PARADISE LOST за 16 години ТАНГРА МЕГА РОК

15 Април 2022
news page

PARADISE LOST
heptagram

клуб *Mixtape 5*, София, 15.4.2022
За 16 години радио ТАНГРА МЕГА РОК
 
текст: Никола Шахпазов, снимки: Орлин Николов
 
Имаше само един правилен начин. Един-единствен. Завръщането на ТАНГРА МЕГА РОК концертите нямаше как да бъде тихо и не трябваше да мине между другото. 
 
Не. В никакъв случай. 
 
Първият ТМР лайв от две години насам трябваше да бъде десен прав в лицето на спокойствието, директен удар по петъчните вечери вкъщи, главозамайващо доказателство, че добрият стар рокенрол е по-голям от всички световни кризи и няма как да бъде заглушен.
 
Получи се отлично. И сякаш всички обстоятелства бяха с нас – страхотна пролетна вечер, напълно разпродадено събитие, никакви забавяния и проблеми със звука, великолепно настроение и десетки приятели, с които не се бяхме виждали от твърде, твърде много време. Защото понякога забравяме, че такива концерти не са просто музикални събития, а възможност за истинско събиране на нашата общност и заздравяване на връзките в нея. И може би тези две ужасни години без музика на живо ни бяха нужни, за да осъзнаем ясно колко важна за всички нас е тя.
 
PARADISE LOST пък бяха идеалният хедлайнер за голямото завръщане на големите ТАНГРА МЕГА РОК събития. Най-малкото защото английските легенди имат особено място в сърцата на местната публика и тези 700 души, които изпълниха *Mixtape 5* бяха възможно най-ясното доказателство за това. 

 
Идеята именно heptagram да открият вечерта пък беше както странна и екзотична, така и съвсем на място. И то не защото бандата на мултиинструменталиста Даниел Иванов има нещо общо с PARADISE LOST, а именно защото допирни точки почти липсват. А не трябва да забравяме, че в подобни събития винаги трябва да има елемент на изненада и откривателство. 
 
heptagram са подчертано зряла банда, свиреща отнасящ сайк рок с подходящо меки вокали, който напомня както на стари класики, така и на по-нови неща като TAME IMPALA. Обърнете им нужното внимание и отидете на следващия им концерт – подобна силно концептуална музика е добре да бъде възприемана разточително бавно, за да попие добре в съзнанието.
 
 
PARADISE LOST знаят как да направят нещата интересни. Четири години и един албум след предния им лайв тук, групата ни представя доста дълъг и различен сет, в който блестят съвсем нови пиеси като ‘Ghosts’, ‘Darker Thoughts’ и ‘Forsaken’, стари композиции още от Gothic-ерата, както и вече задължителните ‘One Second’ и ‘Say Just Words’.
 
 
Несъмнени акценти са откриващото ‘Embers Fire’, великото ‘The Enemy’ (което звучи някак различно, но и винаги силно на всеки техен лайв), както и личният ни фаворит ‘So Much Is Lost’ (от вероятно най-мразения им албум 'Host').
 
PARADISE LOST са в просто прекрасна форма – свирят със страхотен хъс и правят един от най-добрите си концерти тук. Очевидно е, че ГРЕГ МАКИНТОШ не преувеличаваше, когато казваше в интервюта, че свиренето на живо им липсва. По дяволите, ние също имахме нужда от такива преживявания!
 
 
Сетлист:
 
Embers Fire
Forsaken
Blood And Chaos
Faith Divides Us – Death Unites Us
Eternal
One Second
Serenity
The Enemy
As I Die
The Devil Embraced
The Last Time
An Eternity Of Lies
Say Just Words
No Hope In Sight
Darker Thoughts
So Much Is Lost
Ghosts
 
Източник: RadioTangra.com