CINDERELLA - Том Кийфър

21 Април 2011
news page
Емблематичинят вокалист за евентуален нов албум и за първия концерт на групата в българия

CINDERELLA идват за първи път за концерт у нас, който ще сбъдне една мечта на хиляди техни фенове от няколко десетилетия.

Един повод да обсъдим всичко това с техния вокалист, няколко седмици преди паметното събитие.

едно интервю на Васил Върбанов

КАК СТЕ, Г-Н КИЙФЪР?
Отлично. А вие?

ТОВА Е ПЪРВОТО ТИ ИНТЕРВЮ ЗА НАШЕТО РАДИО. КАЖИ НИ – СПОРЕД ТЕБ ПРОДЪЛЖАВА ЛИ ПРИКАЗКАТА НА CINDERELLA?
Изглежда, че да. След като продължаваме да правим турнета и то с най-голямо удоволствие. Да, определено продължава.

ДОСЕГА НЕ СТЕ БИЛИ В БЪЛГАРИЯ, НАЛИ?
Не, не сме, сега ще ни е за пръв път.

ОКЕЙ, СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ НЕПРЕКЪСНАТО ТИ ЗАДАВАТ ДВА КОНКРЕТНИ ВЪПРОСА. ЕДИНИЯТ Е ЗА СОЛОВИЯ ТИ АЛБУМ, А ДРУГИЯТ – ДАЛИ И КОГА ЩЕ ИМА НОВ АЛБУМ НА CINDERELLA. ОТ КОЙ ОТ ДВАТА ТИ ПИСНА ПОВЕЧЕ?
Не ми е писнало от нито един от двата. Нека започна с този за Cinderella. За момента не планираме да издаваме албум, но не сме изключили тази възможност напълно. Стига да му дойде времето и да има подходящите предпоставки и обстоятелства, както и компания, която  има интерес да осъществи един такъв албум като хората, да го продуцира както трябва и да го разпространи както подобава. Тогава със сигурност бихме били заинтересовани.

Опитахме нещо подобно със Sony Records през 1998-ма, с дъщерния им лейбъл Portrait. Те не споделяха нашето виждане за албума и накрая стигнахме до съд с тях, което пречеше на групата да функционира няколко години. Така че не е от липса на желание от наша страна.

Докато се разправяхме по съдилища, аз започнах да работя върху соловия си албум – работих по него няколко години, когато имах възможност. Освен това имах доста проблеми с гласа си. Вложих повечето си усилия в това да опазя гласа си, за да може групата да продължава да прави турнета.

Така че когато говорим защо няма нов албум на Cinderellа, трябва да имаме предвид редица фактори. Определено, обаче, мисля че ще направим нещо в бъдеще, стига да възникнат подходящите условия.

Що се отнася до моя солов албум, той е готов. Доста време работих по него. Правих го самостоятелно - не исках да взимам пари от звукозаписна компания. Защото когато от лейбъла ти дадат пари, тогава те командват парада и те решават кога албума е готов. Аз не желаех някой друг да ми налага кога албумът ми е готов и кога не – имах си своя представа  и виждане за нещата, поради което реших да го запиша като независим артист, а чак след това да търсиме лейбъл, който евентулано би го харесал и издал.

Така че ми отне немалко време, понаучих доста неща – да си бъдеш сам продуцент не е никак лесно. Помогнаха ми доста хора и ето, че най0после албумът е готов, след безброй записи, презаписи, монтажи, аранжименти, преаражирания, пресмесвания, премастерирания и така-нататък.

Сега обаче съм много доволен как се получи и се гордея с него. В момента вече му търсим издател.

CINDERELLA

СРЕД ВСИЧКИ ГРУПИ ОТ ВАШЕТО ПОКОЛЕНИЕ И СЦЕНА, ВИЕ БЯХТЕ ЕДНА ОТ ОНЕЗИ, НАЙ-СИЛНО ПОВЛИЯНИ ОТ БЛУСА. ТИ ВСЕ ОЩЕ ЛИ СЛУШАШ МНОГО БЛУС И КОЙ БЕ ПОСЛЕДНИЯ БЛУС АЛБУМ, КОЙТО ТЕ ВПЕЧАТЛИ ИСТИНСКИ?
Хм, нека помисля. Ами за мен блуса е...всички мои влияния могат да бъдат събрани в тази една дума. Освен това от блуса са повлияни и много от рок групите, които са ми били вдъхновение. Аз първо открих второто поколение блус китаристи, като Джими Пейдж, Кийт Ричърдс и много от великите банди от 70-те, които имаха блус влияния в музиката си.

Помня че първият блус албум, който слушах беше "B.B. King - Live at the Regal". Бях на 17 или18 години. Помня че докато го слушах казах на пича, който ми го беше дал: "Този звучи като Джими Пейдж." А той отвърна: "Не - Джими Пейдж звучи като него." Хаха! Така че тогава за пръв път открих откъде са тръгнали моите герои. И веднага се гмурнах в блуса, исках да се потопя в тази музика и да я интерпретирам по свой начин.

Така се запалих по всичко от Елмор Джеймс до Сон Хаус и Мъди Уотърс, обожавам всичко това. То ми отвори и вратата към други видове коренна музика - американски госпъл, кънтри, ар'eн'би. Освен това съм голям фен и на Джеймз Браун. Всички тези неща ми повлияха и момогнаха да се оформя като композитор, певец и китарист.

НО НЕ И КАТО ТАНЦЬОР, ХАХА?
Не, не съм кой знае какъв танцьор, приятелю.

НЕЩО ПО-НОВО, РОК ИЛИ БЛУС, КОЕТО ДА ТЕ Е ВПЕЧАТЛИЛО?
Що се отнася до рок музика, много харесвам Jet. Ужасно много ги харесвам. Първият албум ми е любим. А вторият - с 'Shine On', е направо убийствен. Страхотни композиции и супер микс от поп рок и блус китари. Те просто са страхотна група.

Харесвам и Buckcherry. Звучат сурово, с блусарски мелодии. Това е по отношение на рок групите. Иначе ако говорим за по-нови блус неща, въпреки че всъщност съвсем не е нов, много харесвам Кеб Мо. Имам и един съвместен албум на Клептън с Би Би Кинг, мисля че се казва 'Riding With The King' - излезе преди няколко години, но е супер блус албум. Иначе винаги търси и слушам най-различни неща.

MR. BIG

ПЪРВИЯТ ВИ КОНЦЕРТ В БЪЛГАРИЯ Е НА 15-ТИ ЮНИ. ЗАЕДНО СТЕ С MR BIG - ДОСЕГА СВИРИЛИ ЛИ СТЕ С ТЯХ?
Не мисля, че досега сме правили концерт заедно.

А ТИ ПОЗНАВАШ ЛИ ГИ?
Да, познавам се с тях. Те са пичове и изключителни музиканти. Ерик е страшен певец. Работим с една и съща мениджмънт компания, така че и това ни свързва. Ще бъде готино шоу. Две банди, които се различават стилово, но и в двете има отлични музиканти. Мисля че ще бъде хубава вечер. 

ВЕЧЕ ИМАХМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИДИМ СЕТЛИСТА ОТ НАСТОЯЩОТО ВИ ТУРНЕ. ДА ОЧАКВАМЕ ЛИ НЯКАКВИ ИЗНЕНАДИ В СОФИЯ?
Не знам какъв сетлист сте видeли, но най-вероятно докато пристигнем при вас, вече ще е променен. Разбира се всички хитове, големите сингли, песните, които хората знаят и ще искат да чуят - всички те ще бъдат в сета. Никога не ги вадим от програмата, не сме от онези групи, които идват и свирят куп парчета, които никой не е чувал - това не би било забавно за никого. Нито пък за нас. За нас е вълнуващ контакта с публиката, така че когато им пееш песни, които те знаят, те пеят заедно с теб и това придава нова енергия на същите тези песни, които свириш от 25 години и ги прави специални всяка вечер.

Това става благодарение на публиката. Така песните звучат свежо и за нас всяка вечер, затова винаги ще присъстват в репертоара ни - песните, които хората пеят заедно с нас. От тях се получава контакта с публиката. После тук-таме вкарваме по някое албумно парче, което не всички знаят. Опитваме се да поддържаме подобно равновесие.

МЕЖДУ ДРУГОТО ЛЕМИ ОТ MOTORHEAD, КОЙТО СЪЩО Е ДОСТА БЛУС ЧОВЕК...
О, да, определено.

...ТА ТОЙ КАЗВА В СВОЯТА АВТОБИОГРАФИЯ, ЧЕ ВЕЧЕ МРАЗИ ДА СВИРИ "ACE OF SPADES", НО ГО ПРАВИ ПВСЯКА ВЕЧЕР, ЗАЩОТО ИНАЧЕ ФЕНОВЕТЕ ЩЕ ГО УБИЯТ. ИМА ЛИ ВАША ПЕСЕН, ОТ КОЯТО ТИ СЕ ПОВРЪЩА ВЕЧЕ?
Честно казано, не мисля че има. Може би защото имам късмет, че изобщо мога да пея каквото и да е. Не знам дали си запознат с цялата история на проблемите, които съм имал с гласа си.

Преди 19 години ми бяха казали, че повече никога няма да мога да пея, така че всеки път когато имам възможност да изпея нещо, изобщо не ми пука какво е то, просто съм щастлив че пея. Водил съм дълга и тежка борба за гласа си и запазването и възстановяването му.
Така че мога ли да изпея нещо, то ми харесва.

В КОЯ ОТ ВАШИТЕ ПЕСНИ СМЯТАШ, ЧЕ ВЛАГАШ НАЙ-МНОГО ЕМОЦИЯ?
По някаква причина на концерт 'Nobody's Fool' винаги е била за мен...Не знам, но обожавам да я пея. И усещам, че повечето пъти я пея добре, просто подхожда много на гласа ми. Дори когато изпитвах най-кошмарните проблеми с гласа си, нея специално можех да я пея, не знам защо.

Харесвам много и 'Shelter Me', просто ме кефи, тя ми е една от любиме песни, които някога сме записвали. Така че определено тези двете.
 
МОЖЕ ЛИ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ДЖОН БОН ДЖОУВИ ОТКРИ CINDERELLA, ИЛИ БИ БИЛО ПРЕСИЛЕНО?
Не би било пресилено. Това, което Джон направи за нас...Нека ти разкажа историята. Ние бяхме група от доста време. Записвахме парчета, правехме демо касети и свирехме из клубовете във Филаделфия и Ню Джързи. Имахме безброй мениджъри, агенти и адвокати, които се бяха опитвали да ни издействат договор с компания. Обаче никой не захапваше.
Джон дойде във Филаделфия да записва втория си албум - '7800 Fahrenheit'. Една вечер дойде в един клуб където ние свирехме. Явно много ни хареса, защото после дойде в гримьорната ни и ни се представи. Ние знаехме кой е, тъй като по това време 'Runaway' беше хит, единственият му хит на този етап...защото те тепърва записваха втория си албум, а за 'Slippery When Wet' изобщо не бяха мечтали. Така че той дойде в гримьорната, ние му казахме, че харесваме парчето му и се радваме да се запознаем с него, той ни поздрави за концерта ни и това беше всичко.

Два дни по-късно нашият мениджър дойде и каза: "Явно Джон доста ви е харесал, защото когато е ходил до Polygram Records, на среща с човека, открил самия него - Дерек Шулман - му е надул главата за това колко сте велики." Всъщност Дерек вече притежаваше наша демо касета, дадена му от менижъра ни, но не беше напълно сигурен в групата и то с пълно право, защото записите ни бяха доста скапани.

Тогава още бяхме зелени, а студиото беше съвсем друг свят, различен от това да свириш на концерт. Там всичко се гледа под лупа, има много напрежение и нерви - съвсем различен свят е. Ние нямахме представа как се правят добри записи, нашите звучаха зле. Песните бяха силни, но зле записани и продуцирани.

Така че Дерек се колебаеше, но Джон му казал: "Забрави за демо записите, отиди да ги гледаш на живо." И Дерек взе, че дойде, гледа ни и ни хареса. Въпреки това още не беше 100% сигурен, затова сключи с нас предварителен шестмесечен договор. Даде ни малко пари, за да влезем в студио, да поработим върху някои идеи и да напишем някои нови парчета.

Това и направихме, прекарахме шест месеца в студиото и накрая той дойде и когато вече беше напълно убеден, вече ни даде сериозен договор.Така че това, което направи Джон, бе да разсее съмненията на Дерек за нас и да го убеди, че ставаме. "Отивай да ги гледаш на живо, забрави за демо записите!"

За което винаги ще бъдем благодарни на Джон. Той насочи кариерата ни в правилната посока, което беше страхотно.

ТОЙ НАСКОРО ИДВАЛ ЛИ Е НА ВАШ КОНЦЕРТ?
Джон ли? От доста години не е идвал да ни гледа. Знам че и той е много зает с турнета. През по-голямата част от времето музикантите не можем да хи ходим взаимно на концертите, защото всички постоянно сме на турне. Отдавна не съм виждал Джон.

Всъщност за последно го засякох тук, в Нашвил, преди около пет години. Имаше шоу и аз отидох да го гледам.

ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРЕ ПОЗНАТИТЕ ВИ ПЕСНИ В БЪЛГАРИЯ Е 'GYPSY ROAD'. ТИ ВИЖДАЛ ЛИ СИ ИСТИНСКИ ЦИГАНИН НА ЖИВО?
Мисля, че не съм.

Е, ТУК СИГУРНО ЩЕ ВИДИШ. ПЪЛНО Е.
О, супер!

BARB

В НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА ИЗ НЕТ-А СЕ ПОЯВИ ЕДНА ДОСТА КОМИЧНА БАРБИ КУКЛА ТОМ КИЙФЪР, ВИДЯ ЛИ Я?
Хахаха, не, не съм я виждал. В Интернет има толкова много неща, аз гледам да избягвам Мрежата. Честно казано, не си падам много по Интернет.

КАКВИ ПРЯКОРИ СИ ИМАЛ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ?
Прякори ли?

ИЛИ МОЖЕ БИ НЕ СА ТИ ИЗВЕСТНИ?
Не са ми известни, хаха. Това е плашещо, защото след като не ги знам, може би не са много ласкави. Не се сещам за нито един. Естествено използваме фалшиви имена, когато отсядаме в хотели и понякога те се задържат. Хората в групата понякога се наричат помежду си с тези фалшиви имена. Иначе ей така, направо, не се сещам за нито едно.

КОЙ ОТ ГРУПАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ ТИ ПРИЯТЕЛ?
Обичам ги всичките, те са ми като братя. Толкова години сме заедно, мога да ги опиша единствено като свои братя. Невинаги се разбираме, но винаги сме сплотени. Това което ни обединява е Cinderella и музиката, която правим.

права Тангра Мега Рок

Източник: