MARILLION - СТИЙВ ХОГАРТ

08 Февруари 2017
news page

MARILLION идват в България! 

Легендарната британска формация ще излезе на вековната сцена на Античния театър в Пловдив на 24 септември - в третата вечер на световния форум Sounds Of The Ages 2017, който се организира за седма поредна година от радио ТАНГРА МЕГА РОК.

Билетите ще намерите тук, а концертът е повод да говорим с вокалиста на MARILLION - СТИЙВ ХОГАРТ.

2017 обещава да бъде най-успешната в историята на легендарната британска група, след като всички билети за концерта в Royal Albert Halна 13 октомври свършиха за по-малко от 20 минути при пускането им в продажба. В момента, интересът към MARILLION на Острова е по-голям от всякога. Излезлият през септември 18-и студиен албум ‘Fuck Everyone And Run’ (F E A R) дебютира директно на No.4 в официалната класация на Великобритания - най-доброто й постижение след ‘Clutching At Straws’ три десетилетия преди това.
 
Имаме много теми за разговор с господин ХОГАРТ.
 
едно интервю на Васил Върбанов, снимки: Алисън Туун
 
слушайте тук
 
А текстът на интервюто ще видите под тази снимка:
 

ЗДРАВЕЙ, СТИЙВ, КАК СИ И КЪДЕ СЕ НАМИРАШ В МОМЕНТА?

Добро утро! Добре съм, благодаря. В момента се намирам в студиото, имаме репетиция. 

2017-та СЕ ОЧЕРТАВА КАТО ЕДНА ОТ НАЙ-СПЕЦИАЛНИТЕ И УСПЕШНИ ГОДИНИ В ИСТОРИЯТА НА MARILLION. КАКВО Е ЧУВСТВОТО?

Удивително е, особено като се има предвид, че свирим от толкова отдавна и ужким вече остаряваме...Чудесно е усещането, че след всички тези години, продължаваме да правим прогресивна и напредничава музика. Особено приятно е, че последните ни студийни творения получиха толкова положителни оценки. Това адски много ни зарадва и развълнува, защото вложихме много труд и усилия в записите и все още смятаме, че имаме какво да кажем като група. 

ПРЕСТОЯТ ВИ И ДОСТА ВЪЛНУВАЩИ ИЗЯВИ НА ЖИВО, КАТО НАПРИМЕР КОНЦЕРТЪТ В „РОЙЪЛ АЛБЪРТ ХОЛ”, ВАШИТЕ MARILLION WEEKENDS, КАКТО И СПЕКТАКЪЛЪТ В ПЛОВДИВСКИЯ АНТИЧЕН ТЕАТЪР. ИМАЛ ЛИ СИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИДИШ АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР, МЕЖДУ ДРУГОТО?

Да, разглеждал съм снимки. Изглежда много красив. Знам, че нашият китарист Стийв е бил там. Той каза, че мястото е прекрасно. Така че, стига времето да е окей, очакваме едно вълшебно шоу.  
 

 
ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ Е ТВЪРДЕ РАНО ДА ОБСЪЖДАМЕ СЕТЛИСТА, КОЙТО ЩЕ ПРЕДСТАВИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ СИ ФЕНОВЕ, НО АКО ВСЕ ПАК ИМАШ НЯКАКВА ИДЕЯ...

Ами, който иска може да ни пише в социалните мрежи с предложения за песни. Ако има конкретно парче, което страшно много искате да чуете...Не можем да ви обещаем, че ще го изпълним, но определено ще го обсъдим помежду си и ще го имаме предвид. Не мисля, че сме били в България досега...Идвали ли сме? 

ДА, ПРЕЗ 2009-та.

А, ясно. Е, доста отдавна все пак. Така или иначе, сме отвораени към предложения и желания за сетлиста. Разбира се, ще изпълним голяма част от последния ни албум, но ако добием представа какво най-много й се слуша на българската ни публика, това би могло да повлияе на цялостната програма, която ще подготвим за шоуто.  

Оо, почакай, свирихме в София, нали? Сега се сещам. Беше жесток концерт, супер приятна вечер! 
 
ВИЕ СТЕ ГРУПА С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДАНИ ФЕНОВЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ, ТАКА-НАРЕЧЕНОТО MARILLION „СЕМЕЙСТВО” (THE MARILLION FAMILY). ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ ИМАТЕ СТРАШНО МНОГО ПОЧИТАТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ?

Честно казано, не съм много в течение с тези неща. Не за друго, а защото постоянно мисля за музиката. Сега обаче всичко ми се върна в главата и помня, че концертът в София беше супер. Помня не само него, а дори как изглеждаха гримьорните ни. Също и колко прекрасен град е София и това, че си изкарахме чудесно. Вярно е, че имаме фанатични почитатели из целия свят и наистина ги усещаме по-скоро като семейство, отколкото като фенове. Отношенията ни с тях са много близки и приятелски. 
 
 

ПЛОВДИВ Е ЕДНА ОТ СВЕТОВНИТЕ СТОЛИЦИ НА ВИНОТО. НИЕ ЩЕ ПОКАНИМ ЧАСТ ОТ ФЕНОВЕТЕ ВИ НА СПЕЦИАЛНА ДЕГУСТАЦИЯ. САМИЯТ ТИ ЦЕНИТЕЛ ЛИ СИ НА ВИНОТО? 

Със сигурност обичам да го пия. Не съм убеден, че бих се определил като ценител, но поне мога да различавам червеното от бялото вино. 

ПРЕЗ 2019-та MARILLION СТАВА НА 40 ГОДИНИ. СТАВАЛО ЛИ Е ВЕЧЕ ДУМА, ДАЛИ СМЯТАТЕ ДА ПРАВИТЕ НЕЩО СПЕЦИАЛНО ПО ТОЗИ ПОВОД? 

Ами, не. Ужасно е да живееш в миналото. И преди сме имали годишнини – 20-а, 30-а...сега 40-ата...Досега са минавали незабелязано, без да им обръщаме внимание. От комерсиална гледна точка това е добър повод да организираш нещо, само че нас това не ни интересува. Гледаме напред към бъдещи проекти, вълнуваме се от това, което предстои, а не онова, което е било и отминало. 
 
ПОСЛЕДНИЯТ ВИ АЛБУМ 'F. E. A. R.' БЕШЕ ВЪЗТОРЖЕНО ПРИЕТ И МНОГО УСПЕШЕН. МИСЛИТЕ ЛИ ВЕЧЕ ЗА СЛЕДВАЩИЯ? 

По-скоро не. Специално аз не мисля за следващия, понеже още се възстановявам от този. По-скоро мисля за предстоящите ни изпълнения на живо. В момента планирам различни аспекти от предстоящите Marillion Weekends, от гледна точка на цялостната продукция и така-нататък. Това изисква доста време. 
 

НЯКОЛКО ДУМИ ЗА СОЛОВИТЕ ТИ ПРОЕКТИ. ВЪЗНАМЕРЯВАШ ЛИ ОТНОВО ДА РАБОТИШ С РИЧЪРД БАРБИЕРИ? 

Между другото ще работя с Ричърд Барбиери точно след няколко дни. Имам гиг в Лондон, в 100 Club и той ще се присъедини към мен на сцената за няколко парчета. Иначе с него започнахме работа по нов албум, който се надяваме за завършим в даден момент. Трудно ни се намира свободно време, и двамата сме заети, но щом намерим пролука в графика, ще се захванем и ми се струва, че ще има още един албум на Хогарт и Барбиери

В ДНИТЕ ПРЕДИ ВАС В ПЛОВДИВ ЩЕ СВИРЯТ MANFRED MANN’S EARTH BAND И THE DEVIN TOWNSEND PROJECT. ПОЗНАВАШ ЛИ НЯКОЙ ОТ ТЕЗИ МУЗИКАНТИ, СРЕЩАЛ ЛИ СИ ГИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ? 

Тъкмо миналото лято свирихме заедно с Manfred Mann’s Earth Band на един концерг в Германия. Не помня дали тогава си говорих с тях, но се запознах с Манфред Ман преди години, през 80-те, когато още бях в групата The Europeans. Той искаше да прави кавър на наше парче и помня, че се срещнахме в един пъб. Така че, да, познаваме се, но за последно се видяхме адски отдавна. 

ОЩЕ ЛИ ИМАШ АЛЕРГИЯ ОТ КОТКИ?

О, да. От тях получавам астма и не мога да дишам. Насълзяват ми се и очите, така че гледам да стоя далеч от котки. 

В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИМ ДА ДЪРЖИМ ТРАДИЦИОННИТЕ ОБИТАТЕЛИ НА АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР НАСТРАНИ ОТ ТЕБ!

Там е пълно с котки ли? Хаха! Е, не бойте се, ще си сложа найлонов плик на главата! 
 
слушайте тук
 
 
Източник: RadioTangra.com