НИНА СТАВРЕВА - кмет на КАВАРНА от БСП

18 Ноември 2015
news page

В последните дни, отново се говори много за КАВАРНА, и отново за РОК и метъл, но този път не точно по същия начин. 

Новият кмет на Каварна е Нина Ставрева (БСП) и едно от първите й решения след започването на първия й мандат – да промени традиционния Новогодишен концерт в града.

В екслузивно интервю по радио ТАНГРА МЕГА РОК, тя съобщи, че паметникът на ГЕОРГИ МИНЧЕВ ще остане в парка на Каварна (вижте края на диалога).

Минути, след като проведохме този разговор с нея, бившият кмет Цонко Цонев обяви, че Новогодишното шоу ще се състои, но в Пловдив.  

едно интервю на Васил Върбанов

СЛУШАЙТЕ ТУК
 
ЗДРАВЕЙТЕ, ГОСПОЖО СТАВРЕВА, ПОЖЕЛАХТЕ ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ РОК ФЕНОВЕТЕ, ЗАЩО?
Основният повод за това е тяхната реакция във връзка с отменения концерт в новогодишната нощ – ЙОРН ЛАНДЕ и група КИКИМОРА. Първо, искам да уточня, че община ‘Каварна’ няма договорни отношения с изпълнителите, но съображенията не са само тези, въпреки че това е изключително важен факт.

Уточнявам, че рок музиката, Вие знаете по-добре от мен, носи усещането за свобода. Аз също слушам такава музика – в колата ми звучи рок радио. В тази връзка, не е хубаво да отнемаме свободата и желанието на хората в Каварна да празнуват новогодишната нощ, както те искат. Преди всичко, това е празник за жителите на община ‘Каварна’ и ние няма как да отнемем правото им да празнуват, както желаят.

ДОКОЛКОТО УСПЯХ ДА ПРОСЛЕДЯ ИЗЯВИТЕ ВИ ДОСЕГА – В НОВА ТВ, КОГАТО СЕ ВКЛЮЧИХТЕ ПАК ПО ТЕЛЕФОНА, А В СТУДИОТО БЕШЕ ПРЕДИШНИЯТ КМЕТ, Г-Н ЦОНЕВ... УСЕЩАНЕТО МИ Е, ЧЕ ВАШАТА ТЕЗА Е, ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА НЕДОРАЗУМЕНИЕ В РЕАКЦИЯТА НА ФЕНОВЕТЕ?
Точно така.
 
ТОЙ НЕ СЕ ОТМЕНЯ, А СЕ ПРОМЕНЯ?
Концерт на Нова година ще има, разбира се, защото посрещането на новогодишната нощ на площада в Каварна вече стана традиция. На този концерт, в момента изработваме програмата, ще участват местните таланти на Каварна, но слава богу, ние имаме в изобилие такива. Фолклорният ансамбъл ‘Бизоне’, местни певчески групи, имаме и поп изпълнители. Концерте ще има, да!

ВИЕ ПО КАКЪВ НАЧИН,ВСЪЩНОСТ, УСПЯХТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ КАКВИ СА НАСТРОЕНИЯТА И ЖЕЛАНИЯТА НА НАСЕЛЕНИЕТО НА КАВАРНА? НЕ МИ КАЗВАЙТЕ, ЧЕ Е ИМАЛО ТЕМАТИЧЕН РЕФЕРЕНДУМ....
Не, не сме правили тематичен референдум, благодаря Ви за идеята, обаче. Можем да се възползваме от нея и да я направим реалност. По време на предизборната кампания, аз проведох изключително много срещи и стигнах до много хора. Така че, какви са техните желания, чух лично от тях.

Иначе, не мога да си позволя такова самоволно решение, защото дълго време говорих и поех като ангажимент пред всички жители на община Каварна, че аз ще работя за тях и в полза на тях. Това е нагласата – хората наистина искат различна новогодишна нощ и това ще направим, посрещайки 2016-та година.

ЧЕТОХ, ЧЕ САМАТА ВИЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТЕ КАТО ФЕН НА РОКА...КОИ СА ЛЮБИМИТЕ ВИ ГРУПИ?
Вижте, аз не съм върл фен на рока, но в колата ми наистина звучи рок радио. Бях на концерта на DEEP PURPLE в Каварна, иначе съм всяка година извън стадиона, където музиката също се чува прекрасно.  Всъщност, уточнявам, че аз харесвам хубавата музика, каквото и да означава това. Нали разбирате, че това са лични критерии на всеки?

Не мога да кажа, че слушам само рок, но харесвам тази музика. Не искам, обаче, да налагам музикалните си предпочитания на хората в Каварна. Ако изходим пак от това, че рок музиката е свобода, няма причина да отнемем на хората в Каварна свободата да слушат каквато музика желаят.
 
ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ ЩЕ ПРОПУСНЕТЕ КОНЦЕРТА НА WHITESNAKE В СОФИЯ СЛЕДВАЩИЯ ВТОРНИК?
Разбира се, че ще го пропусна, ха ха ха.
 
ЗАЩО ДА СЕ РАЗБИРА?
Ами, ангажиментите, които имам в момента, са изключително сериозни, чакаме толкова много работа. Наистина уточнявам, че не съм чак толкова върл фен на тази музика, но я харесвам.
 
ВСЪЩНОСТ, ПОВОДЪТ ЗА ТОЗИ РАЗГОВОР НЕ Е САМО НОВОГОДИШНАТА НОЩ, А ЦЯЛОСТНАТА РОК ТРАДИЦИЯ ВЪВ ВАШИЯ ГРАД...
Точно така!
 
ИНТЕРЕСНО, АКО ГРАЖДАНИТЕ НА КАВАРНА НЕ СА ПРЕОБЛАДАВАЩО ВЪРЛИ ФЕНОВЕ НА РОКА, ЗАЩО ТОГАВА ВИ ИНТЕРЕСУВА МНЕНИЕТО НА ДРУГИТЕ РОК ФЕНОВЕ ИЗВЪН ГРАДА ВИ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТЕ НЕ СА ВАШИ ДИРЕКТНИ ИЗБИРАТЕЛИ?
Много хубав въпрос, благодаря Ви за това. Рок гилдията е една сериозна гилдия, нали така?
 
МИСЛЯ, ЧЕ ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ В КАВАРНА ВСЯКА ГОДИНА ДОКАЗВАТ ТОВА...
Точно така. Това решение, което взехме в Каварна, мога да кажа, че събуди гняв в средите на рок гилдията. Изключително важно е да изтъкна, че рок фестивалът в Каварна ще се запази. Започнали сме даже разговори  по организацията му за 2016-та, защото това е традиция, а ние поехме ангажимент, традициите да останат факт и да работим за наддграждане на иначе богатата културна програма, богатия културен календар на Каварна.

Не искам нито един рок фен да бъде обиден, да се чувства нежелан на територията на община ‘Каварна’.  Затова ми е изключително важно да се обърна към тях.

ФАКТ Е, ЧЕ ТОЗИ ФЕСТИВАЛ ИМА МНОГО СЕРИОЗНИ ТРАДИЦИИ – ПОСТАВИ КАВАРНА НА РОК КАРТАТА. ЕТО, НАШ СЛУШАТЕЛ, ВЕРА МИЛАНОВА НИ ПИШЕ ВЪВ FACEBOOK, ДА ВИ ПРИПОМНИМ, ЧЕ РЕШЕНИЯТА, КОИТО ВЗИМАТЕ, НЕ СА САМО С МЕСТЕН ЕФЕКТ...
Да.
 
КАВАРНА Е РОК СТОЛИЦА, НЕ САМО С НОВОГОДИШНИЯ КОНЦЕРТ И ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ, ТАКА ЧЕ ИСКАМ ДА ВИ ПОПИТАМ, КОЙ ЩЕ БЪДЕ СЛЕДВАЩИЯТ МУЗИКАНТ, КОЙТО ЩЕ ИЗОБРАЗИТЕ НА НЯКОЙ ОТ БЛОКОВЕТЕ В ГРАДА? НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА Е РОК МУЗИКАНТ...
Да. На този въпрос, в този момент не мога да отговоря. Вие сте били в Каварна, предполагам и знаете как изглеждат...

ДА, НЕВЕДНЪЖ.
Това е хубаво и се харесва много на гостите на Каварна. Но кой ще е следващият – на този етап ще се въздържа от категоричен отговор.

ИМА ЛИ ПЕРО В БЮДЖЕТА (КОЕТО НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА Е МНОГО ГОЛЯМО) ЗА ПОДДРЪЖКА НА ТЕЗИ ИЗОБРАЖЕНИЯ ВЪРХУ БЛОКОВЕТЕ? ЗАЩОТО ВРЕМЕТО НЕ ПРОЩАВА!
Да, то е видно. Не, няма такова перо, поне досега. В предишния мандат, аз бях общински съветник и знам какво включва бюджетът на общината. Няма предвидени такива разходи. Благодаря Ви, че ми давате още една добра идея, обаче.

ДА СЕ ВЪРНЕМ НА НОВА ГОДИНА. КАЗАХТЕ, ЧЕ ОБЩИНАТА НЯМА ДОГОВОРНИ ОТНОШЕНИЯ С КИКИМОРА И ЙОРН ЛАНДЕ...
Точно така!
 
КОЙ ТОГАВА ИМА?
Не мога да Ви кажа. Това е въпрос, на който търся отговора и аз и целият ми екип.

ТОГАВА, КАК ОБЩИНАТА СЕ НАМЕСВА В ДОГОВОРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ОРГАНИЗАТОР И МУЗИКАНТИ?
Има жител на община ‘Каварна’, който има лични контакти с изпълнителите, но нали разбирате, че в крайна сметка трябва да уважаваме парите на хората, защото това са техните данъци и парите трябва да се харчат внимателно и с документи, а не с някакви уговорки.

В СЛУЧАЯ ГОВОРИМ ЗА НОВОГОДИШНИЯ КОНЦЕРТ, КОЙТО ОЧЕВИДНО СЕ ДОТИРА ОТ ОБЩИНАТА. ТОГАВА, ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ ПО-ГОЛЕМИЯ ПРОЕКТ, ЗАЩОТО ТОЙ Е С ПО-ГОЛЯМА ЗНАЧИМОСТ – ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ...
Да.

ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ ВСЪЩНОСТ, ОБЩИНАТА И ВИЕ КАТО НЕЙНА ГЛАВА, БИХТЕ МОГЛИ ДА СЕ НАМЕСИТЕ И ДА ОТМЕНИТЕ ВЕЧЕ ДОГОВОРЕНИ УЧАСТИЯ НА ТОЗИ ГОЛЯМ РОК ФЕСТИВАЛ В ГРАДА?
Не, не, това уточних в началото. Тук, доколкото зная, в момента Bulgaria Live Music, ако не греша...дано не греша, е организатор на този фестивал. Вече имаме уговорени срещи със спонсори, към които ще се обърнем за любезно съдействие във ръзка с организирането му. Все още няма потвърдени групи за предстоящата година, но много ми се иска всички рок фенове да останат изключително доволни от онова, което ще им представи Каварна по време на феста.

С ДРУГИ ДУМИ, ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА НОВОГОДИШНИЯ КОНЦЕРТ И НА ЛЕТНИЯ ФЕСТ НЯМАТ НИЩО ОБЩО?
Не, нямат нищо общо.

ВСЪЩНОСТ, ОБАЧЕ, АКО ОРГАНИЗАТОРИТЕ СЕ ОТКАЖАТ ДА ПРАВЯТ ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ, ПО ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПРИЧИНА, ВИЕ ЩЕ ОБЯВИТЕ ЛИ КОНКУРС ЗА НОВ ОРГАНИЗАТОР, ЗАЩОТО ТОВА Е МНОГО ВАЖНО ЗА ВАШИЯ ГРАД? ПРОДЪЛЖАВАНЕТО НА ТРАДИЦИЯТА...
Разбира се. Аз знам, че в България работят много фирми, които биха могли да изпълняват тази дейност и да подкрепят община ‘Каварна’ в това, така че ще
обърнем към други. Надявам се, да не се наложи.

НЯКЪДЕ ЧЕТОХ, ЧЕ В ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ, ОБЩИНАТА НЕ УЧАСТВА ФИНАНСОВО?
Ами, да. Това е информацията. В момента проверяваме, обаче, всички договори, които е сключвала общината, ангажиментите, които е поемала във връзка с организирането на феста, така че, по-подробна и категорична информация мога да Ви дам малко по-нататък във времето.  
 
ВЕРОЯТНО, ЗАЩОТО ТВЪРДЕ ОТСКОРО СТЕ ВСТЪПИЛИ В ДЛЪЖНОСТ?
Да.

В ОФИЦИАЛНОТО ВИ ПРЕССЪОБЩЕНИЕ СЕ КАЗВА, ЧЕ МИНАЛАТА ГОДИНА НА КОНЦЕРТА НА БТР В НОВОГОДИШНАТА НОЩ СА ПРИСЪСТВАЛИ 200 ДУШИ...
Да.
 
КЪДЕ БЯХТЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2013? 
Лятото?
 
КОЛКО ДУШИ ИМАШЕ СПОРЕД ВАШАТА ПРЕЦЕНКА НА ПРОТЕСТИТЕ В СОФИЯ СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДПС И БСП ТОГАВА?
Разбирам какво ме питате. Аз не бях на протестите. По обективни причини, разбирате, нали?
 
ПО ОБЕКТИВНИ И ПО СУБЕКТИВНИ ПРИЧИНИ...
Да, хахаха. Не мога да преценя колко души е имало на площада по време на протестите, но вижте, аз бях на центъра миналата година - в Каварна.
 
ДА НЕ ГОВОРИМ ВЕЧЕ ЗА НОВОГОДИШНАТА НОЩ, А ЗА ТЕЗИ МНОГО УСПЕШНИ ЛЕТНИ ФЕСТИВАЛИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ  – КОЙ ОТ ТЯХ НАЙ МНОГО ВИ ХАРЕСА И СТЕ ЗАПОМНИЛИ?
Много хубава традиция е посрещането на юлското слънце.

ТОВА Е НЕЩО ПО-РАЗЛИЧНО ОТ ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ, НО ПАК Е ЧАСТ ОТ КУЛТУРНИЯ ЖИВОТ...
Точно така, преживяването там е много емоционално. 

СЕГА ЩЕ МОЖЕТЕ ЛИ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИТЕ И КАТО КМЕТ, ЗАЩОТО ТАМ Е МАЛКО ПО-ХИПИ...
Ами, защо не?

НАКРАЯ, ЕДИН ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ВЪПРОС - ВИЕ СТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БСП - НИЕ МНОГО СЕ ВЪЛНУВАМЕ, КАКВА ЩЕ БЪДЕ СЪДБАТА НА ОТКРИТИЯ ПРЕДИ ГОДИНА И ПОЛОВИНА В КАВАРНА ПАМЕТНИК НА ГЕОРГИ МИНЧЕВ?
Откритият преди година и половина паметник на ГЕОРГИ МИНЧЕВ, до който е и паметникът на РОНИ ДЖЕЙМС ДИО, е в парка на Каварна и те ще останат в парка на Каварна. 
 
С КАКВИ ЧУВСТВА СЛУШАТЕ НЕГОВАТА БЕЗСМЪРТНА ПЕСЕН ‘КАКВИ ВРЕМЕНА’?
Всичко, което е пял ГЕОРГИ МИНЧЕВ, слушам с удоволствие!
 
СЛУШАЙТЕ ТУК
Източник: RadioTangra.com