2013 - НАЙ-СИЛНИТЕ моменти в ТАНГРА ГОДИНАТА

05 Януари 2014
news page

2013 стана поредната, която оттече в канала. Много от мръсната пяна и боклуците обаче останаха.

Докато помпаме мускулите на надеждата, че ще ги изчистим през новата година, да минем на галоп през някои от важните моменти през тези 365 дни, в които радио ТАНГРА МЕГА РОК продължи да пише своята собствена история, като (уви) една от твърде малкото независими мeдии в България.

Въпреки че напрежение в родния въздух тежи от повече от десетилетие, началото на 2013 не подсказваше, че годината ще се превърне в една от най-бурните в новата история. 

Ние я започнахме все още носейки тържествата, с които отбелязахме цели 20 от началото на ТАНГРА и, съответно, от съществуването на РОК РАДИО в България, както и със супер положителна равносметка за 2012.

А и точно преди нова година, фенове нападнаха студиото ни за предварително замислен от тях моден за времето си 'Харлем шейк'.



 
Както обикновено, и през 2013 хората от екипа на ТАНГРА МЕГА РОК не се задоволиха да наблюдават със скръстени ръце рок и пънк живота, но и в много случаи бяха преките двигатели и участници.

През тези 365 дни на 2013, радиото организира 8 концерта в София и Пловдив, в които участваха общо 18 групи и 2 симфонични оркестъра, плюс отново програмира JACK DANIEL'S РОК Арената на най-големия летен фестивал у нас - Spirit of Burgas 2013, на която свириха 15 банди (виж долу).

За редовната програма на радиото и сайта www.radiotangra.com с ревюта, специализирани предавания, концертни репортажи и интервюта - добрата традиция продължаваше... А през пролетта, знамето на радио ТАНГРА МЕГА РОК бе забодено на най-високата точка на Балканите - връх 'Мусала' (виж долу).



Всъщност, един от най-силните моменти за цялата година за ТАНГРА бе присъединяването на ВАСКО РАЙКОВ към нашата банда. Вокалистът на ODD CREW започна своето радиошоу 'ПРИШЪЛЕЦЪТ 2112' точно на 14 февруари.

Днес той продължава да израства в новата си кариера и смущава бита ви всеки четвъртък на живо от нашето студио в 16:00 БГ време.

   

Първият концерт на радиото през 2013 се оказа шоуто на ТАРЯ ТУРУНЕН с МАЙК ТЕРАНА и оркестър и хор, водени от ЛЕВОН МАНУКЯН.

Финландската певица пристигна 2 дни предварително, за да репетира с българските музиканти, като през цялото време с нея бе и бебето й НАОМИ.

Няколко хиляди аплодираха виртуозните изпълнения в Зала 1 на НДК (снимката долу), а феновете, които се срещнаха с певицата останаха във възторг.

На 3 април започнаха тържествата ни по случай 7 ГОДИНИ ТАНГРА МЕГА РОК - първо с вътрешно шеметно тържество, от което никой (почти) няма конкретни спомени, а няколко седмици след това и със специален концерт.

Междувременно, на 25 април почина нашият приятел ПЕЦИ ГЮЗЕЛЕВ - китаристът на ЩУРЦИТЕ и това нямаше как да не хвърли тежка сянка върху рождения ден.

Името му разбира се бе споменато и от сцената на въпросния специален концерт - KULTUR SHOCK на 29 април.

Мигове преди началото на шоуто в препълнения клуб, музикантите от групата се срещнаха с избрани фенове подкрепени от най-верния ни партньор и тази година - JACK DANIEL'S.
 



Междувременно, знамето на ТАНГРА бе забито на най-високата точка на Балканите - връх 'Мусала', за да плющи непокорно на силния вятър.

Нашият слушател - невероятният ЗАХАРИ НЕДЯЛКОВ, който работи в станцията на върха и не изпуска емисиите на любимото радио, бодна флага, заедно със слънчевото си семейство - ВИКТОРИЯ и КРИСТИНА и ни направи чудесен подарък за рождения ден.

Ето още снимки в официалния Facebook на ТАНГРА МЕГА РОК....




Но коцертната ни серия трябваше да продължи и на 27 май отново имахме удоволствието да посрещнем прогресив феномените RIVERSIDE.

Отново невероятно изживяване и отново повод за гордост - виж.

След като изпратихме RIVERSIDE с почести, вместо да се отдадем на подготвителната работа по следващото ни шоу - BIOHAZARD - започнахме да се притесняваме за това, какво ще се случи на RIVERSIDE в следващата спирка в маршрута им - Истанбул, където уличните вълнения бяха избухнали.

Те се оправиха, но идваше и нашият ред!

На 6 юни по традиция отбелязахме СВЕТОВНИЯ ДЕН НА SLAYER с естественото преклонение пред починалия ДЖЕФ ХАНЕМАН, а 8 дни по-късно.... 




14 ЮНИ - СОФИЯ се взривява!

В сайта на радио ТАНГРА МЕГА РОК излиза заглавие:

ХАЙДЕ - СТИГА ГЛУПОСТИ - ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА! -
А след него и текст:

Не е истина!
От фарс, през гротеска, нещата започнаха да придобиват sinister (зловещ) вид!
Ние, всички в радио ТАНГРА МЕГА РОК, както и нашите семейства излизаме на улицата!
Нужно ли е да обясняваме, защо?
Ще се видим там - където ни е мястото - на улицата!
Това е нашият град, това е нашата страна!
Не е тяхната!
Ако някой трябва да си ходи - това са ТЕ - ние сме си у дома!
Дори и само за паметта на ГОШО МИНЧЕВ, ПЕЦИ, МИТКО ВОЕВ, ДУХИ, ЦЪРО, ЧОЧО ВЛАДОВСКИ, ПЕПИ СЛАВОВ и всички останали...

Започва #ДАНСwithme - всички заедно срещу правителството...

О-С-Т-А-В-К-А викат от сцената и BIOHAZARD.



Хардкор легендите от Ню Йорк са в София на 5 юли - очакванията ни са огромни. И въпреки това, са надскочени!

BIOHAZARD наистина разцепват петъчната софийска нощ с убийствен концерт, умело загряти от LAST HOPE и HARDFACED, публиката също носи голяма отговорност за взривната атмосфера на шоуто - ЕТО.

Така закриваме летния ТАНГРА МЕГА РОК концертен сезон в София, но вече работим за фестивала в Бургас и всеки ден сме на улицата - лятото е в разгара си....ПРОТЕСТЪТ също - силата е с нас! 

Тази година, SPIRIT OF BURGAS е свит до два дни, а освен това е изтеглен по-рано - в последния уикенд на юли - 27 и 28.

Радио ТАНГРА МЕГА РОК отново програмира втората сцена - JACK DANIEL'S РОК АРЕНА. Имаме 14 групи, като 9 от тях ще свирят за първи път на АРЕНАТА.

В първия ден - D2, РЕВЮ, GRAVITY COSENTIMENTAL SWINGERS, DER HUNDS, MY DISORDER и THE SMUGGLERS COLLECTIVE,

Във втория - LAST HOPE, ODD CREW, BRIGHT SIGHTTHEM FREQUENCIESTHIS BURNING DAY, A-MORAL, CONFESSIONS OF PAIN (Австрия) и пак THE SMUGGLERS COLLECTIVE.

Зад кулисите и през двата дни отново е произвол, разгул и незапомнено веселие, но и работа като по часовник.... 






Никакво време за почивка - отново на ПРОТЕСТА в София + емоции на несравнимия спектакъл 'СТЕНАТА' на РОДЖЪР УОТЪРС на стадион 'Васил Левски' и отново трескава работа за голям музикален форум - този път в Пловдив.

Междувременно, наши приятели - големи музиканти от рок, метъл, пънк и денс изпращат своето специално послание:

БЪЛГАРИЯ ПРИНАДЛЕЖИ НА СВОБОДНИЯ СВЯТ - #ДАНСwithme.

Във видеоклипа участват:

FAITH NO MORE,
NAPALM DEATH,
AGNOSTIC FRONT, 
KULTUR SHOCK,
MARK FOGGO SKASTERS,
STEREO MC'S
.

 

На границата между лятото и есента е време за ПЛОВДИВ.

SOUNDS OF THE AGES - за трета поредна година в магическата атмосфера на Античния театър и пак с оркестър и хор - този път ASIA.

На 23 септември, британската супергрупа очарова прогфеновете, като за първи път в историята изпълнява най-големите си хитове със симфоничен съпровод - Оркестърът на Държавна опера Пловдив, отново под диригентството на нашия приятел ЛЕВОН МАНУКЯН, който прави и оркестрациите.

БНТ снима концерта и го излъчва на 30 декември!

Тотален триумф...




Ден след това, героите от предишната година в Пловдив - ANATHEMA пускат на световния пазар невероятно качествено Blue-ray + DVD издание с концерта си в Античния театър от предишната есен. 

'Universal' e сниман над 20 камери и е истински филм, режисиран от знаменития ЛАСЕ ХОЙЛ.
 
Продукцията е страхотна и много скъпа - има си и трейлър:

 

Есента вече е факт, а на нас ни остават още цели 3 концерта.

В същото време официалният FACEBOOK на ТАНГРА става все по-популярен. 

Същата съдба ще сполети и новата ТАНГРА ФЛАНЕЛКА, която разпродава светкавично 4 тиража и едва остава 1 бройка за МИЛА ПАРУШЕВА от '4-ТА ВЛАСТ'.   



На 11 октомври организираме най-екзотичния си концерт за цялата годината - истинско културно събитие.

Израелците ORPHANED LAND, но с участието и на The Mars Chronicles + Matricide + Klone.

Наистина, шоу, което дълго ще се помни.



А ПРОТЕСТЪТ в София продължава!

В същото време, Коледните празници в радио ТАНГРА МЕГА РОК по традиция и тази година започват още през ноември.

В средата на месеца, след 2 години творческа почивка, КОКО СТОЙНОВ се завръща "на 100 %" в радиото и това също е отпразнувано, "както подобава".

Развлекателното светско, спортно, ракенрол шоу 'ДЖИТБОЛ' продължава да е непредвидимо...



"Художественият съвет" на радиото вече трескаво мисли по въпроса КОЙ? Кой ще произнесе алтернативното новогодишно обръщение към нацията?

Водят се дори спорове, но са прекъснати, защото в София пристига нашият стар приятел и съучастник - БИЛИ ГУЛД.

Басистът на FAITH NO MORE този път е тук като част от експерименталното трио PORN, водено от известния с особения си нрав турмениджър на FNM - ТИМ МОС.



Сещаме се само за още един такъв (да го наречем ли бутиков?) концерт в иначе доволно дългата промоутърска историята на Тангра Мега Рок онзи на големия продуцент Стийв Албини и неговата подмолната банда Shellac през 2008. 

Тези събития са малки и точно заради това – изключително ценни и заредени с могъщ ъндърграунд заряд. 

Подгряват MENTAL ARCHITECTS.

"PORN бяха урок – добър за всички запознати и дори по-добър за всеки, който не e наясно със щатската стоунър сцена и основните нейни фигури." - ще установят запознатите журналисти.



От годината остава само месец, но пък най-интензивният откъм празници. 

Вече се водят напрегнати преговори и за концертни приключения на радиото през предстоящата 2014.

Все по-ясно става и КОЙ ще произнесе ЧНГ....

На 11 декември, отново тотално разцепване - завършваме акциите си на живо с ХАРДКОР КОНЦЕРТА НА ГОДИНАТА!

MADBALL+Deez Nuts+Your Demise+Nasty

Пакетът-мечта!




Да, 2013 беше силна и много действена за нас. През студиото ни преминаха стотици гости, направихме и десетки интервюта със звезди по телефона, публикувахме ревюта на най-съществените албуми през годината и посетихме доста концерти.

Все така имаме и уникалното предаване на АНДРЕЙ ВЛАДОВ от Лондон - 'Мегачас', както и специализирани за метъл, хардкор, класически рок, българската сцена, джитбол лудории, спорт, градски истории и смърт, алтернатива, концерти...

Годината беше много силна и за групите - наши братя, като музиканти от тях са и част от радиото - LAST HOPEODD CREW, BABYFACE CLAN. И въпреки ангажиментите в тях - концерти, клипове, записи на албуми - действаме заедно като един организъм. 

Очакваме 2014-та ще ни донесе още много нови вълнения - и на нас и на вас. Посрещнахме я за първи път с гласа на СПИНДЕРМААН - виж долу.

Ето, вече е ясно, че AMORPHIS идват на 18 март в София, за да оглавят големия концерт за '8 ГОДИНИ ТАНГРА МЕГА РОК'...тоест - пътешествието продължава!

Бъдете здрави и все така Beat the Bastards! 


 

 

Източник: radiotangra.com