CYPRESS HILL live in Sofia

24 June 2019
news page

CYPRESS HILL

Various Artists 

зала 'Универсиада', София, 24.06.2019

текст: Стефан Топузов; снимки: Елена Ненкова
 
ГАЛЕРИЯ

Колкото по-далеч във времето от 90-те се оказваме, толкова по-силно се очертава романтичният образ на това десетилетие като на време, родило доста вдъхновена музика. CYPRESS HILL са една от групите, които най-добре въплъщават преплитането и взаимно пропиване на паралелно експлодиралите тогава алтърнатив и хип-хоп сцени. И една от групите от тогава, чиято музика най-добре е понесла ефекта на изминалите години.

Или казано с по-прости думи: те са яка група, носеща духа на яко време.

В понеделник вечерта около 3000 души, събрали се в софийската зала ‘Универсиада‘, имаха възможността отново да се потопят в тази атмосфера. 
 

Решението на организаторите да не обявят програма за концерта или имена на подгряващи изпълнители, а само 19:00 като час, в който отварят вратите, ме кара да се озова в зала ‘Универсиада’ прекалено рано. Приемам, че в днешния забързан и напрегнат свят, два-три часа чакане са направо подарък – и ги запълвам с каквото предлага барът и един хамбургер (който в името на изчерпателността на този репортаж ще определя като доста добър).

Когато най-сетне влизам в залата, последната подгряваща група за вечерта – BADCAST – вече раздвижва няколкохилядната публика с динамичен неометъл. Свикнал съм да влагам негативен смисъл в това понятие, но трябва да призная, че в този контекст комбинацията от рапиране и нисконастроени китари звучи яко. Освен това е приятно да видиш, хип-хоп публика да се кефи на рок група. Когато забиват втежнен кавър на ‘Жената на шефа’ на Ъпсурт пък, BADCASTпоказват, че този кросоувър е двупосочна улица.
 

В 10:00 ч. вече е време за CYPRESS HILL. Сцената е разчистена от рок инструменти и на нея имаме само гигантски диджей пулт и също така гигантския перкусионен сет на ЕРИК БОБО. Фитилът на шоуто пали МИКС МАСТЪР МАЙК – диджеят, с който групата прави турнета на място на фокусирания върху продуцентството Мъгс. Подгрявката му е достатъчно шумна и динамична, за да не останат седнали на задните си части хора в момента, когато на сцената излизат емситата БИ РИЪЛ и СЕН ДОГ и започват с ‘Band of Gypsies’ от последния албум ‘Elephants on Acid’ (2018). 

Веднага след това се връщат към едноименния им дебют от 1991-а с ‘Real Estate’ и ‘Hand On the Pump’. Това класическо CYPRESS HILL звучене – водено от набичени бас линии, разчупенo от перкусиите на БОБО (чието сноване измежду различните барабани и бонгота е шоу само по себе си) и различните ефекти и акценти, добавени от диджея МАЙК – доминира вечерта. 

Определено е интересно взаимодействието между предварително записаните звучи идващи от диджей пулта от една страна – и 100% живите и акустични перкусии от друга. Върху тази основа от противоречащи и допълващи се части са построени много от класиките, които чуваме тази вечер: ‘Checkmate’‘Throw Your Set in the Air’‘Latin Lingo’‘How I Could Just Kill a Man’‘I Ain’t Goin’ Out Like That’ и разбира се ‘Insane in the Brain’
 

Доминацията на това звучене е разсечена от няколко изпъкващи различни момента – шумния дъбстеп на ‘Shots Go Off’ от EP-то с Rusko; брилянтния мариачи инструментал на ‘Tequila Sunrise’ (без куплета на Барън Рикс); и кратък звуков дуел между БОБО и МАЙК.

Димът, който се стели в залата, очаквано не е само от сценичните пушеци. БИ РИЪЛ и СЕН ДОГ периодично правят по някоя мощна дръпка между парчетата – което точно на този концерт си е част от шоуто точно колкото Роб Халфорд да излезе с мотор на сцената или Алис Купър да бъде театрално гилотиниран. 

Марихуаната е почетена и с медли от парчета за това фундаментално за CYPRESS HILL растение, включващо ‘Roll It Up, Light It Up, Smoke It Up’‘I Wanna Get High’, ‘Dr. Greenthumb’ и ‘Hits from the Bong’.

Финалът идва с ‘Rock Superstar’ и част от ‘Jump Around’ на House of Pain (останалата част може би ще чуем лично от Евърласт след около месец). 

Като тегля чертата, CYPRESS HILL са изнесли около 90 минути без слаб момент в тях. Когато шоутата им са такива, няма какво да се чудиш защо предизвикват такова вълнение и в третото десетилетие от кариерата си.
 
ГАЛЕРИЯ
 
Source: RadioTangra.com