JACK DANIEL's ROCK ARENA - SPIRIT OF BURGAS 2013 - DAY 1

01 August 2013
news page

JACK DANIEL'S ROCK ARENA
Spirit of Burgas 2013 - ДЕН 1 

27.07.2013, Централен плаж, Бургас

текст: Илиана Бойчева, снимки: Александра Ненкова

18:30 - 19:00 MY DISORDER
19:10 - 20:00 DER HUNDS
20:15 - 21:00 GRAVITY CO
21:15 - 22:15 D2
23:30 - 00:30 SANTIMENTAL SWINGERS
00:45 - 01:50 РЕВЮ
02:00 - 05:00 THE SMUGGLERS COLLECTIVE

"Don't blame it on sunshine
Don't blame it on moonlight
Don't blame it on good times


BLAME IT ON THE BOOGIE -  Jackson 5




ДЕН 1 - много добре!

Температурата е около 30 градуса, но от морето духа вятър, който прави атмосферата много приятна, времето е напълно подходящо да заровиш кецове в пясъка и веднага да си вземеш една напитка. Хората прииждат на нахилхени групички, които все още обикалят и разузнават феста.

Нещо, което аз не успях да направя , но пък именно от тази позиция мога да бъда наречена експерт по случващото се на JACK DANIEL’S РОК АРЕНА – тоест по някакъв начин имам право да пиша този текст.

Не мога да гадая колко човека са посетили Ден 1 на Спирита тази година, но съм сигурна че Васил Върбанов съвсем скоро ще ви изнесе точните данни. Апропо в следващия текст последния ще бъде споменават точно толкова често колкото TV7 и News 7 споменават Бареков.

JACK DANIEL’S РОК АРЕНА е разположена с лице към морето и покрай нея минават входове за плажа.



MY DISORDER – слушала съм ги в интервю с Васил Върбанов по радиото (който не го мързи - да брои колко пъти името ще се споменава).

Помня че казаха че харесват Foo Fighters. Още на саундчека се ориентирах че това са те, когато от сцената чух да се пробва китара, която ми звучеше много Дейв Грол.

Имат приятна енергия, свирят неща от дебютния си албум 'Easy Come, Easy Go', който може да бъде намерен на официалния мърчъндайз щанд на фестивала. Хората пред сцената се увеличават и единственото, за което ме е яд e, че MY DISORDER забравят да си казват името. Но съм сигурна че всички ги запомниха.



DER HUNDS
– изключително яки, ама много! В бекстейджа си имаме БИДОН (виж снимката най-долу), пълен с лед, вода и студящи се фестивални напитки. Около него вече се навъртат музиканти от всички групи, които абсолютно единодушно споделят мнението, че "тия са страшни“.

Супер свирене и разбира се мега вокал. Нямам какво ново да кажа, само да потвърдя това което вече знаете.



Зад сцената, стейджмениджърът ВАСКО РАЙКОВ, познат и като активист в ODD CREW и водещ в Тангра Мега Рок започва да обикаля с маска на Батман, Васил Върбанов (лооооопаааа) е ту с прасешка маска като Делян Пеевски ту е Кумчо Вълчо с боне, половинката му в живота и работата -  Дани е традиционно магарето от Шрек.

А да – БОНЗИ от ODD CREW според мен е като маскиран на продавач на лук от сериала 'Ало ало'.

Това е някаква маскарадна фестивална традиция. Готино.



Както отбелязах в началото, JACK DANIEL’S РОК АРЕНА е разположена с лице към морето и покрай нея минават входове за плажа.

От известно време в София пълзят слухове за вътрешен преврат,  в следствие на който, ръководството на феста е променено.

Цяла вечер тази промяна достига до нас във вид на смесване на звъка от всички сцени, а те тази години са само тр

Как ли се случваха нещата в другите години на феста, когато сцените бяха 7?



GRAVITY CO -
страшно яки с допълнителната помощ на Борис Чеширков, певец на страничния проект на част от музикантите в Graviy - APE|MEN.

Той свири на китара и пее и определено с него много ми харесват. Явор също е в много добра форма и дори припкаво се катери по страничните колони на сцената.

Остава само въпросът, как великолепният им барабанист Стефан свири и едновременно пуши цигара. Великолепен.

D2 – начало с 'Working Class Hero' на Джон Ленън и финал с 'The Ace of Spades' на Motorhead.



По средата новата 'Черна сутрин', чийто клип излезе наскоро и е с кадри от #Дансwithme.

Около двеста софиянци от сцената и пред нея крещим “ОСТАВКА“, останалите няколкостотин  (явно бургазлии) подкрепящо ни аплодират. Ами да, милите, на тях явно нашите софийски борби са им толкова териториално далечни, все едно ние да протестираме за нещо в Брюксел.

Така ми изглежда, но важното е, че подкрепят. ОСТАВКА!



D2 свирят мега яко, това е определено един от най-силните им лайфове. По едно време Дидо се покатерва почти на върха на фермата и аз леко притеснена за височината питам наоколо "Абе той нали не е пил нищо“, въпреки че точно аз съм го виждала да прави къде по-идиотски неща. Всичко е наред, има бисове.

(Бел.ред - БОЙЧЕВА не употребява и съответно не губи чак толкова присъствие на духа, за да описва задкулисни случки - например, как - ПАПИ, басистът на LAST HOPE се крие в нашия ковчек, за да избяга от преследващите го за неплатена глоба в бургаското метро...Stay cool, кмете!)



SENTIMENTAL SWINGERS и МИХАИЛ ЙОСИФОВ СЕКСТЕТ – три момичета с великолепни прически, стилен грим и ужасно красиви рокли на цветя обикалят боси бекстейджа и в ръка носят чаши с Jack и обувки с високи токчета.

Сеят стил и очарование, докато не по-малко известните им музиканти, също облечени в стилни костюми оправят инструменти и разбира се… също Jack.

На стълбите до сцената се обуват червените обувки с висок ток и на сцената са ослепителни Вера, Деси и Рони.

Е, това, какъв летен празник е! От тяхното шоу е цитата в началото - BLAME IT ON THE BOOGIE на Jackson 5 – те му направиха кавър. Докато го слушах се огледах и ми стана едно такова…. good times!



"Don't blame it on sunshine
Don't blame it on moonlight
Don't blame it on good times


Целият плаж танцува. Празник ви казвам, празник!

РЕВЮ – тук климатът се променя защото влизаме във въображението на Васил Гюров, където ако се споменават цветя се казват неща от сорта на "и над розата кръв ще пусна“.

Аз съм един от сериозните им фенове и учудващо никога не ми омръзва да ги слушам. Дори и този път тичах към сцената с "отивам да се раздавам“.


 
Оглеждайки се наоколо всички са така. От тия дето ще останем Волни до гроб, дори да свършим в Долни Богров. Въпреки че аз се надявам в никакъв случай да не се стига до там.

Финалът е 'Ралица'!.

Нямаше 'Цветя от края на 80-те', може би защото Гюров имаше леки технически проблеми. Ние нямахме никакви.

Нощта завършва с THE SMUGGLERS COLLECTIVE – танци.



Чао. Отивам да гледам ЪПСУРТ с група, в която са Фичо, Панчев и Марин от VENDETTA. Някой кретен ги е забил в 17.30 на основната сцена. Ама, не като саунчек, а като начало на втория фестивален ден
.
Само да ви кажа, че от днес започвали най-топлите дни в годината. 

Ваша, ИЛИАНА БОЙЧЕВА...

ГАЛЕРИЯ ДЕН 1

ГАЛЕРИЯ ДЕН 2

на снимката: АВТОРКАТА охранява фестивалния ни бидон за питиета още от закупуването му....#ВЪРНИбидонабе



 

Source: radiotangra.com