MACACO - Dani Carbonel

31 August 2015
news page

 ДАНИ КАРБОНЕЛ - лидерът на MACACO говори пред радио ТАНГРА МЕГА РОК


Най-любимата испанска група ще се представи за първи път у нас, при това във вълшебната атмосфера на Античния театър в Пловдив на 20 септември, в последната вечер на форуми Sounds of The Ages 2015, който за пета поредна година се организира от радио ТАНГРА МЕГА РОК.

Преди звездите от Барселона, на сцената ще се качат нашите УИКЕДА, а в интервюто, КАРБОНЕЛ, който преди да основе MACACO, бе член на OJOS DE BRUJO, говори и за важни световни каузи като ‘запазването на природата’.

едно интервю на Васил Върбанов

СЛУШАЙ ТУК 

Новият албум ‘Historias Tattooadas’ излезе тази пролет – мислиш ли вече за следващия?

Не спирам да композирам – това е нещо, което творецът прави непрекъснато. В момента, обаче, обикалям света и изнасям много концерти в подкрепа на новия албум – в Испания, Латинска Америка, Европа, както и един в България. Така че, да, не спирам да пиша нови песни, но най-важното в момента за мен си остава това “малко детенце” – този нов албум, който е съвсем пресен. 
 
 
Наричат те ‘Последовател на много от идеите и духа на Джон Ленън и Боб Марли’, например. Доминираща в песните ти е идеята ти за ‘МИР и ЛЮБОВ’. Можеш ли да се наемеш и да посочиш, КОИ са злите и лошите в днешния свят? 

В парчетата ми има различни пластове. Иска ми се да бъдат по-дълбоки и не обичам нещата да са твърде очевидни. Но, разбира се, чрез моята музика аз изказвам мнение и говоря за много неща. 
 
Не съм от хората, които си мислят, че знаят всичко за това, какво става по света и eдва ли мога да посоча лошите. В момента работя по един проект –‘Semillas’, така се казва и една от песните в новия ми албум. Всъщност, b означава "семена". В проекта се събират артисти от целия свят. Правим платформа в интернет, в която ще обединим художественото изразяване с природата.
 
Ние всички сме против генномодифицираните семена. Има много големи компании в този свят като Monsanto и това, което се случва в момента, е много опасно. Мисля, че най-важното нещо е да се даде на хората цялата информация, така че те да могат да направят своя избор. 
 
За мен информацията е нещото, за което трябва да се борим. Хората трябва да правят това, което чувстват. Ако искате да ядете храна с ГМО, OK, но трябва да знаете, какво ще са последствията от това. По същия начин, трябва да знаете какво се случва, ако ядете по-здравословна храна. И това е нещо, което наистина е важно за мен в момента.

Защото в края на краищата сме хора и не е приятно да ни правят на маймуни, нали? 
Ха ха ха, да, точно така. 
 


Слушах всичките ти албуми, нещата, които си записал с много различни хора като Ла Мари от CHAMBAO, Юсу Н’дур, Майкъл Франти и така нататък са страхотни, но по –интересно е това, че още в първия албум, рамикс ви прави ДЕЙВИД БЪРН …

Йе…

Чудех се, до каква степен, албумът ‘Naked’ на TALKING HEADS с маймуната на корицата те е вдъхновила за цялата ‘Макако концепция’?

Ха, никой не ми е задавал този въпрос и, честно казано, самият аз не се бях замислял за това. Обаче, знаете ли, когато бях дете, у дома (майка ми и баща ми са музиканти) имахме плочи на TALKING HEADS. Започнах да ги слушам заради сестра ми, която е по-голяма от мен. И сега си спомних този албум, но никога не бях правил връзката. 
 
Хората започнаха да ме наричат ‘Макако’ по други причини. За мен, маймуната е същността на живота – нещо като завръщане към корените. Но не бях правил връзката с онзи албум …
 
Излезе през 1988 – с парчето ‘Mr. Jones’ и тн…

Да, да, помня много добре, но не бях правил връзката.
 

Знам, че следващият въпрос е тъп...и все пак – какво предпочиташ – свиренето на живо или да записваш в студио?

Всъщност, въпросът изобщо не е тъп, защото наистина, двете са много различни и усещането е са различни. Аз съм музикант, който прави наистина много концерти. Но също така, обичам да се затворя между тези малки стени на това, което наричаме студио и да видя, какви нови идеи мога да изкарам от себе си. Няма как да избера едно от тези неща.

Тогава, кое е най-якото място, на което си правил концерт?
Трудно може да се избере само едно. Свирил съм на много места по света- големи концерти на стадиони и естествено, страхотно е да си на сцена пред толкова много хора. В същото време, участвам и в различни специални събития, тай като съм свързан с различни социални каузи и организации, които се борят за природата и други .
 
Свирих например в един бежански лагер в пустинята за хората от Сахара и това беше един наистина много емоционален момент за мен. Защото ставаше 
дума за чудесни хора, които се опитват да избягат от света на насилието и не притежават нищо. Беше страшно вълнуващо.

Харесва ми да участвам и на фестивала Rock in Rio в Бразилия, обичам Ню Йорк, Токио. Естествено, прекрасно е и всеки път, когато ходим да свирим на нови места и да обменяме енергия с нови хора.

 

В Пловдив ще свирите в един много специален Античен театър от 2-ри век. Това ще е първият ви концерт в България, но ти идвал ли си тук пред, просто хей 
така? 
 
Не, никога не съм идвал в България и именно затова чакам с нетърпение. Имам приятели в България съм чувал, че имате страхотни музиканти. За страната не знам много, но знам, че имате музиканти, които познават добре корените си, но в същото време са много отворени да ги смесват с други култури, а за мен това е страхотно.
 
Един български журналист ми каза за това невероятно място, на което ще свирим и съм сигурен, че концертът ще бъде велик – с много енергия и контакт с публиката. Ще направим голямо шоу – много неща ще се случат.
 
Когато чуеш България, първото, което изниква в главата ти, сигурно е Стоичков?

А, Стойков – той беше велик играч … Имам приятели от отбора като Пуйол...не че си говорим всеки ден по телефона, но сме приятели. Познаваме се и сПике – готини пичове са. Това, което харесвам в Барса е философията за отбор. Така е и в музиката, за да направиш добър концерт или хубава песен ти трябва добър екип. Не харесвам големите звезди, предпочитам средните звезди и Барса е точно такава в момента. Но, Стоичков беше велик играч.
 
Чудесно, нямаме търпение за концерта, чао.

Viva la musica!     
  
Билети за MACACO и УИКЕДА ще откриете в Eventim.bg - ЕТО ТУК
 
 
Концертът се организира от радио ТАНГРА МЕГА РОК и е част от поредицата ни в Античния театър в самия край на лятото:

12 септември - 2 CELLOS;
18 септември - APOCALYPTICA;
19 септември - OPETH с оркестър;
20 септември - MACACO и Уикеда.
 
Пловдив - Европейска столица на културата 2019!
 
Source: RadioTangra.com