За АВТЕНТИЧНОСТТА на БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА - част 2

29 Юли 2015
news page

Разговорът ни с ПЕТЪР ДЕЛЧЕВ от КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ за автентичността на българската музика е дълъг, но и важен.

След ЧАСТ 1 - продължаваме напред и нагорe :-)   

едно интервю на Васил Върбанов

СЛУШАЙТЕ ТУК

ЦЪРКВАТА КАТО ИНСТИТУЦИЯ ПРЕЗ МНОГО ВЕКОВЕ Е БИЛА ЕДИНСТВЕНАТА ФОРМА НА ОБЩИНСКИ И ОБЩЕСТВЕН РЕГИСТЪР И ОТ ДРУГА СТРАНА ТАЗИ ИНСТИТУЦИЯ Е ПОДДЪРЖАЛА И МУЗИКАЛНИ СРЕДСТВА ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ СВОЕТО ПАСТВО.

НО ВСЪЩНОСТ, ИЗКОННАТА, БИТОВАТА МУЗИКА НА ТЕЗИ ХОРА, ИЗВЪН ОФИЦИОЗЪТ НА ЦЪРКОВНОТО ПЕЕНЕ, И БИЛА ДРУГА.



ТРУДОВИЯТ СЕЛЯК СИ Е ПЕЕЛ И СЛЕД ТОВА Е СВАЛЯЛ ПО СЕДЕНКИТЕ МАЦКИТЕ СЪС СТРАХОТНИТЕ НОСИИ, НО ТОЗИ ЗАПИС ГО НЯМА ИЛИ ПОНЕ СЕ Е ПРЕДАВАЛ ОТ УСТА НА УСТА.

КАК СА СИ СЪДЕЙСТВАЛИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, ИМА ЛИ НЯКАКВА ВРЪЗКА ИЛИ В ЦЪРКОВНИЯ ВАРИАНТ СМЕ МНОГО ПО-ПОВЛИЯНИ ОТ ВИЗАНТИЯ И ОТ ЦЪРКОВНОТО – ИМА ЛИ ТАМ НЕЩО НАШЕ?

И да, и не. Там българското църковно пеене е най-близко до византийското от региона. Руското пеене е много по-западно като подход към музиката. Това което прави Йоан Кукузел и поради което може да се каже, че този човек е бил гениален, е че той доближава народната до църковната музика. Реално той слива двете неща.

Дори в момента, това което казват, че е било любимото песнопение на Васил Левски: 'Достойно ест', втори глас родопски разпев, звучи като народна музика, изпята с църковна техника. Върху него е сложен служебен текст, тоест църковен текст. Така че част от старата народна музика е запазена в църковното пеене.

Паралелно тя е продължила да се развива по някакъв друг начин, но за това няма записи. Включително, че голяма част от западноевопейската музика във вида, в който я познаваме, я познаваме заради аристокрацията, която е записвала това, което има като музика. Всъщност, заради това има доста западна светска музика, и средновековна, и ренесансова.

Докато в България тези периоди заради османското нашествие в България са били пропуснати и тук няма записи на светска музика. Първите записи идват чак в късния Ренесанс, когато изследователи като Бела Барток минават през тези земи и започват да регистрират.


снимка: Иво Кукер Христов

ДА УТОЧНИМ, ЧЕ НЕ СТАВА ДУМА ЗА ЗАПИСИ НА НОСИТЕЛ, А НОТНИ ЗАПИСИ… НЕ СТАВА ДУМА ЗА ДИСКОВЕ, КАСЕТИ И Т.Н.

Всъщност има записи на западноевропейски изследователи, които доколко нещо са нотирали, е една от загадките на битието и другото нещо е устната тадиция, която всъщност е доста гъвкава. Но на нея не може да се вярва, защото тя се влияе от какви ли не външни фактори - тоест в момента дори не можем да бъдем сигурни дали това, което се намира в златния фонд на радиото и е записано от събирачи през 60-те години, не е повлияно от нещо, което се е случило в началото на века. Примерно в България няма полифонично пеене, обаче има две села във Велинградско, които имат традиционно полифонично пеене, което най-вероятно се дължи на това, че някой е бил на гурбет, видял е такова нещо, харесало му е, научил го е и го е предал на хората около себе си.

ИЛИ КАКТО LED ZEPPELIN СА СЕ ОПИТАЛИ ДА ПРОБУТАТ ЕДНА СТАРА НЕГЪРСКА ПЕСЕН ЗА СВОЯ.

Или както примерно както в едни села между Монтана и Враца има цитра.


цитра

ЕТО, ТОВА ИСКАХ ДА ТЕ ПИТАМ: КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЦИТРА И СИТАР? ОГРОМНА, НАЛИ?

Огромна – нямат нищо общо. Цитрата като инструмент е част от австрийската традиция. Разработена е в началото на 19 век или малко по-рано. Представлява един трапецовиден иснтрумент, на който има закачени между 25 и мисля че при най-големите цитри по 80 струни.

Някои от видовете цитри имат и гриф, на който може да се свири мелодия, но основната бройка струни се позлват за акомпанимент. Един от най-добрите примери за това е музиката от филма 'Третият човек', която е писана от Антон Карас. Великолепна тема, която е написана за цитра и е може би най-известното парче за цитра изобщо. От друга страна, индийският ситар е инструмент, който има гриф и също доста струни, но мисля, че се свири на четири от тях, а останалите са подгласници, тоест човек не ги закача и не ги дърпа по никакъв начин, а изсвирвайки тон върху някоя от основните струни, има струна, настроена на хармоник и когато едната се възбуди, другата се възбужда от трептенето на корпуса. Оттам идва много специфичното звънене на ситара, който може да се чуе и в записи на Бийтълс, и в записи на кого ли не.

НОВИЯТ АМОРФИС ИМА ДВЕ ПЕСНИ СЪС СИТАР.

И хората като чуят нещо такова и си казват: Я колко индийско звучи. В случая с индийската музика нещата са още по-тежки отколкото със седемте ни фолклорни области в България. 


ситар

ВАШАТА МУЗИКА СПОКОЙНО БИ МОГЛА ДА БЪДЕ МУЗИКА КЪМ ФИЛМ, ЩЕ ИМА ЛИ ВИЗУАЛИЗАЦИИ НА НЯКОЯ ОТ КОМПОЗИЦИИТЕ В ТОЗИ ДВОЕН АЛБУМ?

Има едно филмче, направо си е филм, което Веско Митев, Стефан Парисов и още една солидна група хора бяха снимали като визуализация за нашите концерти, най-вероятно ще го използваме, за да направим нещо като клипове, а иначе за една от песните Зорница-София говори да я използва в новия си филм 'Румена Войвода', който ще се снима през следващата година. 

ЗА ЕДНА МАЦКА-ВОЙВОДА, НАЛИ?

Да. Така че ние искрено се надяваме, че тази музика ще добие и друг живот освен ние да я свирим по концерти, а именно да се изпозлва като музика за филм или музика за…

ЗА СЕКС? КОГАТО ПИТАМ ПРИЯТЕЛИ, НА КАКВА МУЗИКА ПРАВИТЕ СЕКС, НАЙ-МАСОВИЯТ ОТГОВОР Е PINK FLOYD... 

По-скоро при мен въпросът, който възниква е как успяват да направят нещо такова в ритъма на ръченица или на Дайчово хоро (смее се).

КАТО НЯКОЛКО SLAYER-А, СЪЩОТО Е... 

При SLAYER е равноделно, там върви на четири четвърти, ритмично, равно разстояние между всичките удари, докато една ръченица с това удължено време всъщност би могло да бъде много интересно.

МОЖЕ БИ ТАКА СЕ КОВАТ СТРАХОТНИ ЛЮБОВНИЦИ. ПЪРВИЯТ ДИСК НА АЛБУМА ЗАПОЧВА С 'АЛФА', ВТОРИЯТ С 'ОМЕГА'...

Това са две песни, които изпаднаха в крайна сметка от физическото тяло. 

КАКВИ СА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ПЛАНОВЕ НА КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ? КАК СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ТАЗИ МУЗИКА? 

Със сигурност дискът ще се продава по време на концертите и със сигурност ще мине през големите електронни форми за разпространение, защото огромният проблем на повечето артисти е, че те биха били ок да получат 20 стотинки за удоволствието някой да слуша тяхна песен. Консуматорът също би бил окей да им даде 20 стотинки, но услугата помежду би искала по 1 левче за услугата.

Така че ще трябва да минем през някой от големите агрегатори, просто защото ние самите не можем да организираме подобно нещо. А между другото, това, което сме си говорили вътре в групата е, че за нас би било много интересно да видим какво биха направили други хора с нашата музика.

Тоест най-вероятно към края на септември ще отворим покана към всеки, който би искал да направи ремикс на някоя от тези песни да ни се обади, за да получи елементите, които биха му послужили – вокални партии, перкусии, партии на тамбури и прочие такива неща. За нас следващата стъпка би била какво могат да направят други хора с нашата музика. 

КАЖИ ГО НА АНГЛИЙСКИ, ПИТЪР ГЕЙБРИЪЛ МОЖЕ ДА НИ СЛУША.

Dear Peter Gabriel, if you are interested in remixing our music, please call me.

ДОБРЕ Г-Н ДЕЛЧЕВ, МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ. 

Много благодаря и аз.

МЕЖДУ ДРУГОТО НАД ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ИМА ЕДНО СЕЛО ДЕЛЧЕВО, ЕДВА ЛИ Е ВАШЕ...

От другата страна на границата с Македония също има едно Делчево, поставил съм си за цел да се снимам с всички табели, които водят до такова село. Дотук съм минал три. Мисля, че има още две, през които трябва да мина. 

ЗА МОЙ УЖАС ОТКРИХ В РЕСТОРАНТА В СЕЛО ДЕЛЧЕВО, В ТОЗИ С НАЙ-ХУБАВАТА ГЛЕДКА, ОГРОМЕН ПОРТРЕТ НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ.

Имам един колега, който се казва Георги Димитров, но не е свързан с този на портрета по никакъв начин. 

права Тангра Мега Рок

 

Източник: RadioTangra.com