ROLO TOMASSI - ДЖЕЙМС СПЕНС

15 Юли 2019
news page

'Time will die and love will bury it' 

Това е заглавието на последния албум на британското чудо ROLO TOMASSI, които човек спокойно може да нарече една от най-важните банди в експерименталните жанрове изобщо.

Тази седмица - на 19 юли (петък) е първият концерт на ROLO TOMASSI у нас. Ще ги видим в столиния клуб *MIXTAPE 5* по покана на пловдивската платформа 'ПОСТКУЛТУРА'. Това е интервю с ДЖЕЙМС СПЕНС (клавир, вокали), но преди да се гмурнете в него , още малко интродукция... 
 
Те започват съществуването си поради желанието на ЕВА и ДЖЕЙМС (брат и сестра), които на ранна възраст откриват, че агресивната, експериментална музика, DIY-подхода към организиране на събития и издаване на музика, както и тематики вариращи от митологични образи, до наблъскани с LSD сънища са това, което те ще правят с животите си. 
 
Съвместната дейност на двамата започва с крещене в колата на родителите им, за да могат да избият срама. Той избягва и на негово място идва името ROLO TOMASSI - което пък е продукт на един диалог във филма 'L.A. Confidential'. Накратко оттам се разбира, че ROLO TOMASSI е еманация на страх. 
 
Оттам те вървят редом до Architects, Dillinger Escape Plan, Jane’s Addiction, Diplo (по дяволите), Oathbreaker и редица други, с които споделят сцени и правят албуми.
 
Интересен е списъкът с вдъхновения на бандата. Те споменават разпадналите се вече DEP, като влияние, което може да се намери у всеки един от членовете. За други краски пък обвиняват The Mars Volta и сценичното поведение на At The Drive-In. Разбиват се на King Crimson (наричат Rolo Tomassi полираните, съвременни King Crimson), Blood Brothers (естествено), ЕВА се намира в Goldfrapp, а очаквано - влияния се усещат и от Converge, Джон Колтрейн и Брайън Ино
 
едно интервю на Никола Николов 
 
Започва под снимката...
 
 
Какво е ROLO TOMASSI в момента? Еволюирало ли е името през годините? Променил ли се е начинът по който го разбирате?
 
В момента Rolo Tomassi е прогресив хардкор банда. Името на бандата  претърпява драматично развитие през годините, тъй като вкусовете ни се менят, защото порастваме ние самите, а и защото нови хора се присъединяват към бандата, като всеки един от тях допринася в нея със своите виждания. Що се касае до моето възприятие, аз виждам групата, така както винаги съм я виждал. Музиката е езикът, който говоря най-добре и бандата все още ми дава възможността да го говоря. 

ROLO TOMASSI е банда, която се е установила като лице на heavy/experimental музиката - винаги прескача граници, но продължава да стои в тъжната, носталгичната и открито емоционалната част на изкуствата. Къде се намира вдъхновението за вашата музиката? Можете ли да опишете основата от която се появяват песните?
 
От гледна точка на текстовете - нашите песни винаги са били автобиографични, написани вследствие на реални преживявания. Те служат за изповедалня, начин по който се преосмислят и преодоляват неща, които се случват в действителността. Музикално - вдъхновението идва от разнообразни извори. Ние постоянно търсим нова музика, стремим се да се вдъхновяваме един друг и да се развиваме като музиканти, защото иначе не е възможно да създаваме неща, които са по-добри от предишните.

 
“Time will die and Love will bury it” е албум, който ни влезе под кожата. Многопластов, с един постоянен поток, който може да те изненада жестоко с неочакваните завои към които води. Но как разбирате вие този албум, кога усетихте, че е готов? Историята ли приключи или беше ваше решение да я прекратите? 

Мисля си, че продължаваш да се учиш за даден албум и какво значат песните в него, докато го изпълняваш на живо. Свиренето на определени песни всяка вечер те кара да забелязваш  нови детайли, както и нов смисъл на текстовете. 
 
Историята приключва само когато песента спре да резонира с това, което си ти. Очевидно е, че всичко е написано с някакъв начален замисъл, но това не означава, че песента престава да се развива след това. 
 
Свирили сте по целия свят, по клубове и зали, които варират силно от една до друга - колко и какво впечатление може да направи един град на един пътуващ артист? Колко може един артист да запомни от дадена държава, град, зала? 
 
Посещенията ни на нови места обикновено са твърде кратки и целенасочени, защото на следващия ден трябва да пътуваме дълго, че единственото, което можеш да видиш са клубът и публиката… Но пък това често е достатъчно, за да се създаде впечатление, което да остави следа. Мисля си, че ако човек има времето да се отдаде и да се гмурне в местното - това може да окаже огромно влияние върху нещата, които той прави..
 
Аз, от своя страна, обичам да се срещам с нови хора, да говорим за нова (или стара) музика и просто да откривам. Ние (Rolo Tomassi) сме невероятни късметлии, че все още можем да пътуваме и да имаме възможността да достигаме до нови места.
 
Как мислиш, че ще ти се стори София?
 
Виждал съм снимките на красивата архитектура и монументалните сгради. Ще е страхотно, сигурен съм. Ще бъда честен - не знам много за България, но винаги с ентусиазъм посрещам посещенията ни в нови страни. 
 
 
Какво слушаш в момента? Какво ти е хванало ухото?
 
Точно сега слушам доста различни пианисти! По-точно ХАНИЯ РАНИ и КАРЛОС САЙПА. Влюбих се в пианото наново и смятам, че тези двама артисти свирят чудесно!

Концертът на ROLO TOMASSI в България е на 19 юли *Mixtape 5* и се организира от 'Пост Култура'ROLO TOMASSI са част и от програмата на българо-сръбския 'Pančevo Wrong Fest'
Източник: RadioTangra.com