ATTIC+VALKYRJA+MARDUK в София

22 Април 2019
news page

MARDUK

Valkyrja
Attic

за 13 години радио ТАНГРА МЕГА РОК

клуб ‘Mixtape 5’, София, 21 април 2019
текст: Никола Шахпазов, снимки: Орлин Николов-Orleff
 
ТАНГРА МЕГА РОК не са известни точно с организиране на човеконенавистни блек метъл събития, но едва ли имаше по-правилен начин да бъдат закрити празненствата за 13 години ТМР от мракобесен, троен, немско-шведски лайв.
 
От самото начало лайв комбото ATTIC+VALKYRJA+MARDUK ни изглежда почти идеално – трите банди имат достатъчно различен саунд и сценично присъствие, за да гарантират разнообразие, но пък са близки в своята окултна морбидност и мизантропия, така че да допаднат на една и съща аудитория.
 
Скоро става ясно, че изчисленията ни са били абсолютно точни – въпреки изтощителната тежест на тези 4 концертни часа, почти цялата публика е влязла в клуба още за откриващия сет на немците ATTIC – банда, която е не толкова MERCYFUL FATE TRIBUTE, колкото MERCYFUL FATE WORSHIP. За разлика от много други, които копират стила на великите, ATTIC изобщо не са дразнещи, а притежават точно онази сурова хеви енергия и мелодичност, заради която хиляди пъти сме слушали парчетата от ‘Melissa’ и ‘Don't Break the Oath’. Фронтменът, криещ се зад окултния псевдоним КАЛИОСТРО, е истинска реинкарнация на KING DIAMOND и успява да пее, пищи и вие инфернално в най-добрите MERCYFUL FATE традиции. В пълно съответствие със собствената им концепция, ATTIC са много театрални и изключително активни, при това са изпълнили тясната сцена със свещници, магически символи и животински черепи. Началото е ударно!
 
Удивително, но VALKYRJA са дори по- енергични от ATTIC. Шведите ни зашлевяват с много стегнато музикално представление, което е напълно лишено от театралност и реквизит, но компенсира с чиста агресия и скоростен блек метъл пилеж. Шипове, писъци, траш рифове и текстове в прослава на Нечестивия – VALKYRJA определено не са групата, с която да поздравите православния ви приятел за Цветница. Но пък са точно това, от което ние имаме нужда в тази празнична нощ. Продължението е подчертано кърваво!
 
Хедлайнерите MARDUK са сред блек метъл групите, които не спират да ни впечатляват. За разлика от толкова много други, те си останаха истински пуристи – в нито един момент не намалиха скоростта, нито пък смекчиха концепцията си – допри напротив, успяха да я направят дори по-крайна и противоречива. Едновременно с това, групата се развива и прогресира – достатъчно е да си пуснете ‘Heaven Shall Burn... When We Are Gathered’, да продължите с ‘Rom 5:12’ и накрая да ги сравните с ‘Viktoria’, за да усетите как богохулните северняци съумяват да записват адски различни и разнообразни албуми, които въпреки това са праволинеен, озъбен като гладен вълк блек.
 
И тъй като не са от групите, които твърде много увъртат, MARDUK започват концерта си хипер ударно с военната класика ‘Panzer Division Marduk’, продължавайки да секат още час и половина с неща като съвсем новичкото ‘Werwolf’, любимото на феновете ‘Throne of Rats’ и смазващото ‘Into Utter Madness’. Вокалистът MORTUUS е в обичайната си перфектна форма и изнася зверски спектакъл, звукът е кристално чист, блек метъл рифовете режат безпощадно, изобщо MARDUK предлагат нагледен урок какво точно представлява тази музика в чистата си форма. Изтощителен край на концертните празненства на ТАНГРА МЕГА РОК! Каква тринадесета годишнина! 
 
СНИМКИ
Източник: RadioTangra.com