2012 - НАЙ-СИЛНИТЕ моменти в ТАНГРА ГОДИНАТА

01 Януари 2013
news page

2012 вече е история! И пак има от какво да сме щастливи!

По време на нейните 366 дни, радио ТАНГРА МЕГА РОК продължи да пише своята собствена история, която на няколко пъти се оказа и интересна от гледна точка на целия рок и радио процес в България.

Тези 366 дни бяха много интензивни и вълнуващи за всички от голямата радио ТАНГРА шайка, още повече, че 2012 се оказа годината, в чийто край отбелязахме цели 20 от началото на ТАНГРА и, съответно, от съществуването на РОК РАДИО в България.

Както обикновено, хората от екипа на ТАНГРА МЕГА РОК не се задоволиха да наблюдават със скръстени ръце рок и пънк живота, но и в много случаи бяха преките двигатели и участници.

През тези 366 дни на 2012, радиото организира 8 концерта в София и Пловдив, в които участваха общо 19 групи плюс отново програмира JACK DANIEL'S РОК Арената на най-големия летен фестивал у нас - Spirit of Burgas 2012, на която свириха 18 банди.


Backstage на JACK DANIEL's РОК АРЕНА в Бургас 2012 - виж долу...

Задено с това, ТАНГРА МЕГА РОК осъществи изключително успешно фестивалното радио на метълския LOUD FESTIVAL 2012, като предаваше 24 часа от зоната на военните действия бекстейдж и с прякото участие на всички колосални групи-участници, които дадоха екслузивни интервюта и дори свириха на детска китара в нашето преносимо студио бекстейдж.

За редовната програма на радиото и сайта www.radiotangra.com с ревюта, специализирани предавания, концертни репортажи и интервюта - добрата традиция продължи.От всички тези приключения, нашият екип гласува за НАЙ-ЗАБАВНО и НЕЗАБРАВИМО появяването на водещия на култовото ни предаване 'МЕГАЧАС' - АНДРЕЙ ВЛАДОВ на първа страница на известния руски седмичник THE MOSCOW NEWS (излиза на английски)...

На най-голямата снимка, АНДРО е "уловен" как "хваща" Екатерина Самуцевич от добилата световна слава бунтарската пънк група PUSSY RIOT.

....маладиец...

На 1 март, започнаха тържествата ни по случай 6 ГОДИНИ ТАНГРА МЕГА РОК - серия от 5 концерта, като първият, на шведските магьосници OPETH (организиран съвместно с Loud Councerts) бе подгряван от Von Hertzen Brothers.Малко повече от 2 седмици по-късно, на 16 март, зала 'Универсиада' завря от танците на феновете пред STEREO MC'S.

Те представиха изумително шоу с голям екран и подгряващи BABYFACE CLAN.

Но това беше едва началото - годината предстоеше, а ТАНГРА се радваше на своя нов уебсайт и нова програмна схема.  

След дълги години на очакване, американските прогресив легенди FATES WARNING най-после се завърнаха в България.

22 март - чудесно клубно шоу, често наричано от някои крайни прогресив маниаци: "Концертът на 2012!"

Най-адекватното подгряване - софийската група Poject Arcadia.  

Концертите от серията '6 ГОДИНИ ТАНГРА МЕГА РОК', обаче щяха да продължат и през април.
21 април, магнетичната АНЕКЕ ВАН ХИЙРСБЕРХЕН и нейната група изсвириха новия си албум пред софийските фенове, а още на следващия ден, 22 април, неизтощимият ни екип осъществи и последото шоу от серията - при това в друга зала - TERROR, DEATH BEFORE DISHONOR и TAKE OFFENSE!

Не само оцеляхме, но подготвяхме и следващите акции....


Следващото шоу организирано от самото радио бе планирано чак за средата на юли, тоест, имаше време да се включим и към концертите на наши партньори.

На 2 юни и 3 юни, LOUD FESTIVAL разтресе парка до Терминал 2 на Летище София, а според добрата традиция, фестивалното LOUD RADIO бе поверено именно на създателите на този жанр у нас - ТАНГРА МЕГА РОК.

Излъчванията от нашето студио започнаха ден преди старта на официалната концертна програма, а след това - преки включвания от концертите и директни интервюта с музиканти от всички групи, както и с фенове и служебни лица.Въпреки маратонските изяви пред микрофон и безкрайната серия от интервюта, бандата на ТМР си живееше нечовешки добре на Loud Festival 2012 при превъзходни битови условия - климатик, но и хладилник, който същата тази банда не пропускаше да презарежда нон-стоп, нито да споделя богатствата му с музиканти и верни другари.

СЛУШАЙ ВСИЧКИ ИНТЕРВЮТА
Месец и половина по-късно, на 16 юли, закриваме летния ТАНГРА МЕГА РОК концертен сезон в София с убийствено шоу на открито и в сърцето на Града на американските кор машини HATBREED.

Преди тях, на сцената в парка, своята работа вършват (как звучи само, умишлено е...хахахах) LAST HOPE, SMUT и VENDETTA.

Повече от доволни и щастливи сме....Лятото е в разгара си....ние също!Тази година, групите в афиша на SIRIT OF BURGAS (по традиция) се обявяват възможно най-късно.

Независимо от това, точно издание 2012-та ще се окаже най-успешното във вече сериозната история на фестивала....

Радио ТАНГРА МЕГА РОК отново програмира втората сцена - JACK DANIEL'S РОК АРЕНА.

Каним 17 групи, като 13 от тях ще свирят за първи път на АРЕНАТА.

Останалите 4, които се появяват като рецидив имат основателни причини - ODD CREW (чисто нов студиен албум), LAST HOPE (също), VENDETTA (също) и СВЕТЛЬО & THE LEGENDS (високи изборни резултати...).

Събират и убийствен брой хора пред АРЕНАТА.

М

Рекордът за посещаемост пред JACK DANIEL'S в историята на фестивала е подобрен именно сега - от КОНТРОЛ с КОЛЬО ГИЛЪНА.

Зад кулисите и през трите дни е произвол, разгул и незапомнено веселие, но и работа като по часовник....  3-ти (виж), 4-ти (виж) и 5-ти август (виж) - "три незабравими дни край брега на морето...", както обещаваше радиорекламата...

В третия ден, лондонските рокендрол убийци THE JIM JONES REVUE събират очите на всички. Една от общо 5 чуждестранни групи на АРЕНАТА тази година, но и най-впечатляващата. Другите са от Великобритания (пак), Италия, Румъния и Русия.Руски милиардер в последния момент се включва в програмата на втория ден - групата му свири първа и така на практика, за първи, а вероятно и последен път -  LAST HOPE и VENDETTA са подгрявани от милиардер...

А групите, представили се през 2012 на АРЕНАТА, набъбват до 18!

Кратка почивка, запълнена от разходка до концерта на RED HOT CHILI PEPPERS в името на най-дългия репортаж и отново трескава работа за голям музикален форум - този път в Пловдив. SOUNDS OF THE AGES - за втора поредна година в магическата атмосфера на Античния театър и пак с оркестър и хор, но този път вече 2 дни....

21 септември - легендарният вокалист на MARILLION - ФИШ със своята група (виж) и 
22 септември - ANATHEMA (виж).

Последните снимат всичко свое с над 20 камери, за да издадат концерта на blue ray през 2013 с режисьор знаменития ЛАСЕ ХОЙЛ.
 
Продукцията е страхотна и много скъпа.

Всички са очаровани и омагьосани....През декември предстои отбелязването на 20 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА РОК РАДИО ТАНГРА! 

БНТ 1 посвещава 30 минути от програмата си на това събитие (гледай), а в самото радио, в продължение на 2 седмици, гостуват главни действащи фигури от екипа или по-точно казано - от всички екипи действали през тези 20 години!След това среща в бар с бутилки и чаши....

И след това - КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА с наши приятели, които се включват по радиото с акустични концерти или дълги разговори в студиото - ШЕКИ, GRAVITY COЧЕРНО ФЕРЕДЖЕ и много други....Да, 2012 беше добра и силна за нас - предполага се, че 2013-та ще ни донесе още много нови вълнения - и на нас и на вас

Очаквайте НОВИТЕ ни ИДЕИ и БОМБИ!

Ето, ТАРЯ ТУРУНЕН идва на 30 март в зала 1 на НДК на концерт на радио ТАНГРА МЕГА РОК с оркестър и хор ...пътешествието продължава!

Бъдете здрави и Beat the Bastards 

Източник: radiotangra.com