2016 - the best year in TANGRA MEGA ROCK's history

07 January 2017
news page

През новата 2017 ще празнуваме 25 години от началото на РОК РАДИО ТАНГРА - на 12 декември, така че имаме нова причина за грандиозни тържества :-)

Вече имаме конкретна работа по цели четири концерта - ASKING ALEXANDRIA в София и PLACEBODEVIN TOWNSEND PROJECT и MANFRED MANN'S EARTH BAND в Античния театър в Пловдив. Но те ще влязат в обзора на тази година след 12 месеца.

А през отминалата 2016 живяхме, действахме и крещяхме от еуфория по повод 10-ата годишнина от рестарта на ТАНГРА идеята, при това като още по-независимата платформа - радио ТАНГРА МЕГА РОК.

В самото на чало на 2016 ви обещахме, че по повод 10-ия ни рожден ден, "ще ви разкажем играта от емоции....:-)" и се постарахме! 

Едно цяло ново предаване, едно възстановено радиошоу, 2 благотворителни акции, задължителен технологичен upgrade, 1 много особено listening party, 9 концерта с общо над 15 хиляди души публика, освен това и НАЙ-ВИСОКОТО РОК шоу правено някога в Европа - на самия връх МУСАЛА, хиляди нови слушатели, стотици нови съучастници и приятели... и какво ли е още не...и една сватба на двама души, запознали се заради ТАНГРА МЕГА РОК :-)

Да си припомним хронологията на всичко, което се случи в тази най-бурна година в историята на първото рок радио в България. 

2016 започна повече от превъзходно с първи нов запис на великолепните LEEPRA DE LUXE след близо 15 години студийна тишина и то само часове, след като посрещнахме новата година и подготвени (донякъде) за това, което ни очаква, от традиционното алтернативно обръщение към НАЦИЯТА от мозъка на НЕ!НОВИНИТЕ - САМУИЛ ПЕТКАНОВ (вижте тук). 

Още преди да достигнем средата на януари, обаче, започна да се очертава тенденцията за цялата година - масирана загуба на звезди. Буквално часове, след като заедно с 250 хиляди души в целия свят гледахме онлайн опелото на единствения и несравним ЛЕМИ КИЛМИСТЪР, разбрахме, че от другата страна се е прехвърлил и ДЕЙВИД БОУИ (римува се с Джоуи). Ще прекратим тази заря-проверка тук, защото достатъчно думи бяха изречени и написани по темата.

А успоредно с тежките загуби и сгъстяващата се политическа атмосфера, музикалната планета продължаваше да се върти.

В светски план, бившата съпруга на МИК ДЖАГЪР - ДЖЕРИ ХОЛ обяви, че ще се жени за РУПЪРТ МЪРДОК, а добрият стари МИК предстоеше да стане баща за осми път на 73 години и да издаде нов блус албум с ROLLING STONES в самия край на годината.  

В личен план, радио ТАНГРА МЕГА РОК започна 2016 и като произведе първото издание на сензационното шоково светско шоу 'ДЖИТБОЛ', като водещите се задавиха от екстаз при ефекта от вдишания ХЕЛИЙ, а гостите, макар и не съвсем девствени в игрите с този весел газ - също...

Ето и къссо видео.

 

Преди да е изтекъл този първи месец на 2016, радиото направи за първи път и дамски официални фланелки. Предстоеше да се появи и модел за 10-ия рожден ден, както и висококачествени керамични чаши и магнити за хладилник, подложки за бира и други.

В първия ден на февруари, МАРИН БАНКОВ - един от екипа водещи на предаването 'ПРИШЪЛЕЦЪТ 2112' на ВАСКО РАЙКОВ откри първата си фотоизложба в София, а АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ - водещият на 'ПАНИК АТАК' ни зарадва с новината, че новият албум на групата му LAST HOPE ще излезе на 2 март от култовия холандски лейбъл GSR music и веднага след това, бандата ще бъде специален гост в европейското турне на зверовете MADBALL.

АЛ. БОЯЖИЕВ се оказа и първият манекен на специалната фланелка за 10-ия рожден ден на ТАНГРА МЕГА РОК...

На 5 февруари хвърляме и първата тежка бомба - най-големият концерт за 10-ия рожден на радиото ни щеше да се случи на 10 май - КРИС КОРНЕЛ акустично в Античния театър в Пловдив.  

Новината е съобщена небрежно от водещия на ТАНГРА МЕГА РОК - ВАСИЛ ВЪРБАНОВ в предаване на bTV, където той участва като "седмичен коментатор" заедно с младата актриса ИРМЕНА ЧИЧИКОВА и след това потвърдена официално в www.RadioTangra.com. Тя, без преувеличение, ВЗРИВЯВА феновете у нас и съседните държави. Всички билетите свършват за по-малко от две седмици, а самото шоу ще се превърне в истински триумф - вижте по-долу!!!



10 дни по-късно, радио ТАНГРА МЕГА РОК отново ви доставя огромно удоволствие, като звучи алтернативно (както обикновено) на заобикалящата среда. В продължение на 10 часа, вместо спонсорирани от търговци на бонбони сърцераздирателни балади за несподелената любов или пърхащи звуци за съвместното щастие, ПЪРВОТО РОК РАДИО в България разбива мозъците ви с най-безмилостните песни за омразата и гнева. 

И не защото НИЕ сме изпълнени с ОМРАЗА, а защото музиката, която ОБИЧАМЕ, често е израз на силни емоции срещу лошите! Звучат произведения избрани от всички водещи на радио ТАНГРА МЕГА РОК, както и от ВАС - нашите ЛЮБИМИ слушатели.

Без по никакъв начин да се вълнуват от всичко това, GHOST печелят 'ГРАМИ' за най-добро МЕТЪЛ изпълнение, а радиото остава без ТОК за цял един час, поради изкопните работи свързани със строежа на метрото в района на 'Попа' и подмяна на електрическата инсталация.
 
На свой ред, без да се вълнуват особено от това, ВАСКО РАЙКОВ и неговата шайка съучастници - БАНКОВ & БОДЛЬОВ ден по-късно - на 18 февруари, опустошават главното студио на радио ТАНГРА МЕГА РОК. Тяхното шоу празнува своя трети рожден ден. Радиото е пълно с канени и неканени гости в 'ПРИШЪЛЕЦЪТ 2112'...
 
 
Всичко е ракия, секс и хеви метъл, когато най-най-неочаквано на 21 февруари, в черното хоро на музиканти, които се прехвърлят в другия свят, се оказва и едва 40-годишният китарист на RIVERSIDE - ПЬОТЪР ГРУДЖИНСКИ. Причината се оказва "внезапно спиране на сърцето", а само след два месеца, RIVERSIDE трябваше да свирят отново в София - този път за 10-ия рожден ден на радиото... 
 
На 8 март избухва и една от най-важните новини за цялата година - Лекарите съветват вокалиста на AC/DC - БРАЙЪН ДЖОНСЪН да прекрати незабавно концертната си кариера. В противен случай, може да оглушее завинаги. И той ги слуша (все още чува), а впоследствие AC/DC ще наемат на негово място АКСЕЛ РОУЗ от GUNS N' ROSES, но това вече е друга тема. 

В последвалите три дни на уикенда е първият благотворителен екшън на радио ТАНГРА МЕГА РОК, като в акцията ни за намаляване на насилието сред децата събираме 1699 лв и 30 стотинки.
 

На 9, 10 и 11 март водещите на популярното радиошоу 'ДЖИТБОЛ' - ВАСИЛ ВЪРБАНОВ и КОКО СТОЙНОВ работят вечер като келнери в ресторант 'ТРИКРАКОТО ПИЛЕ'. И през трите дни, масите са препълнени и пред входа дори се извива опашка от желаещи да намерят място, сред които и някои много популярни личности (снимки). 

Към всички бакшиши изкарани от двамата новоизлюпени сервитьори, собственикът на кръчмата - ИВО 'ПИЛЕТО' РАДЕВ добавя 10% от оборота, за да подкрепи дарителската инициатива, а радиото участва и с 10 % от всички продадени на място сувенири. 

Парите са дарени на фондацията 'ЦВЕТАН ЦАНОВ' (документи).

Едва поели дъх, обявяваме и завръщането на НАСКО РУСКОВ в семейството с предаването 'МОТЕЛ ХЕНТАЙ', където той отново започва да ви съблазнява със специфична музика, талантливи гости и предизвикателни игри с микрофона. Ето нещо, което трябва да имате предвид и сега:

ВНИМАНИЕ - шоуто е само за лица навършили 18 години!

Първият от новите епизоди кристализира в петък, 18 март, в 16:00. При това, само няколко часа след възпламеняващ концерт на BABYFACE CLAN в София... Седмица след това - отново в петък, на 25 март, се ражда и едно чисто ново шоу - 'КАКВИ ВРЕМЕНА...'

Неговите водещи също са добре познати членове на ТАНГРА семейството - ИЛИАНА БОЙЧЕВА и АЛЕКСАНДЪР ОБРЕТЕНОВ. Басистът на Д2PANICAN WHYASKER и БИЧЕТО е много въодушевен, а БОЙЧЕВА също... В този момент в радиото е лудница!

В последвалите седмици, в 'КАКВИ ВРЕМЕНА...' ще гостуват единствено и само забележителни личности (вижте по-долу). В същия момент най-после скачаме на следващото технологично ниво с първата ни безплатна апликация за слушане на радиото за Android, последвана след няколко месеца и от апликация за iPhone.  



При нас не спират посещенията на изключителни хора като ЛЮБА МАРИЧКОВА - сестра на КИРИЛ и съпруга на големия български режисьор, актьор и художник ИВАН АНДОНОВ ('Дами канят', 'Опасен чар', 'Вчера').

"Бригадир Аспарухов може да е измислил и санскритското писмо, но не е измислил филма 'Вчера' и само по тази причина, въобще се занимавам с такива хора". - пише тя във Facebook и за нас е огромно удоволствие и чест, ден след това, ЛЮБА да бъде гост в студиото на радио ТАНГРА МЕГА РОК - в предаването 'ДЖИТБОЛ'. Тя бе и първият финансов директор на Рок радио ТАНГРА в началото на 90-те - слушайте интервюто.

Мъжкият отбор на ръгби клуб 'ЯНТРА' (Габрово) - вицешампион на България (виж тук), продължава чудесното си представяне и през новия сезон. Отборът, който и през този сезон играе с логото на радио ТАНГРА МЕГА РОК, на 28 март постига победа и във втория четвъртфинал и се класира за полуфиналите, но въпреки амбициите и добрата игра, отново няма да успее да спечели първа титла в своята 41-годишна. Ние, естествено, продължаваме да ги подкрепяме. 

След което идва 1 април. Той се отбелязва на много места по света (не навсякъде, очевидно) като празник на хумора и шегата! А по радио ТАНГРА МЕГА РОК, той (пада се петък) отново ще премине с един специфичен отенък - като 'ДЕН на ЧЕРНИЯ ХУМОР и МРЪСНИТЕ ВИЦОВE'. Това означава - гадни майтапи за чужда сметка, порно гатанки, политически некоректни (расистки, хомофобски и тн) шеги, безвкусни и обидни, но адски смешни забележки, неуважителни за страданието и нещастието на други рими, неприлични хуморески и тн...

И широката културна общественост е шокирана от публикуваната в сайта ни новина, че ЧЕРНО ФЕРЕДЖЕ ще открият концерта на КРИС КОРНЕЛ в Античния театър. Не е изненада, че получаваме зли мейли и злобни пожелания, а най-много се смеят самите фереджета :-). Бардовете на мръсната песен предстои да отпразнуват през лятото своя 20-и рожден ден,след което тихомълком ще се разпаднат. Но това не е наша работа.
 
 

Ден след това, от шегите няма и следа, защото е време за първия концерт за 10-ия ни рожден денAMORPHIS винаги са имали особено място в душите на слушателите на радио ТАНГРА - и в ефирното, и в онлайн превъплъщението му, така че едва ли има по-подходящ концерт, с който официално да започнем тържествата за десетата годишнина на ТАНГРА МЕГА РОК.

В ефирното се въртяха по-старите неща и 'Alone' от 'Am Universum' (до посиняване), а ТАНГРА МЕГА РОК направо започна с AMORPHIS – втората песен, след 'Hell's Bells' на AC/DC, беше 'The Smoke', a AMORPHIS бяха първата група на седмицата. Билетите са разграбени две седмици предварително, а преди финладските звезди, на сцената в *MIXTAPE 5*, над 800 души получават възможността да гледат за първи път на живо и сензационните TEXTURES, а преди това и POEM - (спомени).    
 
 
Веднага след това, екипът на радиото прави нова благотворителна инициатива. След успеха на експерименталната акция 'Келнер', този път, водещите на радиото за първи път приемат да селектират и пускат музика в софийски бар (правено е само веднъж преди това - през 2015, но в Пловдив).   
 
На 21 април, водещите на ТАНГРА МЕГА РОК, техни приятели, както и слушатели, се събират в Brum Bar & Kitchen.Всички приходи от благотворителност – бакшишите и 10% от оборота на бара и кухнята, са дарени на фондацията 'ЦВЕТАН ЦАНОВ'. Става дума за точно 487 лв и 60 стотинки и добавени в сметката към онези 1699 лв и 30 стотинки.  

Проблемът е, че същата вечер умира извънземният ПРИНС...
 
 
По това време, бандата от радиото вече от два месеца работи по нещо, което трябва три месеца по-късно да се превърне в най-високата точка в тържествата за 10 години ТАНГРА МЕГА РОК - концерт и почистване на самия връх МУСАЛА. Но усилията сами по себе си не интересуват никого - важен е резултатът, а до него има още около 13 седмици.   
 
Радиото действа с пълна пара - с бомбастична програма на живо всеки ден, както и 8 специализирани предавания и множество интервюта, така както авторите на RadioTangra.com не спират със своите ревюта за албуми и концертни репортажи. По традиция, първото РОК радио в България си остава най-постоянната и гостоприемна сцена за българските музиканти. А срещите в студиото ни през 2016 отново са десетки. 
 

И все пак, КРИС КОРНЕЛ на живо за 10 години радио ТАНГРА МЕГА РОК в Античния театър в Пловдив без съмнение си остава най-чаканото шоу у нас през пролет 2016. Лично вокалистът на SOUNDGARDEN и AUDIOSLAVE избира концертът да бъде открит от космическите гласове на ансамбъл 'ТРАКИЯ' сред изпратените му от радиото 12 предложения. Самите момичета ще излязат притеснени на сцената, но ще бъдат изпратени със силни аплодисменти...
 

Четири дни преди самия концерт разбираме, че у нас, за да снима КРИС КОРНЕЛ, пристига и легендарният РОС ХАЛФИН. 58-годишният британец, вероятно е най-популярният РОК фотограф в света, но в Античния театърРОС ще демонстрира уважение към българските си колеги и с удоволствие ще се снима с тях:


ХАЛФИН с българските фотографи - снимка: Марти Стоянов (басист на ODD CREW)

Самият концерт на КРИС КОРНЕЛ се превръща в невероятен триумф пред рекордна за Античния театър публика и без никакво съмнение ще се помни завинаги. Хипнотизиращият музикант излиза за биса с фланелка ‘PLOVDIV TOGETHER’ и е ясно, че жителите на същия този град получават множество оргазми когато виждат на гърдите му логото на ‘Европейска столица на културата 2019’!

Емоционалният репортаж на ВАСИЛ ВЪРБАНОВ за шоуто и всичко около него, както и много снимки и сетлист под заглавие '48 часа от живота на КРИС КОРНЕЛ...' ще откриете тук.
 
С бандата от радиото пием по едно, за да отпразнуваме факта, че който не е разбрал, няма никога да разбере. 10 години радио ТАНГРА МЕГА РОК, а имаме чувството, че едва сега започваме!!!   
 

Все още няма как да знаем, че след пет месеца, БОБ ДИЛЪН ще спечели Нобеловата награда за литература, но по повод 75-ия му рожден ден, радио ТАНГРА МЕГА РОК дава чудна възможност на петима слушатели да спечелят КНИГА и по повод ДЕНЯ НА БУКВИТЕСтава дума за 'Боб Дилън. По магистралата на живота' на Хауард Саунс, излязла от Махалото - издателството на нашия най-зрял водещ МОНИ ПАНЧЕВ.

24 май настъпва - БОБ ДИЛЪН действително става на 75, а роденият на същия ден наш харизматичен КОКО СТОЙНОВ, продължава да се шегува, че денят е за него е Национален празник и празнува с поглъщане на книги и други...

Във въздуха вече витае усещане за наближаващото лято и ODD CREW (стратегически умно) обявяват, че на 10 юни ще пуснат своя марка бира за феновете.Говорим за лимитиран тираж American Pale Ale в бутилки от по 330 милилитра - не съдържа консерванти и изкуствени добавки, занаятчийски приготвена, ръчно бутилирана, нефилтрирана - 5.7 процента алкохол, а утайката на дъното е бирена мая. Етикетът е на Мартина Милтенова (AnitraM Photography), а промо снимката на Марин Банков (4140 Photography).

ODD CREW бирата ще се превърне в постоянен спътник в живота на нашето студио, където, освен задължителната първична дегустация, ще имаме и постоянни поводи за употреба във всяко предаване. Наздраве!

 

Наистина сме адски щастливи! 31 май 2016 е денят, който събра метъл елитът на българската нация в Зимния дворец в София. SLAYER и ANTHRAX (без нужда от съпорт) изнасят ултра силно шоу и над 4 хиляди чифта български уши и очи, сред които и всички ние, ставаме свидетели на настоящата форма на двете легендарни групи.

6 дни след това - на 06.06, отново празнуваме СВЕТОВНИЯ ден на SLAYER и радио ТАНГРА МЕГА РОК за поредна година излъчва МНОГО и СИЛНО музика и заклинания на SLAYER!

Месец по-късно ще видим в София и трето име от ГОЛЯМАТА ЧЕТВОРКА, когато MEGADETH избухват в зала Универсиада.

Какво става с METALLICA??? Оказва се, че работят по дългоочакван албум, който ще излезе през ноември и ще можем да прочетем за него в www.RadioTangra.com следните думи: METALLICA наистина са в уникална, доста парадоксална позиция. Заради гигантската им популярност самото им име притежава гравитация, която обезсмисля всякакъв размисъл и дебат около тях. Което е колкото и гарантирана победа за групата, толкова и лишено от предизвикателства, безсмислено съществуване. METALLICA отдавна продължават извън контекста на очакванията и на културния цайтгайст. Те нито водят, нито следват. Те са си те. Затова и новият им двоен албум ‘Hardwired… to Self-Destruct’ обитава пространство, смазано между „точно това очаквахме!“ и „ама верно ли очаквахте нещо различно?!“  РЕВЮ....но нека се върнем там, където бяхме допреди малко - в началото на юни 2016...

БИЛИ ГУЛД скача съвсем за кратко до България. Повод за блиц посещението му (естествено) е 10-ият рожден ден на радио ТАНГРА МЕГА РОК. Посещаваме заедно Пловдив, където в убийствената жега му показваме магическата сцена на Античния театър, а после бързо опитваме в хладно мазе бирата на ODD CREW, защото разпространението й вече е национално... 

Ден по-късно се връщаме в София, където след дълга серия посещения на барове и други локали, басистът на FAITH NO MORE влиза отново в нашето студио, за да поговорим пред хората и за нещата, които му се случиха на него през тези 10 години - новото събиране на групата, новия албум, предстоящото ново издание и за други неща. Задкулисно обсъждаме бъдещото провъзгласяване на СОФИЯ за СВЕТОВНА FAITH NO MORE СТОЛИЦА!  

На другия ден, новините, които идват от света отново ни разочароват - сериалът 'ВИНИЛ', с който изпълнителните продуценти МАРТИН СКОРСЕЗЕ и МИК ДЖАГЪР ни върнаха в свена на рокендрола през 70-те, нямало да има втори сезон, защото рейтингът му бил твърде нисък. Жалко. В същото време, LED ZEPPELIN спечелват делото за плагиатство в 'STAIRWAY TO HEAVEN'.

Пак пием бира ODD CREW и си говорим за невероятния късмет да сме толкова близки с ЕЛЕНА НЕНКОВА, която предвожда нашата фотографска шайка, в която са и Александра Ненкова (нямат нищо общо), Мартина МилтеноваМарин Банков. Не бихме могли и без колоса АСЕН ТОНЕВ и новоприсъединилия се към нас ОРЛИН НИКОЛОВ. Благодарни сме и на помощта от Цветелин Кръстев.

ОРЛЕФФ украсява сайта ни със снимки от гигантския концерта на QUEEN и АДАМ ЛАМБЪРТ в София, но всъщото време не пропускаме за поредна година да подкрепим и чудесния WRONG FEST във Войнеговци. След което заминаваме за Каварна...

ТАНГРА МЕГА РОК ще осъществи официалното фестивално радио на 'КАВАРНА РОК ФЕСТ 2016'. Възроденият метъл фестивал ще посрещне фенове от цялата страна на 2 и 3 юли, а ние монтираме студио на стадион 'Калиакра'. Това е поредното ни подобно приключение - плод на дългогодишното ни сътрудничество с Loud Concerts.

Припомняме, че ТАНГРА МЕГА РОК направи и официалното радио на Metal All Stars през 2014, Loud Festival 2012 , а преди това в продължение на 2 години - 2010 и 2011, вилняхме, като фестивално радио именно в Каварна.

Стегнат технически екип + двама фотографи и двама водещи - ВАСИЛ ВЪРБАНОВ и ВАСКО РАЙКОВ, които през двата дни ще направят интервюта с всички главни герои, ще излъчват музика на живо от сцената, ще излъчват новини и полезна сервизна информация за фестивала и ще пускат много снимки и видео в сайта, както и много други, за да предадат цялата неповторима фестивална атмосфера.

През студиото ни минават последователно THERION, АКСЕЛ РУДИ ПЕЛ, VARG, E-an-na, Thiarra, MYRATH и SOILWORK, както и нашите ODD CREW и LAST HOPE, които тази година са важни играчи в афиша в Каварна. По някаква причина се разминаваме само с AVANTASIA, но това е старо наше заиграване с ТОБИАС ЗАМЕТ, за което не сме упълномощени да говорим сега, а и не е важно. Интересът и рейтингът на излъчванията по радиото изпреварват дори и нашите очаквания. Възроденият фестивал е успех!

Във фестивалното ни студио на стадиона, привлечени от климатизираната атмосфера и гостоприемните напитки, музикантите се застояват и не само пият, но и пеят. ВАСКО РАЙКОВ изригва като неукротим репортер, който се разхожда из цялата зона и прави преки включвания от сцената, зад нея, от кейтъринг зоната и дори от химическите тоалетни. Браво, ВАСКО!
 
Фотографите ни, единият от които дебютира във фотопита на 11, също снимат всичко - от действията върху сцената, през голямата бекстейдж лудница и срещите на групите с феновете, до разходките на музикантите из града и разбира се - целия цирк във временното студио на радио ТАНГРА МЕГА РОК. Ето много от снимките са тук, а за щастие, като преминават на видеорежим, те успяват да заснемат и редица безценни моменти като ето този палав миг от 3 юли.

Китаристът на SOILWORK - ДЕЙВИД АНДЕРСОН, който прекарва един приятен час с нас, започва да свири на нашата мини китара 'Hey Joe' на ДЖИМИ ХЕНДРИКС, а ВАСКО РАЙКОВ се включва с вокалите.

  

След това спонтанно съвместно изпълнение на SOILWORK и ODD CREW, обявяваме мисия 'КАВАРНА РОК ФЕСТ 2016' за УСПЕШНА - след седмица лек отдих, ВАСКО РАЙКОВ се впуска в акустично турне с ODD CREW в 10 български градове и морски курорти, а по средата му се очаква и приключението на МУСАЛА на 30 юли и акцията за почистване на върха от строителни отпадъци (подробности).    
 
По разбираеми причини отминаваме с тотално безразличие новината за патентоването на блокиране на снимането на концертите с телефон и с много сърце и душа осъществяваме три поредни луди ХИПИ СЕДМИЦИ по радиото. Слушаме изключителни парчета на най-големите, най-светлите, но и най-мистичните артисти от 60-те и 70-те. Вдъхновени са от пътуването, фестивалите, морето, планините и корените на музиката, която всички ние обичаме, а най-добре се получава, когато микрофоните на ТАНГРА МЕГА РОК са овладени от самия МОНИ ПАНЧЕВ.
 
снимка от личния архив на Мони Панчев
 
Междувременно, ФБР залавя жената, която тормози от години тормози семейството на КРИС КОРНЕЛ, а международната обстановка се изкривява до такава степен, особено в съседство, че един от новите играчи в българския концертен бизнес е принуден да отмени шоуто на СТИЙВ ВАЙ, което трябва да се състои в София в началото на август, заради събитията в Турция.

Не се изненадваме, че обществото ни не изглежда НИКАК разстроено от изследването, че фестивалните гривни се оказват с 20 пъти повече бактерии от дрехите.

С оглед 'Да живее международното положение', за всеки случай оборудваме Студио 1 на радио ТАНГРА МЕГА РОК с възглавници-буфери - хей така за уют...

Застраховани сме отвсякъде и три седмици преди голямата офанзива за почистването на МУСАЛА и концерта на самия връх, изпращаме разузнавателен отряд за последни измервания и изчисления преди безпрецедентната операция.

Идеята за цялата тази лудост идва от верния приятел и постоянен слушател на радио ТАНГРА МЕГА РОК - ЗАХАРИ НЕДЯЛКОВ и неговото семейство, които я споделят с нас на 18 декември 2015 преди коледния ни концерт - ТАРЯ в зала 'България'.Конкретната работа по превръщането на идеята в реалност започва в самото начало на февруари и включва множество пътувания на наши посланици до Самоков, Благоевград, Дупница, както и вътре в София - за среща лице в лице с всички институции по веригата на осъществяването на нещо така необичайно...

Както вече подчертахме по-горе, усилията сами по себе си не интересуват никого - важен е резултатът, а от неговече ни делят само 3 седмици.     

Разузнавателният ни отряд (мъже, жени и две деца) регистрира всички възможни пречки на терен и прави финалните изчисления и план на цялата операция. За нея вече говори голяма част от страната, Националната телевизия се включва в разгласяването на идеята, а ние публикуваме точния график на цялата операция, договаряме извънредна работа на лифта в Боровец, осигуряваме преференциални застраховки за доброволците и се радваме, че и светът вече говори за предстоящия НАЙ-ВИСОК РОК КОНЦЕРТ в историята на Европа.   

30 ЮЛИ 2016

Това е датата, която остава в Националната ни история! Стотици се включват в акцията за почистване на връх Мусала и събират 13 тона боклук - строителни отпадъци! Събитието, което завършва с най-високия концерт в Европа (2925 метра) - ODD CREW и D2, отбеляза пиковата точка в тържествата по повод 10-ия юбилей на радио ТАНГРА МЕГА РОК. Наричаме цялата тази работа „Почистване на връх Мусала и концерт над облаците“. Скептиците не могат и няма да ни спрат - НИКОГА

Някои от нас, макар и със сурови сърца, пускат сълзи на емоции - след 6 месеца работа - УСПЯХМЕ! Усилията сами по себе си не интересуват никого - важен е резултатът. Е - да повторим - УСПЯХМЕ!!!

Иска ни се това да е само началото и заедно да продължим да чистим България, след като започнахме от горе надолу. На другата сутрин се събуждаме и виждаме спокойна планинска коза на ЧИСТИЯ ВРЪХ! В същото време, държавата ни съставя акт и ни очаква глоба... Обаче, бандата на ТАНГРА МЕГА РОК завинаги ще благодари на всички приятели и съмишленици, без които това нямаше да се осъществи! 

 

Сега, когато всичко това е история, трябва да припомним и основните партньори на радио ТАНГРА МЕГА РОК в проекта: 

- ИЯИЯЕ-БАН, НИМХ-БАН, Дирекция „Национален парк Рила“ към Министерството на околната среда и водите, „Софийска вода“’ АД, „Бороспорт“ АД - Боровец, Община Самоков, 'Брокер Инс' ООД, ПСС, Българската национална телевизия. Благодарим и на Mondelez за подкрепящите бисквити belVita.
 
 
Освободихме величествения връх от 13 тона боклук!!! А D2 и ODD CREW не само свириха, но също и се включиха в почистването.

Ето пак и обширни галерии снимки от топ РОК фотограф ЕЛЕНА НЕНКОВА - ТУКот чудесната МАРТИНА МИЛТЕНОВА - ТУК и от 11-годишния АЛЕКСАНДЪР ВЪРБАНОВ - ТУК. Седмица по-късно, когато камерите ги няма, ние се завръщаме на местопрестъплението и довършваме работата, като извозваме последния боклук до сметището в Самоков. Задължително публикуваме и списъка на славата - хората зад кулисите на 'ОПЕРАЦИЯ МУСАЛА' и нашите специални части - вижте тук.    

 
 
Естествено, не успяваме да осъществим единствено вторичния ни амбициозен проект - филм за 'ОПЕРАЦИЯ МУСАЛА', като пускаме само три тийзъра (вижте първия горе), но видеокадрите са в архивите ни и рано или късно ще бъдат сглобени за историята. Причината е в непрекъснатия екшън в живота на нашите хора и тук е моментът да подчертаем, че колкото и заета и изпълнена да изглежда тази 2016 - всичко описано дотук, а и това, което предстои в редовете докрая, е едва около 40 % от всички наши идеи...Но на нас така ни харесва - просто времето не ни стига за всичко...
 
NO REST FOR THE WICKED!!! 
 
 
Пак сме в София и постоянните селфитата, наложени от НИКОЛА СТОЙНОВ, продължаваме да произвеждаме 24-часова радио програма и да се срещаме с изумителни хора в нашето студио, за да ги чуят нашите слушатели. И не спираме да работим успоредно с това за следващите ни концерти и съпътстващи дейности. И да ставаме все по-близки приятели...
 
 
 
Source: RadioTangra.com