HARDCORE X-MAS 2016 - от всичко по много

17 Декември 2016
news page

HARDCORE XMAS 2016

 
17 декември 2016, *Mixtape 5*, София
текст: Мила ЕсТиЕнВи, снимки: Елена Ненкова
 
ГАЛЕРИЯ

Нужни са точно 3 дни да преживееш, осмислиш и разкажеш за едно от най-силните хардкор събития през 2016. 

Датата е 17 декември, събота. Запазена е още от миналата година, защото предстои седемнайстото издание на любимата декемврийска традиция - HARDCORE XMAS 2016. Което обещава от всичко по много.

Точно 11 банди и повече от 8 часа непрестанно движение в двете зали на клуб *MIXTAPE 5* определят тазгодишното издание на хардкор фестивала като едно от най-силните досега.   

Шоуто започва според предварително обявения график – точно в 18:00 с два последователни сета в B-Side.
 
BLACKMAIL и CUT OFF са нагърбени с нелеката задача да открият дългата вечер и да загреят с най-изрядните хардкор фанатици, чието присъствие е доста прилично, като се има предвид ранното начало на маратона. Вероятно почти за всяка млада или стара група от БГ-сцената е чест да бъде включена в такова събитие - макар и откриващи, BLACKMAIL показват професионално отношение и звучене и съвсем заслужено получават овации. CUT OFF продължават в същия дух, с по-традиционно звучене, но изглеждат надъхани и добре подготвени. 
 

Малко след 19:00 се отварят и вратите на голямата зала. BRIGHT SIGHT изскачат на сцената със свежа селекция от новия албум 'Остани жив в очите на умората', който излезе през ноември месец тази година – публиката все още е рехава и има нужда от още време за да „загрее”, но това не пречи на момчетата от бандата да се забавляват искрено на голямата сцената .
 
Мелодичната  пънк-рок вълна продължава в B-Side с шоуто на македонските гости NOVIOT POCHETOK, които не идват за първи път в София и интересът към тях е очевидно сериозен, защото малката зала на Mixtape5 вече пълна, а посрещането топло и емоционално. 
 
Щафетата поемат REDOUND в голямата зала и ситуацията тотално се променя – вероятно най-„тежката“ група за вечерта успява да раздвижи дансинга още от началните минути на сета си и ни атакува с ударна доза нова продукция от също наскоро излезлия им нов албум. Редуцираният им състав по никакъв начин не се отразява на качеството на изпълнението им – напротив, звучат дори още по-сериозно и убедително. Веднага след тях се връщаме отново към B-side за яркото шоу на сърбите B L А N K Ф I L E, които напълно оправдават високите очаквания – изключително енергично сценично присъствие комбинирано със съвременен хардкор саунд,  метализирани рифове и мелодични вокали. Още едно много успешно попадение на HARDCORE XMAS 2016.
 
 
В 21:30 голямата зала е вече пълна и играта рязко загрубява – всъщност съвсем очаквано. С нескрито вълнение публиката приветства на сцената едни истински титани на българския хардкор - FACE UP. Групата още позната, като “Vendetta преди да се казват Vendetta” се събира в оригиналния си състав специално за HARDCORE XMAS 2016 – обещали са да изсвирят стари класики и точно това получаваме! Тълпата полудява, а фронтменът ДEЛЯН констатира, че се чувства всякаш се върнал в ’99-та – истински ре-юниън!
 

Носталгичната вълна прелива в малката зала със сета на варненските герои – ANOTHER DAY, които са свирили за последно пред публика преди точно 9 години (пак) на HARDCORE XMAS 2007. Състава на бандата включва добре познати фигури от няколко други класически варненски групи и никак не е изненадващо, че представянето им е на много високо ниво. И макар по-голямата част от публиката да не познава добре творчеството на ANOTHER DAY, енергията пред и особено на сцената е впечатляваща.
 
Кулминационната фаза на HARDCORE XMAS 2016 започва в 23:00ч. с класиката LAST HOPE.
 
 
15 минути преди началото на сета им, голямата зала на клуба вече се пръска по шевовете, а в атмосферата недвусмислено се усеща абсолютна готовност на тълпата за предстоящата вълна stage diving, трайбъл-танци и пеене в един глас!
 
LAST HOPE отсъстваха от миналогодишното издание на HARDCORE XMAS, но сега очакванията се оправдават напълно с богатия сет подбрани парчета от последния албум на бандата – 'Chain Reaction' плюс култовите класики от старите дискове и касетки, като 'Fuck Police', 'In Your Face' и т.н. 

Гвоздеят на вечерта са двете топ-европейски хардкор банди, които имаме удоволствието да видим на живо за първи път в България. Шоуто на германските герои RISK IT! вероятно е разширило с няколко квадратни метра вместимостта на B-Side в клуба.
 
 
Екзалтирани мошъри изпитват капацитета на залата и устоичивостта на стените за пореден път тази вечер – от първата до последната си песен RISK IT! поддържат изключително високо адреналиново ниво, а финалния резултат е не един и двама чисто нови последователи от България. 

Връщаме се в голямата зала, където след кратка пауза, с последни сили и много емоция публиката посреща емблематичните легенди на европейския хардкор RYKER’S.
 
 
Още от самото начало немската олдскул машина изскача с бруталните си класики , връщайки ни назад в годините на 'Brothers Against Brother' и 'First Blood' и рязко телепортиране в настоящето, с последните два албума 'Hard To The Core' и 'Never Meant To Last'.

Сет-листът им включва над 20 парчета от цялата им дискография! Един от най-впечатляващите моменти е създаден от публиката, която почти през цялото време пее с пълно гърло текстовете на добре познатите парчета, за да подкрепи ДЕНИС – сегашния вокалист на бандата, който в този момент страда от проблеми с гласа заради настинка. В крайна сметка всичко се получава повече от чудесно, а силата на публиката е изцедена до максимум.
 

Перфектна организация, стегнат афиш и супер много приятели - истинско пиршество за духа и тялото.  Едно е сигурно - HARDCORE XMAS набира все повече сили и репутация с всяко изминало издание. И е повече от впечатляващо да успееш да събереш на едно място всички онези „стари муцуни”, които помнят култовите ранни издания на фестивала в читалища и вече несъществуващи зали, редом с всички нови и многобройни приятели в голямото семейство на българската хардкор сцена. 
 
Благодарим на 141 и HARDCORE XMAS 2016, че и тази година създадoха цял тон нови истории за разказване! Пожелаваме си да се видим и през 2017!
 
Източник: RadioTangra.com