ЛЕВОН МАНУКЯН за аранжиментите на OPETH и други

15 Септември 2015
news page

ЛЕВОН МАНУКЯН е нашият звезден диригент. Класически музикант и метъл фен, който направи аранжиментите за концертите на PARADISE LOST, ASIA и ФИШ в Пловдив, които станаха негови фенове, както и другите звезди, с които той работи по този проект през последните години, ТАРЯ ТУРУНЕН, МАЙК ТЕРАНА и ANATHEMA.

ЛЕВОН, който няма нито един почивен ден, работи заедно с ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ по аранжиментите на 8-те песни, които шведският култ OPETH ще представи за първи път в историята с оркестър на сцената на Античния театър в Пловдив тази събота, 19 септември.

Диригентът не крие възторга си от шоуто на 2CELLOS, което откри Sounds of The Ages 2015, споделя очакванията си за APOCALYPTICA и разкрива докъде е стигнал с OPETH. 

едно интервю на Васил Върбанов

СЛУШАЙ ТУК

БЕШЕ НА 2CELLOS, КАКВО ЩЕ КАЖЕШ?

Да, специално дойдох в Пловдив на петото издание на Sounds of The Ages да чуя един феномен - така мога да определя 2CELLOS. Всички знаят, за колко кратко време успяха да стигнат върховете. И освен, че са изключителни музиканти, те успяха да намерят една ниша –да представят челото по един много интересен начин с една музика, която хората знаят. 

Тоест, не е необходимо тепърва да започват да налагат нещо, а хващат готовото, сигурното  - това, което публиката ще го запее. Но по-интересно ми беше, как може две виолончела (при положение, че в един оркестър има 100 души, от които 15 виолончела)  да застанат в Античния театър и да взривят публиката. 

Признавам си, че на моменти, въпреки че не съм от тези, които изразяват бурно емоциите си, аз също ставах на крака и виках браво. Как може да тръгнеш от някаква проста темичка или варияция на БАХ и да я докараш до ‘Thundrestruck’ по такъв взривяващ начин – за мен това са феномени!


Левон с Paradise Lost

ТАЗИ СЕДМИЦА ПРОДЪЛЖАВАМЕ И НИ ПРЕДСТОИ ДА СРАВНИМ СРЕДИЗЕМНОМОРСКИЯ ОГЪН НА 2CELLOS СЪС СКАНДИНАВСКАТА ПРЕЦИЗНОСТ НА APOCALYPTICA. КАКВА Е ТЯХНАТА РЕПУТАЦИЯ СРЕД КЛАСИЧЕСКИТЕ МУЗИКАНТИ?

Много е трудна тази тема, защото има музиканти, които винаги казват, аз мога да свиря и по-добре. Обаче, номерът е не само, как свириш, а да можеш така да се наложиш, че да бъдеш номер едно.

Естествено, има много челисти, има много цигулари, но APOCALYPTICA бяха първите, които направиха този бум – четири виолончела. На пръв поглед, най-нелогичният ансамбъл. Сега вече очаквам някой да направи, примерно, шест контрабаса, ха ха ха. APOCALYPTICA първо като състав са много интересни, а освен това, виолончелото е един много красив инструмент, много еротичен.  

APOCALYPTICA успяха да възпитат цяло едно поколение фенове, както и хора, които започнаха да ги имитират. Създадоха и мотивация за много музиканти да започнат да правят такив състави. APOCALYPTICA  са легенда, която трябва да се чуе! Те също са ми много интересни! Не мога да ги съпоставя с 2CELLOS, защото те са абсолютно различен стил. При 2CELLOS има един момент на майтап. Те по един много сладък начин се шегуват с музиката, докато APOCALYPTICA са тежката артилерия.


Левон с Anathema

НО ДА СИ ДОЙДЕМ НА ДУМАТА – ТВОЕТО УЧАСТИЕ В ‘SOUNDS OF THE AGES’ ТАЗИ ГОДИНА. ДОКЪДЕ СТИГНАХТЕ С ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ В АРАНЖИРАНЕТО НА ПЕСНИТЕ НА OPETH?

Да, изобщо не спим.  Правим последни, довършителни оглеждания на партиите. 99% сме готови, но винаги държим 1%, с който държим организаторите в напрежение, хахахаха.     

СЛУШАЙ ТУК

права Тангра Мега Рок

Репетициите с оркестъра на Държавна опера Пловдив за OPETH започнаха 2 дни преди пристигането на групата.

 

Източник: RadioTangra.com