HARDCORE X-MAS 2018

15 Декември 2018
news page

HARDCORE X-MAS 2018

клуб *MIXTAPE 5*, София, 15 декември 2018

текст: Мила Стоянова, снимки: Любен Хубенов

ГАЛЕРИЯ

Едно от най-силните издания в историята на Hardcore X-Мass и тази година допринесе за разпалване на декемврийското празнично настроение. Дванайсет групи, повече от 8 часа лайв изпълнения, няколкостотин приятели и две пълни зали в клуб *MIXTAPE 5* продължиха успешно най-старата ъндърграунд фестивална традиция у нас.

Не са много събитията, които дават възможност да чуеш в една и съща вечер дебюта на някоя нова българска банда, най-култовите местни хардкор или пънк групи и няколко силни  чуждестрании хедлайнери. Всъщност у нас Hardcore X-Мass е единственото такова. Фестивалът, който вече 19 години ни помага да сверим часовниците си за най-значимите събития, които са развълнували ъндърграунд общността в България през изминалата година. 


Blackmail

Това издание на Hardcore X-Мass доказа, че 2018 е била истински продуктивна и интересна, защото от сцената на фестивала бяха представени 3 чисто нови български албума. Песни от 'From Dusk Till Dawn' – дебютният дългосвирещ албум на FLY THE FLAG; части от едноименният албум на BLACKMAIL и няколко парчета от съвсем пресния 'Bye-Bye Youth' на EXPECTATIONS припомниха, че българският хардкор се развива със свежи сили.

И трите банди свириха в малката зала, като естественият пик там беше сетът на EXPECTATIONS, които запълниха B-Side до краен предел и отново потвърдиха определението за най-актуалната българска хардкор банда в момента. 


JFT

Но да се върне към началото - музикалната част на вечерта започна с откриващия сет на JFT, уважен от най-запалените фенове, които знаят, че да дойдеш навреме е признак на добър вкус. Макар и не съвсем типичната хардкор банда, която се очаква да свири на подобно събитие, JFT успяха да задържат вниманието на току-що нахлуващите посетители на Hardcore X-mass 2018.

Около час след отварянето на вратите, малката зала в клуба вече беше изпълнена с любопитство към дългоочаквания дебют на RAINING BULLETS – най-новата българска хардкор формация, обединяваща в състава си добре познати стари муцуни от VENDETTA и FACE UP, както и по-младите ANTI-FUTURE. Сетът им включваше няколко собствени, както и 3 кавър-песни (Hoods, Integrity, Terror) – които дадоха достатъчно ясна представа за посоката и стила на RB.


Raining Bullets

С разпознаваемо присъствие на сцената, но вече в A-Side се завърнаха ВСЕКИ СЛЕДВАЩ ДЕН и рязко ни припомниха, колко характерно и различно е тяхното звучене. Отсъствието им известно време от столичния концертен живот явно не се е отразило зле нито на тях, нито на публиката – не само, че не са забравени, а дори доволно количество хора очакваше с нетърпение да ги гледа и да припява с тях. 

Малко по-късно, отново на същата сцена се появиха и македонските герои SMUT. Дори и за не достатъчно запознатите с легендарния им статус в съседна Македония стана ясно, че си имаме работа с група с богат опит и завидна сценична увереност – SMUT също представяха нов албум, а в края на сета си изглежда, че си бяха спечлили още поне няколко дузини нови последователи в България. 


Smut

Отново в B-side атмосферата е на път да се разгорещи с излизането на представителите на пловдивската „стара школа” DELATE, които очаквано защитиха традиционната хардкор / пънк линия на фестивала. Те също не са се появявали отдавна на софийска сцена, а чаровно-първичното им звучене вкара нужната контрастна линия в подбора на бандите тази година.  

Всичко, случило се до този момент, щеше да е напълно достатъчно да си тръгнем доволни, но с излизането на VENDETTA настроението ескалира още повече. 30-минутното изключване от реалността, което безспорните гиганти на българския ъндърграунд сервираха във вече пълната голяма зала, породи въпроса - ще успеят ли другите хедлайнери да достигнат така високо-поставената летва?  


Vendetta

BORN FROM PAIN са любимци на българската публика от край време и познават добре нашата сцена, а освен това явно знаят как да насочат енергията си към всеки един човек в залата. Макар и с последни сили, хората ги приеха повече от енергично, а по предните линии се откроиха онези, на които холандците са липсвали най-силно. Наред с утвърдените им класики, в сета присъстваха две чисто нови песни от предстоящия нов албум 'True Love', който очакваме да излезе на 15 февруари.

Финалът дойде с една от онези групи, които категорично си струва да се видят и чуят на живо. И точно Hardcore X-Мass 2018 доведе в София една от най-обсъжданите и интересни UK банди. Млади, свежи и умопомрачително технични, MALEVOLENCE успяха да влязат под кожата дори на най-скептичните в публиката със своя брутален сет, който представи най-доброто от двата им албума, както със своя собствен и автентичен прочит на съвременното хардкор-метъл-бийтдаун-екстрийм звучене.

Да, това наистина бяха едни от най-мощните рифове, които сме чували напоследък! И една от най-обещаващите групи, за която със сигурност ще чуваме все по-често в следващите години.

 

Достоен финал, но не съвсем – за малкото оцелели след този буквално екстремен маратон и касапницата в голямата зала, KING RAT имаше задачата да нанесе музикалното фаталити за всички, които се опитаха да демонстрират известна свежест в 1:30 сутринта на 16 декември. Веднага след неговата кратка, но категорична изява на сцената в малката зала, последва и традиционният завършек на вечерта, който имаше задачата да се превърне в пазител на най-безсрамните музикални тайни на всички оцелели до този момент фенове.

Еуфорията продължи с диджей сета на Skinny J или нещо като Open Desks Session,  в който участваха всички ентусиасти, а дори и ЧАРЛИ ТОРП - барабанистът на MALLEVOLENCE. Но за всичко, което се случи след 2:00ч може да бъде написан цял отделен репортаж...

Весела Хардкор Коледа

ГАЛЕРИЯ

 

Източник: RadioTangra.com