KEIRA IS YOU в София

12 Февруари 2019
news page

KEIRA IS YOU

клуб *MIXTAPE 5*, София, 12 февруари 2019

текст: Иван Шентов, снимки: авторът

Часът е 21:00. Хапещият студ във вторник вечер не е точно идеалното време за концерт, но то пък кое ли време е подходящо за градски приключения след осем часа в офиса и ЕГН от края на 80-те...

Добрият стар Mixtape бързо ме поглъща в мрачната си паст. Тази вечер, 12 февруари 2019, е отредена за поляците KEIRA IS YOU. Въпреки, че са свирили в София поне няколко пъти през годините, за мен бандата е пълна изненада – до момента не съм ги гледал на живо. 

Концертът е организиран от добри познати и приятели – Alarma & Indioteque. И двете организации са нещо като невидимите стълбове на столичната сцена, които в годините регулярно организират тематични събития и концерти. 

Часът е 21:15 и празната зала на клуба ме кара да се чувствам леко тревожен. Вярно, че е делничен ден в началото на седмицата, вярно е че и аз самият едва се откъснах от топлата прегръдка на дивана в къщи... но къде по дяволите са хората?

21:30 

Концертът ще го дават по радиото, което значи че всичко започва в часа, в който е обявено. Китаристът и фронтмен Якуб Радомски, барабанистът Ремик Билински и баситът Адам Карковски излизат на малката сцена и започват без много приказки. 

Личи им, че са банда с опит – както в звученето, така и в начина, по който стоят на сцената. 

Добре премерена смес от модерен пост-рок и влияния от 80-те. Атмосферични китари и лирични вокали, подплатени с точна ритъм секция. Трябват ми около три парчета, за да разбера, че това не е нито моят стил, нито моята банда, но не мога да отрека, че KEIRA IS YOU са много добри професионалисти и заслужават повече публика. 

А останалите 20 човека в залата изглежда са там неслучайно. Има и танцуващи, има и вглъбени, леко дистанцирани фенове. Точно както музиката предполага. Бандата също изглежда леко отдръпната и погълната в себе си. Свирят серии от по 3-4 парчета, прекъсвани в кратки етюди на пиано. Красиво и атмосферично, макар и леко хладно. Правя си далечни асоциации със Sisters of Mercy и Брайън Молко – и в двата случая става дума за комплимент! 

23:00 

Концертът в София е първият от 10-дневно турне на Балканите, от което още няколко дати в България. KEIRA IS YOU определено предлагат качествено шоу за хората, които разпознават стилът и изразните им средства – не може да им се отрече. Поемам по дългия път към топлата прегръдка на дивана в къщи. Все пак и утре трябва да се бачка... 

Източник: RadioTangra.com