PARADISE LOST - НИК ХОЛМС

14 Май 2020
news page

Британската готик метъл институция PARADISE LOST се завърна с нов албум - 'Obsidian', който феновете и критиката по света се надпреварват да определят като "много убедителен" и дори "фантастичен" и "невероятен".

Това е добър повод да се свържем с певеца на групата, НИК ХОЛМС по скайп, за да поговорим за необичайната ситуация в света, бъдещето на музикалната индустрия и, естествено, за новото произведение на PARADISE LOST... 

едно интервю на Васил Върбанов

СЛУШАЙ ТУК

САМО ДЕН ПРЕДИ ИЗЛИЗАНЕТО НА НОВИЯ АЛБУМ НА PARADISE LOST ЗВУЧИШ ЩАСТЛИВ – ДОРИ И ПРЕДИ ДА СИ КАЗАЛ НЕЩО, ЧУВСТВАМ ГО ПО НАСТРОЕНИЕТО ТИ. ЗАРАДИ АЛБУМА ЛИ Е ТОВА ЩАСТИЕ?

Ха ха ха, да, разбира се. Албумът е страхотен и съм много доволен от това, как се получи. В момента се занимавам с рекламирането му - вече от три седмици - давам много, много интервюта и така разбирам, че реакциите на журналистите са силно положителни. Приятно е да слушаш добри коментари за работата си. Така че, нямаме търпение целият свят да го чуе. А това е утре – 15 май. 

КОГА ВСЪЩНОСТ ЗАВЪРШИХТЕ ЦЕЛИЯ ПРОЦЕС?

Струва ми се, започнахме записите през ноември и в средата на декември ги завършихме. А началото на процеса на създаване на песните беше през януари миналата година. Тоест, отне ни 10 месеца – по-голямата част от годината - да композираме и записваме. Определено не сме от тези, които прибързват. И ето, че сме много доволни от резултата.

ХУБАВОТО С ТОЗИ АЛБУМ Е, ЧЕ НЕ СЕ Е ЗАРАЗИЛ С ДУШЕВНИЯ ВИРУС, КОЙТО СЕ РАЗПРОСТРАНИ ПО СВЕТА – НЕ САМАТА БОЛЕСТ, А ТОВА, ЧЕ ХОРАТА ОТКРИХА БЕЗКРАЙНО МНОГО СТРАННИ И МРАЧНИ НЕЩА ЗА САМИТЕ СЕБЕ СИ. НО ‘OBSIDIAN’ Е ТОТАЛНО ЧИСТ ОТ ТАКАВА ГЛЕДНА ТОЧКА, НАЛИ ТАКА?

Е, да. В текстовете ми има много двусмислени неща и някои хората, например, си мислят, че парчето ‘Fall From Grace’ е за вируса, а то е написано много преди това, така или иначе 

Но, живеем в странни времена - да издадем албум и да нямаме концерти, както беше преди... 


СПОРЕД ТЕБ, ВЪЗМОЖНО ЛИ Е СЕГА НЕЩАТА ДА СЕ ОБЪРНАТ? СЛЕД КАТО ЗА БЛИЗО ДЕСЕТИЛЕТИЕ ИЛИ ДОРИ ПОВЕЧЕ – ИЗВДАВАНЕТО НА АЛБУМИ ОСТАНА НА ЗАДЕН ПЛАН ОТ ФИНАНСОВА ГЛЕДНА ТОЧКА, ЗА СМЕТКА НА СВИРЕНЕТО НА ЖИВО. И СЕГА, КОГАТО КОНЦЕРТИТЕ НЕ СА ВЪЗМОЖНИ ЗА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ – МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ ЩЕ СЕ ВЪРНЕТЕ КЪМ СЪЗИДАНИЕТО И ПРАВЕНЕТО НА АЛБУМИ ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ПО-ВАЖНОТО НЕЩО?

Не знам, това е много сложен въпрос. Ясно е, че аз идвам от епохата, когато всичко беше в името на албума. В онези ранни години – концертите бяха на второ място. 

За сега обаче, не съм много сигурен какво ще се случи, защото ми е интересно да видя какво ще стане, когато отново бъде разрешено на хората да се събират на по-големи групи. Тогава е възможно концертната индустрия да стане дори ОЩЕ по-голяма. В момента, в който пръстът се вдигне от бутона ПАУЗА, може и събитията на живо да избухнат. Така че, в крайна сметка концертният бизнес може да стане дори по-голям. А за това, албумите да започнат отново да доминират, не ми се вярва. Но човек никога не знае. 

Е, СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ИМА НОВА СЕКСУАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ, КОГАТО ХОРАТА ОТНОВО ЗАПОЧНАТ ДА СЕ СЪБИРАТ ЗАЕДНО НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА. КАЖИ НИ ОБАЧЕ НЕЩО ДРУГО – ТАЗИ НАЦИОНАЛНА КРАНТИНА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, НАИСТИНА ЛИ КОНСОЛИДИРА НАЦИЯТА ИЛИ ПРОСТО ТАКА ГО ПРЕДСТАВЯТ В МЕДИИТЕ?

Да, мисля, че се справяме добре. Всеки ден имаме брифинг от правителството. Е, започнаха да се повтарят, честно казано! Ясно е, че не могат да ни казват нещо ново всеки път, но явно мерките за удържане на заразата работят. Обаче, това затваряне по домовете не може да продължи твърде дълго, защото хората определено се тревожат за работата си. И все пак, разбират, че най-важното нещо е да се справим с вируса. Така че, това, което чувате вероятно е вярно. Удари ни много тежко, но както каза ти в началото – никой не знае какво ще се случи.

ТИ ВСЪЩНОСТ ВИЖДАШ ЛИ СЕ С ДРУГИТЕ МОМЧЕТА В ГРУПАТА ИЛИ САМО СИ ГОВОРИТЕ ПО ТЕЛЕФОНА?

Офф, не съм ги виждал от последния път, когато свирихме на концерт, когато и да беше това, ха ха ха. Имаме си наша група в WhatsApp, в която си пускаме разни глупави снимчици и тъпотийки, така че ха ха ха, всички сме добре. Не може да сме много далече един от друг, като имаме интерент... 

ДА, ДОТУК ДОБРЕ, НО КОЙ ТИ КАЗВА, ЧЕ ЩЕ ИМАМЕ ИНТЕРНЕТ ВЕЧНО…     

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ

'Obsidian' е на пазара от Nuclear Blast/Wizard.

снимки: Анне К. Суолоу

Източник: RadioTangra.com