КОРИ КЛАРК от WARRIOR SOUL на живо в София

31 Януари 2015
news page

КОРИ КЛАРК с Merauders Inc.
Daily Noise Club
31 януари 2015
'Бар Зар', София

текст: Стефан Йорданов-Стифф, снимки: разни

Наричали са го всякак, но той вероятно е последният истински рокенрол фронтмен. Една от най-харизматичните фигури в рок музиката въобще. КОРИ КЛАРК е поет, артист, визионер и революционер срещу корумпираната обществена система по света. Роден в Детройт, КЛАРК е човекът, който създаде легендарните WARRIOR SOUL след като се хвана на бас в някакъв бар, че само за няколко седмици може да създаде велика рок група. Днес той е в София и все още е този неуморим и непреклонен бунтар, който очакваме да видим.



Само че защо, мамка му, хората у нас, които вдигат шум около това събитие са толкова малко? Съдейки по разредената маса от хора тази вечер, мнозина все още са неспособни да направят разликата между пластмасовия меч и истинския рокенролр но това винаги е било така и така ще си остане, защото ние тук нямаме нужда от тези “мнозина” Ние сме, както пее КОРИрок малцинството срещу лицемерието” и дори днес повечето рок групи вече да не стоят зад нищо, ние сме все още тук, защото “ние сме правителството ”We are the government! We are the Government… And We Rock’n’Roll!"

DAILY NOISE CLUB са перфектната отваряща група тази вечер. И ако това да вдигаш рокенрол шум повече и по-добре от всички подобни банди наоколо не ти е достатъчно, нека ти кажа, че в изпълненията им тази вечер се долаваяше и еднин не толкова деликатен анархистичен нюанс, който ги кара да звучат с една идея по-заплашително, почти като пънк рок банда.

Сетът им затваря цикъла на кариерата на групата досега, като в същото време е някак си концентриран върху по-абразивните и по-тлъстите, ако мога така да се изразя, аспекти от материала им. DNC може би отдават почит и засвидетелстват любовта си към бандите от 70-те и 80-те, от които произлиза голяма част от свястната съвременна музика, обаче тяхното размазващо, тропащо и отекващо буги, както и напоените със секс химни оставят своята следа тази вечер, а четвъртия им албум се задава през април, така че не забравяй да се оглеждаш.



Никой не може да разголи така артистичната си природа както го прави КОРИ КЛАРК. Той е слаб, изпит и движенията му напомнят на кръстоска между Иги Поп, Майкъл Монро и Мик Джагър. В началото изглежда дори чуплив и някак прекалено крехък, но това е тотална заблуда, защото начинът по който влияе на публиката си трудно може да се осмисли или предаде с думи. От първите секунди на 'Punk And Belligerent' до последната капка пот, изтискана от затварящото парче 'Wasteland', този разточителен двучасов сет е тотално безупречен. 

КОРИ не го казва, но списъкът с песни тази вечер е специален, това е селекция за нас- тя не е била тествана по турената точно в този си вид, нито е била механично отрепетирвана десетки пъти преди това. Повечето песни са от първите три албума на WARRIOR SOUL, но получаваме и 'The Drug' и 'Rotten Soul' например, от 'Space Age Playboys' (1994), което е направо фантастично.

Бандата на КОРИ тази вечер, MARAUDERS INC., е невероятна. Момчетата успяват да заковат всяка песен от сета, сякаш са свирили с КОРИ поне две години. Това усещане ескалира до момента на абсолютния си катарзис по време на  частта с 'We Are The Government', преливаща в химна на JOY DIVISION 'Interzone'  и последващата експлозия 'Love Destruction'. Зашеметяващо!

В заключение: Да, имаше време, когато рок групите бяха отдадени на една или друга кауза, имаха какво да кажат, имаха своя гледна точка, но явно тези дни са безвъзвратно отминали. Днес всичко е просто бизнес. Рок музиката се е отдалечила от корените си и е станала прекалено безопасна.

Не и КОРИ. Той все още е парти животно. Той е артист, принадлежащ към измиращ вид от хора, които наистина вярват в това, което правят. Той ще пее два часа, после ще подпише всичките ти дискове, ще пие с теб до сутринта и прегърнал те силно, ще крещи собствените си текстове заедно с теб. Колко често имаш шанса да бъдеш с героите си и да си изкарвате по този начин, а?

КОРИ в студиото на радио ТАНГРА МЕГА РОК - слушай.

Източник: www.RadioTangra.com