AMORPHIS - преслушване на новия албум във Финландия

25 Юни 2015
news page

AMORPHIS представиха новия си албум 'Under the Red Cloud' пред журналисти в Хелзинки. И нашият човек ХРИСТИНА ДИМИТРОВА беше там.

Ето и нейните думи и снимки:

Финландските титани AMORPHIS представиха новия си албум 'Under the Red Cloud' на ексклузивно парти в крепостта на хелзинкския архипелаг Суомелина в Suomennlinnan Studios, ден преди началото на прословутия метъл фестивал Tuska Open Air в столицата на Финландия. 

 
Сесията се организира от финландския клон на издателя им Nuclear Blast и събра журналисти от цял свят, включително и от България. Албумът излиза на 4 септември от Nuclear Blast/Wizard и е продуциран от шведския гуру ЙЕНС БОГРЕН, работил и с OPETH, KATATONIA, BLOODBATH, PARADISE LOST, DARK TRANQUILLITYSOILWORK и др. 
 
Прави впечатление, че умишлено или не, новият албум на AMORPHIS 'Under the Red Cloud' напомня донякъде на класиките  'Tuonela' и 'Elegy', особено в сингъл 'Death of a King', който бе пуснат по финландското Radio Rock в деня на представянето пред журналистите. А минута след това и по радио ТАНГРА МЕГА РОК в България.
 
Ситарът в интрото на парчето звучи почти като в 'Greed' от 'Tuonela' и му придава специфично ориенталско звучене. Този инструмент се появява отново и в парчетата 'Enemy at the Gates' и 'White Night', която пък има силно келтско звучене, благодарение на КРИГЕЛ ГЛАНЦМАН от ELUVEITIE, а гостуващата в няколко песни вокалистка АЛИА СТАНБРИДЖ от TREES OF ETERNITY придава на албума ефимерна фееричност. 
 
 
Повечето от десетте парчета в обикновеното издание на албума, комбинират чисти вокали и рева на ТОМИ ЙОУТСЕН. Има едно само с чисти вокали - откровено радиофоничното 'Sacrifice', което напомня на 'The Wanderer' от предходния албум 'Circle' и макар нелошо, е твърде предвидимо и видимо е писано по стандартната формула за радио хит – куплет-припев-куплет-припев-соло-припев. 
 
По думите на самия ЙЕНС БОГРЕН, след сесията, е учудващо, че 'Sacrifice' не е избрано за първи сингъл.
 
За разлика от 'Circle', който определено звучеше твърде разхвърляно, а разпилените по множеството специални издания бонус тракове откровено раздразниха феновете, които бяха принудени да си купят всички различни версии, ако искат да имат всички песни, 'Under the Red Cloud' е монолитен като стил и логичен като последователност на песните.
 
 
Според членове на групата, те самите не са били напълно съгласни с твърде многото бонус тракове и този път броят им ще бъде ограничен до бонуси в диджипак изданието и един бонус за японското издание. 
 
В подредбата и избора на песните в 'Under the Red Cloud' се усеща вещата намеса на продуцента ЙЕНС БОГРЕН, който е работил с групата доста близко, още от репетициите на новите песни, много преди да започнат записите.  
 
По всеобщо мнение на присъстващите журналисти, 'Under the Red Cloud' е силен и спокойно може да се каже, че е най-доброто, което AMORPHIS са правили от 'Skyforger' насам. За разлика от него, който макар и изпълнен с великолепна музика, на моменти звучеше еднообразно, 'Under the Red Cloud' е динамичен и разнообразен и доказва, че AMORPHIS напълно основателно са считани за една от най-добрите финландски групи. 
 
Според продуцента ЙЕНС БОГРЕН, 'Under the Red Cloud' ще трябва да се слуша повече от веднъж, но накрая феновете ще го харесат целия.
 
 
Китаристът ЕСА ХОЛОПАЙНЕН коментира, че БОГРЕН е свършил страхотна работа с албума. „В песните има много елементи, но всяка нота и елемент са перфектна хармония и резлутатът е тежък и мелодичен“, коментира той.
 
Мога само да кажа, че 'Under the Red Cloud' ще бъде в личния ми топ 3 албуми на AMORPHIS.“
 
Обложката е дело на французина ВАЛНОАР МОРТАСОНЖ, правил корици на албуми на LAIBACH, PARADISE LOST, BEHEMOTH, ULVER и др. Текстовете отново са писани от ПЕККА КАЙНУЛАЙНЕН.
 
 
Песните в албума:
 
01. Under The Red Cloud
02. The Four Wise Ones
03. Bad Blood
04. The Skull
05. Death Of A King
06. Sacrifice
07. Dark Path
08. Enemy At The Gates
09. Tree Of Ages
10. White Night

Бонуси (digipak & 2LP):
 
11. Come The Spring
12. Winter’s Sleep
Източник: RadioTangra.com