NIKI KATCHAROV of APOKALIPSIS BAND

20 May 2020
news page

НИКИ КАЧАРОВ е митична фигура. Една от вероятните причини за това (вероятно) е фактът, че той от години живее, работи и твори извън България.

Това е и една уважителна причина, българските медии да не споменават името му всеки ден, дори и когато говорят за историята на БЪЛГАРСКИЯ РОК, колкото и рядко да го правят.

Посветените в тази специфична история добре знаят, че неговата група АПОКАЛИСПИС в края на 70-те и началото на 80-те беше истинско явление в българския ъндърграунд. Точно това е думата - ЪНДЪРГРАУНД! 

И песента на бандата - 'ЛЮТИ ЧУШКИ и ХАЛВА' се презаписваше и предаваше от ръка на ръка със скоростта на горски пожар...

Сега, в Седмицата на БЪЛГАРСКАТА РОК ИСТОРИЯ по вашето любимо РАДИО - в дните преди свещения 24 май - се свързваме с Г-Н КАЧАРОВ пряко по телефона. Той е в Кайро, Египет, но разговорът ни е почти 100 % български....

Някои от акцентите в този диалог са:

- Създаването на песента 'Не е лестно да си Тиква' на друга митична наша формация - ЕРА,
- Как ГОШО МИНЧЕВ издирва НИКИ, и в крайна сметка адаптира парчето на АПОКАЛИПСИС - 'В душата ми е тясно', за да го превърне в химна 'Българският рок'...

...и много други

едно интервю на Васил Върбанов

СЛУШАЙТЕ ТУК 

Вижте и АПОКАЛИПСИС групата във FACEBOOK

Още информация за бандата - ще откриете под клипа: 

 
 
 
 
АПОКАЛИПСИС БЕНД е създадена през 1979 във Френската Гимназия в София от Ники Качаров (китара и вокал), Боби Градинаров (китара) и Светозар Даскалов (бас). 

Първият барабанист е Иво Попов, който напуска през 1981 и е заместен от Иван Латинов, преди да се върне отново в състава при неговото ново формиране в края на 1985. Между 1981 и 1983 певец на бандата е Георги Николов
 
АПОКАЛИПСИС продължава да съществува след 1985 без Николай Качаров и Георги Николов, но концертите им прогресивно намаляват и на практика групата не се появява повече на сцена в края на десетилетието.  
 
Първата си поява след онези години АПОКАЛИПСИС прави през юни 2013 в РОК БАР 'ФЕНС' в София, и същата година основните им хитове са презаписани. 
 
В началото на 80-те АПОКАЛИПСИС свирят в читалища и на фестивали под класификацията „непрофесионална група“, и невинно изглеждащите и членове не будят негативната реакция на властта която не се задълбочава в същността на посланията. 
 
Сред най-популярните им песни са „Пролет иде“„Утопия“„Алея за разходка на регистрирани кучета“„Метаморфози“„Хомо Сапиенс“ и „Борба“

През 1985 ГЕОРГИ МИНЧЕВ адаптира песента на АПОКАЛИПСИС - „В душата ми е тежко“, като й полага своя текст „Българският рок" и я издава в едноименния си албум.
Source: RadioTangra.com