HELLOWEEN - Pumpkins United

14 Декември 2017
news page

HELLOWEEN - Pumpkins United 

Арена Армеец, София 
14 декември 2017

текст: Ивайло Александров, снимки: Орлин Николов

Няма какво да се лъжем – HELLOWEEN е една от най-любимите банди на българския метъл фен. Още един-два концерта и германските легенди ще заковат двуцифрен брой посещения тук. Пък и не е странно – през 80-те хеви метълите у нас се закърмиха с шепа банди и HELLOWEEN си е една от тях.

Не е тайна и романтичната мечта на старите фенове да видят пак любимата си банда с Микаел Киске на микрофона. И докато това изглеждаше невъзможно през 90-те и миналото десетилетие, постепенно надеждата престана да звучи като химера.



Първо Киске започна да се появява в различни по-хеви звучащи проекти, спрямо соловата си кариера. Второ, направи банда с бившия си колега от HELLOWEEN - Кай Хансен.

А Кай – е, той категорично е бил най-истинският хеви метъл фен в HELLOWEEN. И най-искреният (и ухилен) такъв. И така тази година Микаел Вайкат – негласният лидер на HELLOWEEN най-сетне склони на диалог и седна на маса с бившия китарист на бандата Хансен и легендарния им певец Киске. Което доведе до развяване на бяло знаме от трите страни и спояване на 7-членен състав за гигантско световно турне под тиквата, пардон – шапката Pumpkins United.

“Пръскам до тавана”, обича да се провиква добрият ни приятел Тодор Красимиров от Dimholt, когато се случи изключително важно в музикалната му вселена събитие. Е, тя не включва HELLOWEEN (извинявай, Тоше!), но ако това възклицание беше физически възможно, снощи от тавана на Арена Армеец щеше да вали юнашко мляко.

Микаел Вайкат, Маркус Гроскопф, Анди Дерис, Микаел Киске, Кай Хансен, Саша Герстнер и Дани Льобле заедно на сцена за 3-часов спектакъл. Мале, мале! Снощният концерт събуди позаспалия хеви метъл фен у мен, а шоуто, което спретнаха германците, трябва да съм сляп и глух, за да не ме изкефи.

Бандата излиза на сцена с голям екран, на който се прожектират забавни анимации в духа на обложките на синглите им от 80-те години. Декорацията по сцената и жестокото светлинно шоу отлично допълват визуалната част, а музикалната – е, там е една съвсем друга вселена от епоха, която може и скептиците да заклеймяват като забравена, ама я да вземат да го обяснят на близо 10-те хиляди фена в Арена Армеец.

Няма никакво значение дали си бивш, настоящ или бъдещ фен на HELLOWEEN. Концертът, който седмината изнасят е абсолютно удоволствие за всеки, който може да приеме забавната част на хеви метъла и се кефи да припява и да куфее на веселяшки, но и корави или баладични парчета, станали емблематични за цели 3 поколения метъл фенове.

Жестоко е, че двамата основни певци си разделят вокалните партии. И им се получава адски добре. Явно Вайкат има усет, като избира кой да стои зад микрофона – макар и различни като тембър и вибрация, гласовете на Дерис и Киске звучат смайващо добре в дует, разделяйки си куплетите или пеещи заедно в припевите. А когато чат-пат се включва пищящият Хансен, космите неудържимо се устремяват нагоре.

 

Концертът започва с епичната 'Halloween', минава през 'Dr. Stein' и 'I’m Alive', чуваме по-новия (само на 17 години) хит 'If I Could Fly', позабравената, но адски любима 'Kids of the Century'... изобщо, HELLOWEEN ни разхождат из най-любимите парчета от първите 20-ина години на групата. Интересно е, че бандата не е включила в сета първата си съвместна песен от тази година, носеща и името на турнето 'Pumpkins United'.

Киске и Дерис редуват вокалните партии, а Кай Хансен поема изцяло вокалите за жестоко медли от 'Starlight', 'Ride the Sky' и 'Judas'. В шоуто влиза и трогателен поклон към покойния оригинален барабанист Инго Швихтенберг, като на екрана прожектират негово старо дръм соло, към което се включва и Дани Льобле.



Изобщо, има много, много доволство за феновете. А когато 5-6 бири и 3 часа по-късно концертът приключва с неизбежните 'Future World' и 'I Want Out' и сме пяли и пили с огромни усмивки на лицата, Руслан от Wrong Fest споделя: „Ей това е хеви метъл!” Ами, това е, да. ХЕВИ МЕТЪЛ!

Източник: RadioTangra.com