СТРУГАРЕ & IC3PEAK в София

21 Февруари 2019
news page
СТРУГАРЕ & IC3PEAK
Като се замисля, рапът е готин...
 
клуб *MIXTAPE 5*, София, 21 февруари 2019
 
Текст: Иван Шентов & Ангел Симитчиев
Снимки: Пост Култура

Почти два часа преди началото на концерта в подлеза пред клуб *Mixtape 5* се стеле мъгла от цигарен дим, а пред входа са се наредили хлапета с лични карти и надлежно подписани декларации за придружител.
 
 
Четвъртък вечер е, но вълнението пред столичния клуб приповдигнато, почти празнично. Пловдивската групировка под името Пост Култура явно е напипала предпоследните остатъци от пулс на разглезената софийска сцена. Концертът на ADHD-вундеркиндът на БГ рапа СТРУГАРЕ и странните руснаци IC3PEAK беше хайп-нат стабилно и това явно работи, защото в публиката има хора от всички възрасти и субкултурни ъгълчета. 
 
Голямата зала на *Mixtape 5* не е твърде претъпкана в обявения за начален час. Малко по-късно това се променя драстично. Въпреки обещанията, концертът не започва навреме, което май си остава единствения минус на вечерта. 
 

...стига да не си тъп

СТРУГАРЕ излиза на сцената след 22:00, облечен в яркожълто и с бронежилетка. Зад него са още двама, т.е. нещата се случват на живо. Няма досадни обяснения и празни приказки – бонус точки в полето на Троянко!



СТРУГАРЕ е едно от най-интересните неща, случвали се в българската сцена напоследък. Пичът носи енергия, която фрустрира и привлича едновременно. Стегнат сет от популярните парчета, но и едно-две, които не съм чувал. Без паузи и глупости, без „игри с публиката“. Наречи го бизнес. 

За последните парчета бронежилетката и тениската са свалени и може да се каже, че тийнейджърите харесват това...

Не повече от 20 минути след като СТРУГАРЕ е напуснал сцената и публиката започва да крещи IC3PEAK – изглежда най-чаканото нещо в София този четвъртък. Клубът вече е съвсем пълен, първите редици пред сцената скандират не само името на гостите, но и техни текстове. 
 
Велико е, че новото поколение си е написало домашната по руски. На топлото посрещане на публиката те отговарят с ледено студен сет, в който чуваме най-доброто от музиката им. Тъмни кикове и плътен бас резонират в стомасите ни, минималистичен аудио-визуален бекдроп дава нов живот на полу-празната сцена. 
 
Смерти Больше Нет
 
Двамата музиканти не комуникират помежду си, почти не говорят с публиката, а са потънали дълбоко в своя свят. IC3PEAK изнасят своето представление изключително сериозно, но и без капка излишна претенция. 
 
 
Най-отпред се завихря пого, което още веднъж ни напомня, че тази вечер Пост култура не само са успели да доведат една от най-актуалните руски формации, но са обединили редица субкултури. Горе-долу в средата на сета Настя пита публиката дали е готова да танцува, отговорът е положителен и шумът, трап бийтовете, мрачният вайб и писъците отсъпват място на по-лесно смилаемата част от творчеството на бандата. 
 
За едни това почти унищожава цялата градация на сета досега, за други денс синтовете, отнесените вокали и киковете в четири четвърти са лъч светлина в тунела, трети се развихрят пред и около сцената.
 
 
IC3PEAK са това, което са и аплодисментите отиват при пловдивските активисти, които успяха да съберат толкова много и различни хора за една банда, която се надяваме да задълбае още по-дълбоко в авангардния звук и неудобните политически послания.
 
Отличен концерт, както от гледна точка на артисти, така и на организация. Това е. 
 
*Всички снимки са правени на 35 мм филм и любезно предоставени от Пост Култура
 
Източник: RadioTangra.com