ТАРЯ ТУРУНЕН в зала 'България'

18 Декември 2015
news page

ТАРЯ ТУРУНЕН
и трио в състав: МАКС ЛИЛЯ (чело), ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ (роял), ЧАВДАР ВЪЛКОВ (цигулка)

Коледен концерт на ТАНГРА МЕГА РОК

18 декември 2015, зала 'България', София

текст: Христина Димитрова, снимки: Орлин Николов 

ГАЛЕРИЯ
 
Любимата финландска дива ТАРЯ сътвори коледна магия за стотиците си фенове, събрали се в мъгливата декемврийска вечер в най-хубавата концертна зала в София – зала 'България'.
 

Сняг няма, изглежда няма и да има, ако се вярва на прогнозите, но и без него вечерта беше празнична.

С деветия си концерт в България, част от Ave Maria Christmas Tour, ТАРЯ представи свои интерпретации на на коледни песни и дебютния ѝ албум с класически изпълнения - 'Ave Maria - En Plein Air'. В него тя поднася 12 версии на молитвата 'Ave Maria' на 11 известни композитори и една своя.

Възторгът на публиката избухна още при самата поява на ТАРЯ на сцената и феновете я посрещнаха с обичайните продължителни овации на крака, още преди да е изпяла и една нота под акомпанимента на МАКС ЛИЛЯ (виолончело), ЧАВДАР ВЪЛКОВ (цигулка) и ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ (роял).

Видимо трогната до сълзи, ТАРЯ поздрави публиката на български и благодари.

Коледната магия се разля още с първите две изпълнения на 'Ave Maria' и необичайната лирична интерпретация на хита от 80-те години на ШЕЙКИН СТИВЪНС - 'Merry Christmas Everyone', с аранжимент, както и на всички останали песни, дело на МАКС ЛИЛЯ.

Очаквано ТАРЯ изпълни и традиционна финландска коледна песен 'Varpunen Jouluaamuna', последвана от първото солово изпълнение на тримата музиканти.

 Между песните ТАРЯ сподели, че е щастлива, че най-после представя традиционния си коледен концерт и пред българските си почитатели и изпълни и собствената си композиция 'Ave Maria' с латинския текст на католическата молитва към Дева Мария.

Тържественото религиозно настроение беше разнообразено от инструменталните  изпълнения на традиционната английска песен 'Green Sleeves' и неземната версия на американската 'The Little Drummer Boy', която беше сред най-коментираните от публиката неща след края на концерта.

По време на закачливата интерпретация на хита на БИНГ КРОСБИ - 'White Christmas' на публиката ѝ се иска да попляска с ръце, дори се чуват плахи опити, които обаче отмират бързо.

Следват още две версии на 'Ave Maria' и 'Walking in the Air', която изтръгна възторжена въздишка и овации от феновете. Всички скочиха на крака и най-после се осмелиха да извадят телефоните си да поснимат. Концертът е към края си, ТАРЯ е затрупана с букети.

Тя се извини че е болна от една седмица и гласът ѝ не е в най-добрата си форма, но въпреки това изпълненията ѝ бяха на достатъчно високо ниво.

Концертът завършва със 'Silent Night, Holy Night' и нови продължителни овации на крака.

Вероятно ще гледаме ТАРЯ отново и отново – ту като рок, ту като лирична оперна певица, но коледният ѝ концерт ще остане нещо специално, не само защото сбъдна мечтата на хилядите ѝ български почитатели, а и благодарение на фантастичните аранжименти на МАКС ЛИЛЯ и великолепния акомпанимент на музикантите.

ГАЛЕРИЯ

Ето и снимки на фенове на ТАРЯ от ТМР:

 

Източник: RadioTangra.com