FINK

14 Януари 2015
news page

FINK ще свири за първи път в София на 2 февруари (понеделник). Шоуто на британската сензация ще бъде в Sofia Live Club.

Заедно с ФИН ГРИЙНОЛ (това е рожденото му име), на сцената ще видим и ГАЙ УИТАКЪР (бас) и ТИМ ТОРНТЪН (барабани). Те ще изпълнят музиката от излезлия миналата година хитов албум 'Hard Believer'.
 
Той е 5-ти в дискографията на FINK, който е работил и в съвместн ипроекти с ЕЙМИ УАЙНХАУС, LAMB, BONOBO, ДЖОН ЛЕДЖЪНД и много други.
 
Eто и екслузивното интервюс с FINK по радио ТАНГРА МЕГА РОК.

едно интервю на Константин Иванов

СЛУШАЙ ТУК

ЗДРАВЕЙ!
Здрасти, човек? Как я караш?

ОТЛИЧНО! КЪДЕ СИ В МОМЕНТА?
Днес съм в апартамента ми в Берлин. Оправям разни бакии. Добре си изкарвам.

О, ПУСНА И ВИДЕО КАМЕРА, АЗ ОБАЧЕ НЯМА, ЗАЩОТО СМЕ РАДИО И НЯМАМЕ КАМЕРИ НА КОМПЮТРИТЕ. ТОВА НЕ Е МОЯТА СНИМКА НА СКАЙП АКАУНТА. ТОВА Е СНИМКА НА СТЕФАН ДАНАИЛОВ, КОЯТО НАМЕРИХ НА ДЕСКТОПА… ТИ СИ В БЕРЛИН, НО КАК ВЪРВИ ТУРНЕТО ДОСЕГА?
Дотук – много добре. Бяхме в Америка за месец, после два месеца в Европа. Точно преди Коледа свирихме в Париж, Берлин, Амстердам, къде ли не, Марсилия, търкаляхме се с големия автобус. После си взехме почивка, защото никой не излиза за Коледа. От 19 януари се качваме пак на автобуса, за да завършим втората част на европейското турне. Стартираме в Мадрид.

ЗНАЧИ ОБИКАЛЯТЕ С АВТОБУС? НЕ Е ЛИ УМОРИТЕЛНО?
Това е най-добрият начин да пътуваш, човек. Големият автобус е страшна работа!

ОНЗИ ДЕН СЕ ЧУДЕХ, ДАЛИ ИМЕТО ФИНК ИДВА ОТ ФИЛМА 'БЪРТЪН ФИНК' НА БРАТЯТА КОЕН?

Да, страхотен филм. Думата 'Fink' в Америка означава "някой, на когото не можеш да разчиташ“. Когато започнах да се занимавам с музика, много семплирах, което е незаконно и първият ми запис беше незаконен на 98%. Така че записите бяха много fink, защото бяха направени от записите на други хора. Но името на групата е в крайна сметка най-маловажното нещо за нея, така че – не го мисли! Не ни се занимаваше да го променяме на нещо като The не-знам-какво-си.



КАК ВСЪЩНОСТ СЕ НАМЕРИХТЕ С ОСТАНАЛИТЕ ХОРА ОТ БАНДАТА – ТИМ ТОРНТЪН И ГАЙ УИТАКЪР?
Гай го познаваме от тийнейджърските години. Бил е в инди, пънк и рокгрупи, докато аз бях диджей и се занимавах с електронна музика. Винаги съм се чудил защо го прави. Отивах да пускам в някой клуб и взимах по 500 паунда кеш, момичета и чудеса, а той свиреше в някакви гадни, смешни дупки в пънк групи и не изкарваше никакви пари. Обаче един ден ми потрябва басист. Направих прослушване и Тим го доведе. Срещнахме се в един пъб в лондонския квартал Хампстед през 2004-та. И тия нещастни момчета оттогава са все напът с мен. Те са щастливи, че ги извадих от пънксредите в голямата работа. Едва ли са подозирали, че ще попаднат в стара фолк група, но така им се получи. Знаем се от години и е чудесно да си на турне с приятели.

НА КАКВО ЩЕ ПРИЛИЧА КОНЦЕРТЪТ В СОФИЯ? ПРЕДИ ГОДИНИ ИЗПОЛЗВАХТЕ СТРАШЕН СЦЕНИЧЕН ДЕКОР, ИЗМИСЛЕН ОТ '59 PRODUCTIONS'.
А, те направиха и сегашната сцена. Кефи ни да работим с тия хора. Създават наистина уникални сценични пространства. Не е евтино, но феновете го заслужават. Новото превъплъщение на сцената е с 5 стоманени кули, покрити в лампи, които светят на всички посоки. Сцената е нарочно направена за нас, така че ако свирим в голяма зала, я смаляваме до нашия размер, защото музиката ни е малко по-интимна.

Искаме такава интимност, но когато искаме да изригнем, имаме светлини, които правят много повече от това да ги пускаш и спираш. Направен е специално за нас и може хем да създава интимна атмосфера, хем светлинната арка е еднакво голяма за нас, без значение на колко голяма сцена свирим. Ходя на концерти със затворени очи, за да слушам музика, но ако искам мигащи светлини, разполагаме с колкото си искаме.

И СИ ГО НОСИТЕ И ТЯХ С АВТОБУСА, А?

Да, имаме си ремарке.

В СОФИЯ ЩЕ СВИРИТЕ В ДОСТА УЮТЕН КЛУБ ЗА НЯКОЛКОСТОТИН ЧОВЕКА. ДОСТА ПОДХОДЯЩО ЗА МУЗИКАТА ОТ АЛБУМА ‘HARD BELIEVER’...
Добре, добреее. Ще стане чудесен концерт, ще наритаме бая задници. Ако залата е по-малка, използваме по-малко от светлинните кули. Никога преди не съм бил в България. За втората част на европейското турне отиваме на какви ли не места – Гърция, Турция и се връщаме през Източна Европа нагоре, където никога не сме били. Може да сме в зала за 200 души, останала непродадена, или в претъпкана зала за 2000 души.

Искаме да минем през тази част на света, за да видим дали въобще някой ни познава. Например в Полша – въобще не подозирахме, че някой не знае, но ще свирим в разпродадена зала с 2000 места. Това обаче съвсем не се отразява на продажбите на албума. Купили са си го 25.

ТАКИВА СА ВРЕМЕНАТА, ЗНАЕШ!
Така че, за да знаем какво става, трябва да отидем и да проверим.

ТИ СИ РАБОТИЛ С КАКВИ ЛИ НЕ МУЗИКАНТИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20-ИНА ГОДИНИ, НАЛИ ТАКА? БОНОБО, ЕЙМИ УАЙНХАУС, ДОРИ С ХОЛАНДСКИ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР. КАК СТАВАТ ТИЯ РАБОТИ?
Не знам защо ми се обаждат, наистина. Но звънят! Мениджърът ми казва, че албумите са визитните ти картички. И май наистина е така. БонОбо ми е стар приятел. Заедно записваме за лейбъла Ninja Tune от прекалено много години, сигурно от 90-те още. Със Сай сме израснали заедно, докато диджействахме в малки клубове в Брайтън. Днес е гигантски звяр на турнетата. Красива работа да го видиш как изкласи.

Моят път беше горе-долу същият – все по фестивали сме се засичали. Работили сме заедно като стари приятели, което е много добре. С Джон Леджънд работата беше, че той въртеше някаква балада по радиото, но искаше да й добави малко магически бийтове. Добре се сработихме, което невинаги се получава. С Джон идваме от съвсем различни светове и работихме страхотно заедно, наистина. Направихме доста парчета заедно.

Обичаи да работя с други музиканти. Когато ми се обаждат, значи знаят как звучи музиката ми. Явно има място за мен в техния звук, в техния албум. Или търсят джемсешън атмосфера. Мога да правя различни неща. Хем пея, хем пиша песни, хем съм китарист. Мога да сложа няколко неща на масата, не само пеене. Надявам се да не свършват тия предложения.

КАКВИ СА ПЛАНОВЕТЕ, КАТО СВЪРШИ ТУРНЕТО? НЯКАКВИ ИДЕИ ЗА НОВИ ПАРЧЕТА?
Тъкмо приключихме нещо като  концепция за ремикс продукт. По Коледа работих по амбиънт електронни варианти на парчетата от Hard Believer плюс няколко ексклузивни парчета, които тъкмо приключихме за април.

Работя и по някакви мои си неща, но за Fink сега важното е само турнето, да съм във форма, да съм здрав, да си знам материала и да си го свиря както трябва. Да съм сигурен, че инструментите са ОК, да се кача на автобуса и да тръгна.

Като свършим през април, отиваме в Латинска Америка, после още малко американско турне, после – фестивали и след това ще отида на почивка за 2-3 месеца. Може би Хаваи, кой знае, или Индия…

НЯКЪДЕ НА СЛЪНЧЕВО И ТОПЛО?
Не е задължително. Последната ми отпуска беше зад полярния кръг. Въобще не беше топло, но беше някакво екстремно и тихо място, където… Светът е голямо място, но и много малко в същото време. За 300 евро може да стигнеш много надалеч. За 1000 евро може да отидеш горе-долу където си искаш по света. Така че трябва само да откриеш мястото, да купиш билета и да тръгнеш. Затова ми харесва толкова много да съм на турне, да срещам нови хора, нови влияния, нова енергия. Харесва ми, държи ме на линия.

ВИДЯ ЛИ БЕЛИ МЕЧКИ ЗАД ПОЛЯРНИЯ КРЪГ?
Не, никакви бели мечки, но много лосове. Няма кой знае колко природа там. Просто много сняг.

ЧУДЕСНО, А ИМАШ ЛИ ЛЮБИМ ВИЦ?
Не, не знам вицове. Това е техника, която така и не усвоих  - как да запомням и преразказвам самия бъзик. Но обичам да съм в компанията на хора, които знаят вицове. Но за съжаление не съм душата на компанията в това отношение.



ДА СИ ПОГОВОРИМ ЗА ПОСЛЕДНИЯ АЛБУМ – КАК БИ ГО ОПИСАЛ?
'Hard Believer' си личи, че е записван набързо. За 2 седмици, 17 дни. За мен звучи като записван наживо. И той си е такъв – записвахме голяма част от нещата наживо, на един дубъл, за да уловим енергията в студиото.

Парчета като 'Hard Believer', 'White Flag' и 'Pilgrim' звучат точно така, както звучаха в студиото по време на репетициите. Парчета като 'Looking Too Closely' са малко по-пипнати, по-комерсиални. Опитваме се да бъдем оригинални, невинаги успяваме, но поне се опитваме да сме някак уникални. 

Решихме за този албум да използваме всичко научено от 'Perfect Darkness', който е наистина чудесен, и да го направим по-голям, по-шумен, по-широк, по-смел и да разширим честотите, като на голям екран. Успяхме донякъде. Най-сериозният запис, който сме правили досега е всъщност най-динамичният сет, който някога сме сглобявали.

Горди сме. А и продадохме повече копия отколкото от предишните албуми. Това не означава, че е най-добрият албум, а че говори нещо на повече хора отпреди.  Което е и хубаво, и лошо. Но е хубаво да имаш няколко успешни парчета. Чувството е готино.

БЯХ В АВСТРИЯ КРАЯ НА ОКТОМВРИ-НАЧАЛОТО НА НОЕМВРИ, ТОЧНО ПРЕДИ КОНЦЕРТА ВИ ВЪВ ВИЕНА И ВИ ЧУХ ПО АЛТЕРНАТИВНОТО ОБЩЕСТВЕНО РАДИО FM4, КОГАТО РАЗКАЗВАХТЕ КОИ СА 10-ТЕ ВИ ЛЮБИМИ ПЕСНИ. ЕДНОТО ПАРЧЕ СИ СПОМНЯМ, ЧЕ БЕШЕ ОТКАЧЕНОТО ПАРЧЕ НА АМЕРИКАНСКАТА АВТОРКА НА ПЕСНИ И ИЗПЪЛНИТЕЛКА TUNE-YARDS – WATER FOUNTAIN.

Това е откачено парче, едно от тия, които ти влизат под кожата и няма друго подобно, изцяло те изкефва и изведнъж всичко свършва и продължаваш с някое друго.

БЛАГОДАРЯ ЗА ИНТЕРВЮТО. ЧАКАМЕ ТЕ ЗА КОНЦЕРТА В СОФИЯ.

Нямам търпение да дойда и да свиря, да видя града, да пробвам храната, да срещна хората, да направим малко музика, да вдигнем малко шум, ще е страхотно.



ЗНАЕШ ЛИ КОЕ Е ЗАБАВНОТО. КОНЦЕРТЪТ ТИ В СОФИЯ Е НА 2 ФЕВРУАРИ, КОЕТО В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА СЕ ОТБЕЛЯЗВА КАТО МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ?

Моля?

ДА, ТОВА СА ВСИЧКИ РЕКИ, ЕЗЕРА, ПОТОЦИ, БЛАТА…
Откъде, по дяволите, знаеш, че това е международният ден на влажните зони?

ЗАЩОТО РАБОТЯ ЗА WWF ПРЕЗ ДРУГОТО ВРЕМЕ. НО ОТГОРЕ НА ТОВА В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРАЗНУВА ПЕТЛЬОВДЕН, ТАКА ЧЕ АКО ИМАШ ГЕЙ ПРИЯТЕЛИ МОЖЕ ДА ГИ БЪЗИКАШ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН.
В автобуса ни пращи от тестостерон. Яко! Ще си сложа най-подходящата тениска за концерта в София, нещо с голяма кокошка или нещо такова.

ТИ СИ ЗНАЕШ. БЛАГОДАРЯ И ЛЕКА! И ПОЗДРАВИ НА БЕРЛИН. ОБИЧАМ ТОЗИ ГРАД!
Супер е! Берлин те поздравява!

СЛУШАЙ ТУК

права Тангра Мега Рок

 

Източник: www.RadioTangra.com