ODD CREW в 'Христо Ботев'

21 Ноември 2015
news page

ODD CREW
This Burning Day, Violent Chapter

21 ноември 2015, зала 'Христо Ботев', София

текст: Стефан Топузов, снимки: Мартина Милтенова

ГАЛЕРИЯ

Живеем в страна, в която всеки път когато някой леко надигне глава, всички веднага реагираме с: “К'ъв е па тоя?! Много си поверва май!”

Определено имам предвид и себе си в този случай. Когато ODD CREW обявиха, че софийската дата от турнето за новия им албум 'Mark These Words' ще е в зала 'Христо Ботев', естествено започнах да си задавам въпроси от сорта на “Кому е нужно?”, “Толкова ли пък са големи наистина?” и така нататък.

Но докато едни си задават въпроси, други бачкат. Здраво!

И така отговорите идват сами при питащите се – стига да са си направили труда да се замъкнат до 'Христо Ботев' в тази нетипично топла ноемврийска вечер.
 


И ето ти ги накратко. ЗВУКЪТ? Един от по-добрите, които тези четири стени са виждали. ПОСЕЩАЕМОСТТА? Концертът очевадно не беше разпродаден, залата беше по-скоро наполовина пълна*, но пък нека не забравяме, че е била свидетел и на доста по-тъжна посещаемост при концерти на западни банди. А имаше ли нужда, при положение, че с няколко покани по-малко същата публика щеше да се събере и в *Mixtape 5*?

О, да!

Концерт в зала е нещо съвсем различно от шоу в клуб. Интимността на малкото затворено пространство и контактът лице в лице тук липсват. На сцената си, пред теб има ограждения, а след тях – море от хора, които очакват нещо голямо. Послал си си сам очакванията да са такива, след като правиш такъв концерт. А не можеш да разчиташ само на себе си и песните си. Отвъд тях има огромна продукция, включваща сцена, звук, осветление, бекдрипове, декори и какво ли още не – а мащабът на събитието е като лупа, която прави всяка грешка да изглежда огромна. 

И да, необходимо беше да се види, че някой има топките да се справи с това. 'Beyond the Shell' беше заглавието на предишния албум на ODD CREW. Но мисля, че всъщност чак тази вечер беше моментът, когато видяхме как от какавидата излиза нов звяр – група, която не само прави заявка за големи неща, но и ги осъществява на практика.

 
Но преди да стигнем до този триумф, нека върнем часовника до 19:00, когато на сцената се качват VIOLENT CHAPTER от Белград.

Сега ще ви изсвирим една нова  песен" – казва вокалистът Милош Марянович, преди не без чувство за самоирония да продължи. – "Въпреки че те за вас всичките са нови.

Това, което чуваме, е грамотно замислен и изсвирен метълкор, но все още неизчистения към този етап на концерта звук определено спъва представянето на групата.


За THIS BURNING DAY тези проблеми вече са в голяма степен отстранени. Което е добра новина, защото едва ли в момента в България има метъл група, която да разчита повече на мелодичност – и да борави по-уверено с нея. Джент рифове, метълкор брейкдауни, рапкор моменти и убедителни чисти вокали – музиката на тази група е смес от доста еклектични елементи, но всичко е скрепено с нишка от искрен позитивизъм. Не можеш да не се усмихнеш, докато ги гледаш – още повече, ако не ти е за първи път и вероятно си даваш сметка, че стават все по-добри и по-добри на живо.
 

Малко след 21:00 от колоните зазвучават 'Eclipse' – интрото от 'Beyond the Shell' – за да оповести, че е дошъл моментът за това, което ни е довело всички тук тази вечер. Интрото отшумява, ODD CREW са на сцената и прожекторите ги къпят в студена синьо-бяла светлина. Следват една-две секунди може би леко неловка тишина, в която четиримата се гледат и предполагам, че си мислят нещо от сорта на “Правим ли го?”
 
Все едно някой просто натиска play и групата веднага се впуска в 'Mark These Words' – едноименното парче от наскоро излезлия нов албум, който е и въобще поводът за този концерт. Не само го правят, но и направо мачкат!
 


Вече без пауза продължават направо в следващата песен от албума – 'Lay on Me' – което пък е повод да забележа, че осветлението за нея вече е съвсем различно. Замислям се кога за последно съм бил на концерт на българска група, която да се възползва от това, което тонове полуграмотно написани прессъобщения за концерти на чужди изпълнители определят като “невероятно светлинно шоу”.

И точно докато разсъждавам как продукцията на концерта днес определено отговаря на заявката, фронтменът Васко Райков моли всички в публиката да се огледат около себе си и да си дадат сметка, че 90% от лицата наоколо са все на хора, които познават по един или друг начин. Логично, следва 'A Bottle of Friends'. Мащабът може и да се е променил, но целите и усещането – не.

Какво още се случва? 'Shapes in Grey', която немалко хора усещат като ключовото парче в албума, се оказва впечатляваща и на живо. Калин Велчев от THIS BURNING DAY се присъединява към ODD CREW за супер емоционално изпълнение на 'Bury the Sorrow'.



Технически проблеми – Райков се шегува, че без това е нямало как да минем. Дръм соло на Боян Георгиев–Бонзи. Изсвирват половината 'Iron Man' на Black Sabbath, докато се разберат къде да спрат. 'Two Steps to Hell' продължава да е едно от най-яките им парчета, а комбото от 'I Ain't Losing Myself' и 'Fallen Down' – неизбежният бис и финал. 
 
Освен това снимат всичко за DVD! Значи дори и да не си се замъкнал до 'Христо Ботев', ще можеш да си отговориш на въпроса защо и как им се получават нещата на ODD CREW.

* Или наполовина празна, ако така повече ти изнася.

ГАЛЕРИЯ


 
Източник: RadioTangra.com