TESTAMENT за първи път на живо в София

11 Август 2014
news page

TESTAMENT
Downslot
11.08.2014 
зала 'Универсиада', София

текст: Ивайло Алексанров, снимки: Цветелин Кръстев

ГАЛЕРИЯ

Дойдоха. Най-сетне в София видяхме на самостоятелно шоу още едни от великаните на американския траш метъл, калифорнийците TESTAMENT.

Макар и второ тяхно гостуване у нас, някак си онзи съкратен сет в Каварна преди осем години не можем да го броим за пълнокръвен лайв. А и след редица концерти на бандите от Голямата четворка заедно и поотделно (твърдо вярвам, че TESTAMENT не са сред тяхната компания само защото дебютът им излиза няколко години по-късно от първите албуми на Четворката), плюс редовните гастроли на немски траш величия, сериозно ни сърбяха ушите за цял концерт на TESTAMENT. Е, почесаха ни.

Сурово, шумно, бързо, агресивно, почесването си беше по-скоро побой с музика. Побой и по тъпанчетата с набичения и позамазан звук снощи - нещо, което май поразвали кефа на немалко от феновете. Но подред.

Точно в 8, пред няколкостотин фена в Универсиада излязоха софийските метъляги DOWNSLOT – първо участие на бандата в този й състав в голям лайв.

Наследството от бившите Пропаганда си е ушевадно, както и влиянията от групи като Machine Head и Sepultura. Пичовете забиха съвсем стабилно, Илиян има мощно гърло и не спря да се дере през трийсетте минути, докато бандата му беше на сцената.

И все пак, въпреки здравия кросоувър/траш на четиримата, адекватното им поведение и сериозно присъствие, песните на DOWNSLOT не изпъкват с нещо особено и бързо ги забравяш на първо слушане.



Половин час. После още половин час пауза за бира, пикаене и срещи във фоайето. И отново по часовник, в 9 вечерта на сцената се появиха TESTAMENT, водени от величествения Чък Били.

Кратък поздрав и директен ряз с 'Rise Up'.

Рев от около 1000 трашъри наоколо и мощен хедбенг в предните редици на публиката. Направи ми впечатление обаче, че погото започна да се случва чак след четвъртото-петото парче. Първоначално беше разделено на два малки съркъл пита пред двата края на сцената, дирижирани ту от Алекс Сколник, ту от Ерик Петерсън, преди към втората половина на концерта двата кръга да се слеят в къкрещ бульон от полуголи потни телеса, джапащи из локвите от бира.



Сетът беше разделен между доста нови и доста стари неща, като бандата почти не обърна внимание на албумите си от 90-те години, като изключим The Gathering'

TESTAMENT явно напълно са задраскали мелодичните песни от сетлиста и разчитат на директни парчета и яростна музика.

Песните преливаха една в друга, като музикантите не губеха нито тяхното, нито нашето време с излишни приказки и доста често песен от 'The Legacy' например се сливаше с парче от 'Dark Roots of Earth'. Паузи имаше само когато Алекс Сколник или ненормалният басист Стив ДиДжорджо решаваха да сменят инструментите (е, триструнният бас заслужава споменаване, ебаси) или колкото Чък Били да изреве кратка благодарност към залата.

Лошото е, че звукът често беше до такава степен изкривен, че например 'Practice What You Preach' я разпознах чак на припева, а в куплетите гласът на Чък беше вкаран някъде зад рифовете на Ерик и барабаните на Джийн Хоглан, като на различни места из залата, кънтенето заглушаваше музиката по различен начин.

И все пак това е траш метъл, енергията не е в прецизността, а в потното веселие със себеподобни, в размаханите коси и юмруци и наздравиците, плискащи пръски пиво наоколо. И в прегракналите гласове, поздравяващи се след 90 минути с една от най-яките банди в последните 30 години.

ГАЛЕРИЯ

Източник: www.radiotangra.com