NIGHTWISH - Туомас Холопаинен

26 Април 2006
news page
"Таря Турунен? Няма да говорим по тази тема."

Кратък и категоричен разговор с Туомас Лаури Йоханес Холопаинен - лидер и клавирист на финландските метъл суперзвезди Nightwish. Разбира се, поводът за интервюто бе предстоящата поява на "End of an Era" - двоен концертен диск и DVD, увековечени в Хелзинки на 21 октомври 2005 г. Тази дата действително ще остане в историята като край на една ера, тъй като скоро след това емблематичната вокалистка Таря Турунен бе уволнена от групата...

Васил Върбанов: Добър вечер, Туомас. Как си?

Туомас Холопаинен: Добре, благодаря.

В. В.: Да започнем с очевидния въпрос - защо Таря Турунен вече не е в групата?

Т. Х.: Няма да говорим по тази тема. Миналото си е минало, така че ще се концентрираме изцяло над бъдещето. Именно поради тази причина публикувахме отвореното писмо до Таря - там сме казали всичко и нямаме какво да допълним.

В. В.: Всъщност, поводът за разговора ни действително не е Таря, а актуалното ви DVD-издание, "End of an Era". Рекламирате го като най-добрия концерт в историята на Nightwish, заснеман някога. Така ли е?

Т. Х.: Абсолютно. Имаше множество съществени фактори, които спомогнаха това да се превърне в най-великото ни шоу - публиката бе невероятна, мястото бе перфектно, разполагахме с всевъзможни светлинни и пироефекти... Освен това, всички имахме това сладко-горчиво усещане, породено от раздялата, която ни предстоеше - знаехме, че тази вечер никога няма да се повтори.

В. В.: Разкажи ни нещо повече.

Т. Х.: Интересното е, че по време на цялото шоу, което продължи около два часа, нито за миг не помислих, че за последен път сме на сцена в този състав. Може би някой психолог би могъл да обясни причините, но аз просто се забавлявах и свирех по възможно най-добрия начин. Действително, това е най-добрият ни концерт... засега. Надявам се, че ни предстоят много по-успешни.

В. В.: Как виждаш бъдещето на Nightwish?

Т. Х.: В момента сме концентрирани над издаването на този DVD, а след няколко седмици ще бъде публикувана и биографична книга за Nightwish - първоначално само на финландски език, а след това и на английски и немски. В общи линии, това са непосредствените ни планове.

В. В.: А нов студиен албум?

Т. Х.: Всъщност, работим по него, при това на пълни обороти. Вече съм написал песните - ще бъдат между 15 и 17. Започваме да репетираме материала в началото на юни, а през септември влизаме в студио за записи. Разбира се, междувременно ще продължим да търсим новата си певица. До този момент съм прослушал между 400 и 500 демо записа, но все още нищо не е решено. Имаме достатъчно време, така че няма причина да изпадаме в паника.

В. В.: Задължително ли е новият ви вокалист да е дама?

Т. Х.: Да, категорично. Няма да направя компромис, тъй като още от самото начало концепцията ни се основава на факта, че Nightwish е метъл група, предвождана от жена. Разбира се, Марко Хиетала (бас и бекинг вокали) ще продължи да пее партиите си, но не повече от преди, така че със сигурност търсим певица.

В. В.: Между другото, имате ли изисквания от коя държава да бъде дамата?

Т. Х.: Не, никакви. Мисля, че бяхме достатъчно ясни в обявата, която публикувахме на нашия уебсайт - кандидатките могат да са от всяко кътче на света.

В. В.: Значи може да е дори тъмнокожа?

Т. Х.: Разбира се, ха-ха! Стотиците демо записи, които получих, са от всички континенти - има доста кандидатки от Южна Америка, една от Египет, много от Австралия, Япония... Произходът няма никакво значение.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: