CHRIS CORNELL live in Plovidv

10 May 2016
news page

КРИС КОРНЕЛ 
10 години радио ТАНГРА МЕГА РОК

Античен театър, Пловдив, 
10 май 2016

текст: Васил Върбанов, снимки: Елена Ненкова, Рос Халфин

галерия Елена Ненкова
галерия Асен Тонев

Налага се да започна с уговорката, че редовете долу, отразяват едва една десета от емоциите покрай този концерт. А нашата банда и приятелите ни, наистина могат де накарат Земята да се върти наобратно...ние сме ТАНГА МЕГА РОК!

"Elvis has left the building..." - кънти вътрешният ми глас, докато КОРНЕЛ напуска сцената на Античния театър. Без да намалява крачка, стиска ентусиазирано рамото ми с "Thank you" и като каскадьор се спуска по стръмните стълби на служебния изход към луксозното Viano.

Четири хиляди очаровани зрители са препълнени с надежди за още един бис, но артистът вече лети към апартамента си в хотела в София, като дори не се е отбил в гримьорната. 
 
 
Следваме го неотлъчно с охранителната кола и се питам, колко ли време го държи адреналинът от такъв концерт???
 
Очите му преди да излезе на сцената и след края на шоуто имат радикално различно излъчване. Наркотичният ефект на контакта с публика, която те боготвори, очевидно наистина е незаменим.
 
 
Особено в случая с постройката на Античния театър, където хората са "in your face" и виждаш пред себе си и добре отличаваш (почти) всяко лице.

"Считам всички вас за мои лични приятели..." - уверява от сцената КРИС щастливите да присъстват на този спектакъл, който ще се превърне в дискретна демонстрация на величието на един от най-големите гласове в съвременната американска рок история.
     
Публиката наистина е отбрана и, както отбелязва ден по-късно нашият приятел Свилен Кириловски в репортажа си във в-к ‘Сега’, “Освен че бе рекордна за това място (над 4000 души), се отличи и с изключителна адекватност. ”

Този глас + тази сцена + точно такъв тип шоу = мега успех.
 
Все едно излизат три ябълки на едноръкия бандит във Вегас (любимите ябълки на КОРНЕЛ са от сорта ‘Фуджи’, ако ви интересува). 
 
А в случая, публиката се оказва и четвъртата власт! 
 
Най-магическият концерт в живота ми...”, “Беше божествено!!!” и “Три дни по-късно, още съм в това изживяване!” -  са най-масовите реакции в социалните мрежи.
 

 
Водещ български психоаналитик споделя: “Когато слушам какво прави КРИС КОРНЕЛ с гласа, китарата и ритъма, си представям шаман в джунглата на Амазонка. Абсолютно психаделично и все пак истина!” - и го казва, не защото е един от-най-добрите ми приятели.
 
Между другото, купил си е билет, за да подкрепи единственото независимо радио в България - същото правят и всички мои близки хора. (Тук изтривам сълзата незабавно)...
 
Копеле, не е възможно само с една китара и глас така да хипнотизираш  4 хиляди души. Този пич е огромен!” – крещи в ухото ми още на 5-ата песен ВАСКО РАЙКОВ, който освен ключова фигура в нашия екип, се пада и колега на КОРНЕЛ като певец на ODD CREW
 
АЛ. БОЯДЖИЕВ само клати одобрително глава. 
 

снимка: Мила STNV

За всички нас в радиото, този концерт е още по-специален – не само защото е най-високата точка в 10-ия ни рожден ден, но и защото работим по него в продължение на 5 месеца.
 
Ден след светкавичното слизане на мега рок артиста от вълшебната сцена, говорим по време на сутрешното кафе с американския екип и преброявам точно 11 348 мейла по темата. Да, единайсет хиляди :-). При това без нашите вътрешни. Просто продукцията е адски специална. 5 месеца за 2 часа и 20 минути шоу. В този бизнес е така...Никой не е изненадан, естествено... 
 
А въпросното крю, с което ставаме един отбор и братя по оръжие, е съставено от ултра интересни играчи – турмениджърът ТЕД КИЙДИК е започнал с 11 години работа за ДЖОНИ УИНТЪР и продължил 14 години с WHITE ZOMBIE, преди да се отдаде на SOUNDGARDEN.
 
Но любимата му група все пак се оказва FATES WARNING, защото са израснали двор до двор с ДЖИМ МАТЕОС в Хартфорд, Кънектикът.

AC/DC с Аксел наистина е караоке. Но повече ме притеснява QUEEN с Лабмбърт...” – сумти ТЕД над чашата ароматно българско вино, ден преди шоуто, по време на вечерята, за която сме избрали столичен ресторант с името ‘Checkpoint Charlie’, за да се предпазим от евентуална съветската арогантност за 9 май.
 
Китарният техник МАРК НЮМАН, действал десетилетия наред със SMASHING PUMPKINS, се лекува в стаята си в хотела от грубите думи, с които жената, която гаси свещите в ‘Александър Невски’, го е дарила заради опитите му да снима вътре.
 
Нямаме грам съчувствие за него – “шибан американец” :-) и припомням на ТЕД знаменитото самоиронично изречение на МАРК ТВЕН от ‘Глупаци в чужбина’ – “Another bloody church”, след което проиграваме плана за следващия ден и концерта.
 

Марк Нюман носи поредната китара на Крис
 
Техниците на КОРНЕЛ са пристигнали рано сутринта с багаж, който е неимоверно СВРЪХ!!! 
 
Ще дишат учестено през целия пътя до хотела, заради безкрайната проверка при кацането им в София от Израел. Шегата ми за митническа “гумена ръкавица” се посреща с учестено мигане  и нервен смях.

КОРНЕЛ и личната му охрана ще пристигнат няколко часа по-късно, защото са отскочили до Рим, за да може АРТИСТЪТ да целуне децата и жена си.  

Докато го чакаме със солидна охрана на VIP-а на летище ‘Враждебна’, си давам сметка, че този концерт и трите ябълки на ротативката нямаше да се получат без ключовото съдействие на БИЛИ ГУЛД – идейният съдружник на радио ТАНГРА МЕГА РОК, но и съсед на КРИС КОРНЕЛ в Париж.
 
Продадохме си апартамента – преместихме се в Италия. Във Франция атмосферата се промени към неприятно... ” – ще ме светне КРИС в един момент, а аз изигравам мислено бърза хака, че успяхме да направим единствения концерт в района на Балканите – румънците, гърците, сърбите и т.н. не успяват да го ангажират.
 
 
Докато българските власти подпечатват паспортите на КОРНЕЛ и охраната му, в messanger се смеем с ГУЛД на тотално сгрешеното усещане за света на много от хората, които също обитават нашата планета Земя.
 
Истанбул е толкова близо, ела!” – са писали турски фенове в официалните Facebook схеми на певеца на SOUNDGARDEN...”Ами, като е толкова близо, ела ти до Пловдив, да ти еба майката!!!” – пращам коментара си (на английски) на БИЛИ, след което се понасяме към хотела  със звездата.
 
Ако сте стигнали дотук и не знаете, кой е КРИС КОРНЕЛ, за вас ще приложа къс списък от красноречиви факти:

КРИС КОРНЕЛ има лично състояния от 60 милиона долара;
- Той е православен християнин;
КРИС е от основните архитекти на гръндж течението, което преобърна музикалния бизнес в началото на 90-те;
- От четирмата светии - гръндж певци – ТОЙ и ЕДИ ВЕДЪР са от печелившата страна, след преждевременната смърт на КЪРТ КОБЕЙН и ЛЕЙН СТЕЙЛИ...
- Освен милиони продадени албуми със SOUNDGARDENAUDIOSLAVE и TEMPLE OF THE DOGКРИС успоредно поддържа и супер солова кариера – само вижте филмовата му музика... 
КОРНЕЛ е най-големият от бизнеса стъпвал в Пловдив, след METALLICA през 1999.
 
 
Последното е безспорно, при цялото ни огромно уважение към ДЖОН ЛОРДКИЙТ ЕМЕРСЪН, ФИШ, OPETH, ASIA и така нататък...

Веднага припомням соловия принос на КОРНЕЛ към филмовата индустрия:

- Хей сега записа кавър на 'Stay With Me Baby' за сериала 'Винил';
- В самото начало на годината даде парче за филма на МАЙКЪЛ БЕЙ - '13 часа';
- През 2008 получи номинация за 'Грами' с водещото парче към 'Казино роял' с ДЖЕЙМС БОНД - 'You Know My Name'
- 4 години по-късно и за 'Златен глобус' с песента 'The Keeper' към филма 'Проповедникът с картечница'.

Тук вече започвам адски да се дразня от провинциалните постове във Facebook на приятели, които блесват с остроумие, че предстои концерт на ‘КРИСКО РНЕЛ’ в България. Самият аз избухвам в мрежата часове преди шоуто с изречението:
 
Корнелия и Калфин (Корнел и Халфин), приятели, тази шега е непристойна, неуместна и все пак смешна smile emoticon... Честит рожден ден, мило радио!!!”.
 
 
КОРНЕЛ, разбира се, никак не се вълнува от новите игри на милата ни родна политическа сцена и каца в София видимо уморен. Шоуто му в Пловдив ще бъде 28-ото поред в турнето -  в рамките на едва месец и половина. Изглежда вглъбен и силно отслабнал. Задължително взима китара в апартамента си.  
 
Ще говорим на другия ден. Не за това, че сме пробвали да направим негов концерт тук още през 2008, разминал се на косъм, а за всички неща от живота...Няма да му разкрием и легендата на персийския килим, върху който предстои да стъпи в Античния театър...
 

Сутринта идва и бандата на ТАНГРА МЕГА РОК отново забива пиратското си знаме на древната сцена...Гримьорните са преобразени – не само след двуседмичен освежителен ремонт, но и луксозно мебелиране.
 
КРИС не е разточителен в нещата, които са му необходими извън концерта – ябълки, ръчно приготвен чипс (ще избегнем продуктовото позициониране), и НИКАКЪВ алкохол. По време на целия престой. НИКАКЪВ АЛКОХОЛ! Творците са крехки души и лесно залитат. Този път не можем да си го позволим – и двете страни, които сега сме в един отбор.

И трудно се сдържам да не споделя с певеца легендата за дебелия 3 сантиметра персийски килим на сцената, върху който той ще разиграе 140-минутен спектакъл. Слава Богу, защото се оказва, че сме го купили втора ръка на смешна цена, не защото малкото петно в единия ъгъл е заради застрелян човек, както ни информират първоначално... 
 

ТАНГРА варварите продължават да облагородяват древната римска сцена, когато един от тях ми се обажда, за да ме зарадва с новината, че специалният пулт, който е дошъл от Румъния по наша и на мениджмънта на КОРНЕЛ поръчка, не работи. Великолепно усещане - 2 часа и половина преди началото на шоуто. 
 
Това ще доведе до безпрецедентно за правилата на радио ТАНГРА МЕГА РОК и нашите концерти 43-минутно закъснение при отварянето на вратите на театъра, но и действа като пресен лимон върху безбожно скъпа стрида – шут в задника, който сглобява и енергизира бандата ни на клетъчно ниво. (Извиняваме се на всички за неудобството, честно).

ЧИКАТА и ВАСЕТО РАЙКОВ са виждали всичко в европейските се турнета с групите си LAST HOPE и ODD CREW, а този път, вторият намира липсващия ключ iLok dongle в Асеновград и хвърковатата чета на ТМР нарушава поне няколко пъти ограниченията за скорост, но 10 минути преди кортежът на КОРНЕЛ да влезе в заветния Пловдив, телефонът ми весело звъни с леко фалцетния от кеф глас на РАЙКОВ – “Брато, в играта сме!!!”
 
Сигурно никога няма да можем да се отблагодарим на АНТОН за помощта и не бих се учудил, ако по радиото вече имаме по 6-7 песни на MINDOWN всеки ден. Поне! И никога няма да гласуваме за румънския кандидат на Eurovison
 
КРИС КОРНЕЛ (естествено)  не подозира за нашите вътрешни инфаркти докато пие френска газирана вода в супер ван-а си към Пловдив и влиза в обновената гримьорна с усмивка. Знае, че трябва да се срещне с кмета ИВАН ТОТЕВ, който ще му връчи почетния плакет на Пловдив, но се извинява, че трябва да изтича до коридора към сцената, за да види как пеят на живо момичетата от ансамбъл ‘ТРАКИЯ’.
 

КРИС е избрал именно тях да открият неговото шоу в Античния театър. Ще ви призная, че когато самият той отхвърли (по една или друга причина) 10-те варианта, които му предложихме за тази функция, се ядосах. Изпих (вероятно) две бутилки вино и една нощ се сетих за певиците от пловдивската гордост – ансамбъл ‘ТРАКИЯ’.
 
Ако не хареса есенцията на българската душевност, значи, все пак, е нещастник ...” – споделям с жена си ДАНИ в кухнята, сипвайки си вече уиски. Само 90 секунди след това, КОРНЕЛ отговяря – “Това е!”, а мацките от ‘ТРАКИЯ’ обещават да излязат в целия си блясък – с носиите!
 
Дамите отключват КОСМОСА и хората полудяват – Античният театър ври! Във Facebook снимките от Пловдив и сцената се доближават до feed-a с агнета и яйца на Великден. Май, “красивите и умните” отново са се събрали на едно място.
 
 
Член съм на официалния фенклуб на SOUNDGARDEN от повече от 20 години – 1994, но това, разбира се, няма значение. Просто, в момента, в който влизаме с КРИС в Античния, за пореден път усещам, че аз и хората в нашето радио, не сме сами.

КРИС влиза за малко в гримьорната си – аз се качвам по стълбите да видя КАК Е в театъра. Сред публиката виждам наши супер музиканти – цялото Д2АНИМАЦИОНЕРИТЕКОСАТКАТА от DER HUNDS, ШЕКИНАСКО от БТР и тн. Знаменитостите са много.
 
Нашата приятелка – тенис легендата МАГИ МАЛЕЕВА ми “дава пет” и пише в мрежата:
 
"Blow up the outside world" посветена на пострадалите от пожарите в Албърта и коментар за климатичните промени:"we don't have to pretend it's not happening anymore". 
 
Иначе невероятна атмосфера в препълнения Амфитеатър. Невероятни кавъри на Chains, Prince, Beatles... "Misery train", за трафик на хора (дали е гледал "С лице надолу" и знае ли за здравите момчета патреоти по границата ни, на които тва им е бизнеса)..."
 
В първите три песни, саундът в десните високоговорители на сцената прекъсва от време на време. След всички 5-месечни усилия, възприемаме това като свръх лична обида и само с очи предизвикваме наетата популярна озвучителна фирма да тича френетично наоколо.
 
В средата на третата песен се справят и КРИС КОРНЕЛ вече владее ТОТАЛНО!
 
А всеки настръхва на различна песен. Аз лично изперквам на ‘The River Of Deceit’ на MAD SEASON, но напълно предвидимо, 4 хиляди сърца избухват най-вече на песните на SOUNDGARDEN и AUDIOSLAVE.
 
Гледам ръчно написания сетлист, но мениджърът ТЕД ми казва: "КОРНЕЛ го ползва само като ориентир, като чернова - иначе всяка вечер прави каквото си иска!"
 
Англичанинът БРАЙЪН съпровожда КРИС с чело, мандолина и други. Предстои му да се жени два дни след концерта, но.... 
 


И все пак, оше мисля за шита по време на първите три песни и чезнещия звук - истински удар с намазан с отрова кинжал в сърцето на всеки от радиото, защото цака месеците усилия от наша страна. Виновните ги чакат “гипсови ботуши и Панчаревското езеро”... повярвайте ми!

Знам, че децата ми, АЛЕКСАНДЪР и ФИЛИП (11 и 9 год) са най-отпред – в грижовните лапи на кума ми, д-р СВЕТЛЬО, и се радвам, че дъждът си остава реквизит. Не мокри и сякаш е поръчан от нас, за да се чувстваме “като у дома - в Сиатъл”, както подчертава самият КРИС

Не, честно, винаги сме имали егати късмета в Пловдив, копеле. Или, майна, както бихте казали вие, там.

На сцената, КРИС КОРНЕЛ е ад! Твори! Побеждава! Песните на SOUNDGARDEN и AUDIOSLAVE, естествено, вдигат публиката на крака. Аз лично, плача на ‘Rusty Cage’, която в акустичен прочит звучи повече като версията на ДЖОНИ КЕШ. Не ви занимавам със себе си, просто искам да споделя картината – вдигнал съм ръцете на 110-килограмовото си тяло във въздуха и крещя текста на парчето – долу КОРНЕЛ управлява! 

 

КРИС разказва за срещите си с фенове и споделя за мацката ХРИСТИНА, която била спечелила среща с него в Будапещта през 2007, но тогава се разболял, и сега осъществил старото си обещание... 
 
Отделно, на сцената говори, че освен с ХРИС, се е срещнал бекстейдж  и с кмета на Пловдив и с ГЕОРГИ. Нареченият от него ‘ДЖОРДЖ’ e българин, чийто внук се е засякъл с децата на КРИС в градинка в Гърция. Фамилна история. Но, шоуто продължава...
 
КОРНЕЛ излиза за биса с фланелка ‘PLOVDIV TOGETHER’ и е ясно, че жителите на същия този град получават множество оргазми когато виждат на гърдите му логото на ‘Европейска столица на културата 2019’! Убедил съм го, като подчертавам, че местните находчиво са направили емблема, в която са свързали града си с любов -  pLOVEvdiv, много те моля....
 
   
Тук вече отново си говорим с РОС ХАЛФИН – най-силният РОК фотограф, който е дошъл специално за случая. Първата му визита в България е адски отдавна – през 1998 с ДЖИМИ ПЕЙДЖ и РОБЪРТ ПЛАНТ.
 
Wow, това летище го нямаше тогава!!!” – възкликва РОС на изхода на Терминал 2 и ми разказва неприлични истории за враждата между ХАРИС и ДИКИНСЪН в MAIDEN, докато препускаме към  хотела на КОРНЕЛ, преди да бъде приет в неговия личен луксозен транспорт към шоуто  в Пловдив.
 
С драматично мърдане на вежди установява лично, че интересните наци-сувенири в центъра на София отпреди 18 години са заменени от незначителен съветски боклук - ушанки и плоски шишета за водка със сърп и чук.
 
"Страхотно, явно и при сувенирите вече имаме хибридна война...Но руснаците си остават жалки, наистина..." - не крие разочароването си РОС.
 
ХАЛФИН с българските фотографи - снимка: Марти Стоянов (басист на ODD CREW)

Рокендрол историите за ZEPPELIN, AC/DCMOTORHEAD и SEX PISTOLS, които ХАЛФИН сподели с нашия екип (вероятно) никога няма да бъдат публикувани, но е самата истина това, че легендарният фотодокументалист с лекота се съгласява да се снима с българските си колеги.
 
Вече работим и за негова специална изложба и master class в България в следващите години. РОС някак си се превръща в звездата на това шоу и ние продължаваме да не натискаме КОРНЕЛ да ни запише station ID за радиото - не искаме да го притесняваме изобщо. Интервюта, снимки, автографи – не е нужно. 

Оставяме го като гордост за Пловдив - все пак, те са домакини на тази уникална сцена – един от малкото антични театри в света, които не потъват в прах като мъртъв монумент, а продължават да са жива културна сцена. 
 
И в същото време, въпреки няколкото мига, в които (не крием) се разхождахме надути като пуяци по улиците и баровете, ние никога не сме искали да се харесваме на всички! Защото не сме политици... Следваме нашата рокендрол посока – единственото независимо радио в България!
 
Телефонът ми не спира да вибрира - оказва се, че КРИС КОРНЕЛ не е любимец само на жените. Корави мъжаги от българската РЪГБИ общност мe заливат с похвали и настояват да се срещнат с него, за да се подпише на дисковете им.

Между другото, почти всички сувенири на артиста - фланелки, качулки, гривни и дискове, се продават светкавично на място. Останалите богатства ще бъдат предложени скоро в по-добрите музикални магазини в София.
 
   
 
Децата са най-великото нещо! Адски съм ти задължен! ” – подчертава КРИС, като си сваля тъмните очила и се взира право в очите ми, докато чакаме да го качат в самолета на път към следващия концерт в Копенхаген, а ние сме му подарили детски фланелки от новата серия на радио ТАНГРА за неговите потомци.
 
Гледаме по CNN репортаж за свалянето на Дилма Русефф от власт в Бразилия, а КОРНЕЛ не ми вярва, че и тя, както повечето "лоши" по света, има българска жилка.
 
Всичко от ваша страна беше направено супер! КРИС наистина иска да се върне...”  - ми намига скалата ДЖОН Т. УИЛЯМС на раздяла, преди да ми обърне гръб и да се включи в регламентираните три стъпки зад боса си.
 

КОРНЕЛ се връща, за да ме прегърне с всичка сила, преди вратите да се затворят. Явно ще запомни България завинаги...”Ще се върнем със SOUNDGARDEN, помни ми думата...
 
Отлитат! 
 
 
С бандата на ТАНГА МЕГА РОК пием по едно, за да отпразнуваме факта, че който не е разбрал, няма никога да разбере.
 
Не искахме да се рекламираме само с това, че направихме първия истински сиатълски концерт у нас. Надяваме се да запомните това шоу и с факта, че не се блъскахме да ви занимаваме със себе си – и все пак – ние сме: АНДРЕЙ ВЛАДОВАЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ, МОНИ ПАНЧЕВ, ВАСКО РАЙКОВАЛЕКСАНДРА НЕНКОВА, ПЕПИ БОДЛЬОВМАРИН БАНКОВКОКО СТОЙНОВ, ИЛИАНА БОЙЧЕВААЛЕКСАНДЪР ОБРЕТЕНОВНАСО РУСКОВЕЛЕНА НЕНКОВАСТEФАН ПОПОВ-ПЪРСИДАНИЕЛА ФИЛИПОВА и ВАСИЛ ВЪРБАНОВ!
 
10 години радио ТАНГРА МЕГА РОК, а имаме чувството, че едва сега започваме!!!   
 
галерия Елена Ненкова
галерия Асен Тонев 
 
Source: RadioTangra.com