В прослава на ЛЕМИ - TANGRA MEGA MULLETS

28 Декември 2016
news page

LEMMY LIVES ON!!!

TANGRA MEGA MULLETS
Bloodrush 

28 декември 2016, *Mixtape 5*, София
текст: Ясен Петров-Jason, снимки: Елена Ненкова
 
28 декември 2016 е денят, в който радио ТАНГРА МЕГА РОК завърши своята концертна година - цялата посветена на 10-ия рожден ден на радиото.

Шоуто в прослава на ЛЕМИ КИЛМИСТЪР събра над 700 души публика в клуб *MIXTAPE 5* в София и бе открито точно в 20:00 с 30-минутен акустичен сет на BLOODRUSH.

ГАЛЕРИЯ
 
 
На 28 декември се навърши една година откакто Вселената демонстрира по отблъскващо категоричен начин една от гадните си черти. Ние пък, целокупното рокендрол човечество, оттогава демонстрираме, че смъртта е етап, но в никакъв случай край. И дотук с философските отклонения. 
 
За ЛЕМИ и като личност, и като значение е изписано какво ли не, а купона на TANGRA MEGA MULLETS е поредното потвърждение. Именно купон, защото замесените и в Мулетите, и в Радиото, и в публиката създадоха в *Mixtape 5* атмосфера, която е далеч по-интимна от стандартен концерт, бил той и tribute. 
 
Бухнахме се в залата заедно с първите акорди на акустичния сет на BLOODRUSH. Мога да повитийствам на тема поколения, приемственост и бла-бла, но смятам, че в случая ще е излишно с елементи на неуважение. Ако свириш як рок имаш място на сцена - възрасти, награди и прочее са любопитни подробности, но не и същината. А същината е, че BLOODRUSH Го могат.
 
 
Unplugged е трудна територия, освен това непопулярен избор за откриване на едно толкова високоволтово шоу, но все пак удачен - не чух нищо освен одобрителни ревове и аплодисменти, при положение, че циникът в мен се ослушваше активно за мърморковци. 
 
Кратка пауза, бърз електрически саундчек, попълване на амбалаж.
 
Съществената част започна ударно, както се предполага. Вече бяхме добре подгряти какво да очакваме от видео-бъзикърите (мда, опитът ми да преведа teaser на български завърши с превод на нещо-като-турски), с които щедро ни подхранваха месец и кусур (пак турц., бел. ред.) и е адски кеф очакванията да се оправдаят с горница.
 
 
НУФРИ е многолико животно и за всеобщо щастие, дрезгаво-никотиново-алкохолният тембър е част от него. 'Iron Fist' е едно от много любимите ми моторхедства, а и последвано директно от 'Stay Clean' става ясно, че туй чудо - спирачките - остават в една друга, много по-скучна вселена. 
 
Следващият ритник в зъбите идва от ВАСКО от ODD CREW, който наказва, както се полага с 'Damage Case'. Пред сцената мелето е подобаващо, а дори и в относително по-мирното дъно на залата, където ме отведе ЕГН-то ми, подът почва да лепне от фестивални питиета, тъй като куфеещите все още държат бутилки, докато гръбначният мозък поема контрола над тялото.
 
Добрият Д-Р СТИФЕНЩАЙН се присъединява за дует на 'The Chase Is Better Than The Catch' и сред неособено организираните мисли из черепната ми каша се откроява една - защо в името на богове и демони не правим това по-често?!
 
 
След тази канонична серия следва меко казано неописуемо, все пак ще се пробвам.
 
"НАСО РУСКОВ прави MOTORHEAD" не е от фразите, които влизат често в употреба и не знаех какво да очаквам. Тайфата около мен също не знаеше какво точно да очаква. Както се разбра в последствие, пичовете от пауър триото са направили парчето с вокали за първи път малко по-рано на саундчека, така че и те да са таели най-много подозрения. Е! Би! Му! Мамата!
 
'Capricorn' звучи извънземно! Имаше някакви опити след това в мрежата за преразказ, но думите развяват бяло знаме. Ще изтъкна сухо, че това е един от най-запомнящите се моменти, при това в шоу, в което участва ШУТА
 
 
Докато се опомняме на сцената се качи КИРИЛ МАРИЧКОВ и имаше кратка техническа пауза, понеже пищовът с текста на 'On Parole' явно беше пуснал крачка и драснал някъде из тълпата. Приехме го масово с усмивки, както подобава на подобни случки с изключение на един, който имаше някакви възражения. Но мисля, че трябва да проявим разбиране. Студено е и като си навреш главата в задника поне ушите ти са на топло, ако ще и гледката да не е цвете.
 
 
После свалихме оборотите с втория акустичен сет за вечерта, така че задаващият се със свирепа категоричност набег на ШУТА да е още по размазващ. 
 
 
ШУТА употребява алкохол. Включително и като балсам за коса. Нямам наблюдения колко е популярна практиката, но беше ударно популяризирана сред първите редове, които получиха щедри дози на солидарен принцип, докато лудницата 'Going to Brazil' и 'R.A.M.O.N.E.S.' се лееше също толкова щедро от сцената.
 
Тъкмо бях започнал да се чудя как толкова малко сцена успява да побере толкова ентусиазъм, и се оказа, че не може - първия stage dive за вечерта се отчете.
 
 
Докато тайфата паркираше ШУТА някъде, ВАСИЛ ВЪРБАНОВ реши да изостави за кратко ролята си на водещ и да изреве един доста убедителен 'Orgasmatron', с все зелените прожектори и бонус хака. Фактът, че и на другия ден гласът му продължава да стърже е клеймото за добре свършена работа.
 
 
СТИФФ и НУФРИ чрез 'Killed By Death' и 'Eat The Rich' вкараха насочиха шоуто към подобаващо масовия му и свиреп финал.
 
Едва ли има по-подходяща песен за масовка от 'Born To Raise Hell' и тук си струва да се отбележи високоволтовото и високочестотно участие на КОКО СТОЙНОВ. Финалът взе тежък дан откъм бутилки Джак изпити и споделени със случайно отворени фенски усти, още stage diving и забавления, докато накрая един от усилвателите просто сдаде багажа на финала на 'Overkill'. Рокендрол от горе до долу, че и отстрани!
 
 
Бих искал да отбележа, че поради причини от скучен харaктер бях обидно трезвен по време на целия купон. И въпреки това на следващя ден в главата ми беше едно такова дунапренено, плюс прекарах значителна част от работния си ден зяпайки ухилено през монитора, тактувайки си с крак. Не знам дали има такова животно като ендрофинен махмурлук. 
 
 
Вечерта на 28 беше поредното доказателство, че телата неизбежно сдават багажа, но личностите не умират, само защото не размотават физически наоколо. Леми е Жив \m/ \m/...!
 
 
 
Източник: RadioTangra.com