – зъл, често мелодичен и още по-често епичен дет/блек с езическа закалка.
 
Нашата аудитория ги посреща като армия освободителка от далечния Север и клати ентусиазирано глава на избраната селекция парчета от ‘Shadow World’и ‘Winterborn’
 
Доста по-интересно ни е обаче как ще се представят на живо TIAMAT. В последно време лидерът им Юан Едлунд не е особено активен музикално, дори сложи формален край на проекта, но впоследствие върна думите си назад. Слава на Бога, мислим си, докато групата се настанява на сцената – TIAMAT са твърде важна част от историята на съвременния рок, за да изчезнат просто така.
 
 
На моменти личи, че не свирят често заедно, но всъщност най-важна при тях винаги е била емоцията, а тя е налице, така че всичко е наред. Само няколко дни преди пристигането им тук са свирили в Стокхолм, но специално за Sofia Metal Fest са променили сетлиста, включвайки в него любимото ни ‘Cain’

Юан крачи из сцената босоног, с излъчване и глас, доближаващи се още по-плътно до тези на готик легендата Андрю Елдрич, а разходката из най-важните парчета от ‘Prey’‘Judas Christ’ и ‘Deeper Kind of Slumber’ ще наречем най-вече вълнуваща. 

Финалното, както винаги, е ‘Gaia’, а ние без съмнение бихме слушали и два пъти по-дълъг техен фестивален сет. Което не е невъзможно, защото в разговор в бекстейджа веднага след слизането им от сцената, Едлунд ни уверява, че „TIAMAT се завърнаха, не се съмнявайте в това.”
 
 
Голяма част от публиката обаче се вълнува значително повече от първата си среща с фолк метъл веселяците FINNTROLL. Те пък знаят отлично как да направят шоуто особено специално – излизат силно гримирани, окичени с гоблински уши и заредени с енергията на северен щорм и доброто настроение на погълнал три литра бира планински трол.
 
Публиката прави нещо средно между пого и хоро, опитва се да пее текстовете на шведски, разлива бири и изобщо се забавлява диво и превъзбудено. В случая личните предпочитания нямат никакво значение – FINNTROLL са изключително тренирана  концертна група и това си личи. 
 
 
Големите хедлайнери на вечерта са PARADISE LOST, а ние се чудихме колко различно ще бъде цялото преживяване от предния им концерт тук – само преди 2 години в Античния театър в добрия стар Пловдив. 

Разбира се, усещането от двата лайва беше несравнимо, но еднакво приятно. Прогнозирахме, че ще свирят много неща от последния си албум ‘The Plague Within’, но всъщност прозвучаха по-малко нови парчета и повечко класики от дискографията им, от които особено ни зарадва включването на ‘Hallowed Land’и ‘Embers Fire’.
 
 
Много пъти сме описвали емоцията от лайв преживяването PARADISE LOST – то винаги е зареждащо и специално, а и няма как иначе с чудесен звук и парчета като ‘The Last Time’, нали?
 
Ето че Sofia Metal Fest се получи точно както трябва – разнообразен и изтощително дълъг. 
 
 
Source: RadioTangra.com