BAD MANNERS за 9 години ТМР

12 Март 2015
news page

BAD MANNERS
Fly The Flag

12 март
клуб 'Mixtape 5' - side B

текст: Насо Русков, снимки: Елена Ненкова и...некои лични

ГАЛЕРИЯ

"Когато е добре изсвирена, ска музиката е непобедима!“ - бе казал преди време БЪСТЪР БЛЪДВЕСЪЛ. Мнозина биха се съгласили. С над петдесетгодишна история, това е един от най-обичаните стилове в съвременната музика и каквито и мейнстрийм тенденции да идват и да си отиват, публика за него винаги ще има.
За съжаление по тези земи рядко сме имали удоволствието да гледаме автентични ска изпълнители на живо, още по-малко класически такива. Тук-таме някоя група от третата вълна (Cherry Poppin’ Daddies) или някои ъндърграунд герои, но най-вече балкански сурогати, при които брас секцията звучи по-скоро като от циганска сватба или филм на Кустурица, а фронтмените вероятно смятат, че skanking и toasting са имена на провинции в Китай.



слушай интервюто на БЪСТЪР в студиото на ТМР
 
Съответно новината за концерт на BAD MANNERS в София бе посрещната с развълнувано заекване и амфетаминово сърцебиене от по-сериозните ска ценители тук. Защото тази група и особено пищния й лидер  БЪСТЪР БЛЪДВЕСЪЛ са сред най-значимите икони в жанра. Заедно с The Specials, MadnessThe Selecter и The Beat те бяха възпламенителите на британския ска-ривайвъл от края на 70-те.

"Само че ние бяхме първи,“ - твърди Бъстър - "Madness и останалите идваха да ни гледат и после си направиха групи.“

Всъщност, предвид факта, че Madness никога не са свирили само ска, а Specials често са  мрачни и политически ангажирани, BAD MANNERS са най-близки до оригиналния дух, корени и структура на тази музика, такава, каквато първоначално се ражда тя в Ямайка в края на 50-те. Може да се каже, че са абсолютната ска банда! 



Затова продължават да бъдат обичани навсякъде и вече четвърто десетилетие обикалят света. Вече не нижат хит след хит в класациите и БЪСТЪР е останал единствен от оригиналния състав, но концертите им винаги са разпродадени и BAD MANNERS свирят ска като шампиони.

Сношният лайф също беше Sold Out, което едва ли е изненада. На пристигане в клуба ми се стори, че BAD MANNERS доста са втвърдили стила, но се оказа, че това е съпорт бандата FLY THE FLAG. Те свириха на Hardcore X-Mass, питайте Чиката за тях. Имат фейсбук страница, където можете да гледате последното им видео.



За последно бях гледал BAD MANNERS в Лондон през 2007-ма – фантастично парти пред двеста души. В малкия *Mixtape5* също бяха някъде толкова, повечето дошли да се веселят заедно с БЪСТЪР. Имаше и такива обаче, които явно не знаят как става тоя номер и вместо това кръжаха нервно из клуба. Явно някъде отвън се продава силно еспресо.

BAD MANNERS се качиха на сцената без своя фронтмен и без да се церемонят се впуснаха в заразителното инструментално интро, с което откриват концертите си от доста време насам. То ни подготви за появата на главната атракция - неповторимият БЪСТЪР БЛЪДВЕСЪЛ!

Традиционно публиката го приветства скандирайки “You fat bastard! You fat bastard!” Няколко души направиха точно това (nice one), но на повечето им бе за първи път и затова го посрещнаха с топли аплодисменти. Пък и той хич не е толкова дебел, колкото в миналото. Самолечението с вода видимо е дало резултат.



БЪСТЪР грабна микрофона и чухме обичайното “For those of you who don’t know – This is Ska!” Следващите 85 минути час и нещо получихме това, което БЛЪДВЕСЪЛ винаги е твърдял, че групата му носи на публиката – енергия и радост! Макар и в намален състав (бюджетът за това кратко турне из България е доста свит, обясни Бъстър) британците ни запердашиха с картечния арсенал от хитове, направили ги една от най-популярните групи в Обединеното Кралство през първата половина на 80-те. 'My Girl Lollipop', 'Fatty Fatty', 'Skinhead Love Affair', 'Skinhead Girl'

Чухме и кавъра на 'Can’t Take My Eyes Off You' на Франки Вали, както и 'Black Night' на Deep Purple, а някъде измежду танците и веселбата Бъстър честити рождения ден на своя 17-годишен тъмнокож барабанист (всъщност, Марк стана на 49, yeah).



Това ми напомни за онзи прословут лайв преди години, когато някакъв наци скинхед се качи на сцената да бие тогавашния барабанист – също тъмнокож – но вместо това една тежка китара така го звънна по главата, че го нокаутира. За щастие снощи такива идиоти нямаше.

Краят дойде след 'Special Brew', но те ще се върнат. Така поне каза БЛЪДВЕСЪЛ, а кой не би повярвал на човек, излизал по рокля, играл кан-кан и показвал голия си задник по телевизията? Освен това е фен на Арсенал! 

Ето и дебела ГАЛЕРИЯ снимки и ЧРД радио ТАНГРА МЕГА РОК (факинг канц, бел.ред)!

Източник: www.RadioTangra.com