ХРИСТО НАМЛИЕВ за HERMAN'S WOLF BAND

10 Юни 2020
news page

Една от неизменните е упорити мисии на радио ТАНГРА МЕГА РОК е съхраняване и съживяване на паметта за създаденото в нашата РОК СЦЕНА през всичките тези над 5 десетилетия.

Едно от най-хубавите и важни неща случили се в нея без никакво съмнение е HERMAN'S WOLF BAND. Групата избухна в началото на 90-те с истинско "световно рокендрол звучене". 

Полетът й бе прекъснат внезапно на 26 октомври 2002, когато изумителният й вокалист, ДИМИТЪР ФИЛИПОВ - ДУХИ ни напусна навръх именния си ден. До днес, той си остава една от най-истинските, искрени и големи РОК фигури в българската история. 

18 години по-късно, ние продължаваме да се радваме на песните на HERMAN'S WOLF BAND по радио ТАНГРА МЕГА РОК, а сега говорим и с техния клавирист ХРИСТО НАМЛИЕВ, който е и един от главните композитори на бандата.

Това е просто РОКЕНДРОЛ и ние адски го харесваме....

едно интервю на Васил Върбанов

ЧЕТЕТЕ ПОД СНИМКАТА и СЛУШАЙТЕ ТУК  


снимка: Елена Ненкова

ХРИСТО, КАКВО ПРАВИШ ВЪВ ВАРНА?
Така да се каже – активна почивка. Всъщност, който не знае, след края на групата аз се преквалифицирах в композитор на театрална и филмова музика. И работя по музиката на разни пиеси...

ТВОЕТО ОБРАЗОВАНИЕ НЕ БЕШЕ ЛИ ПО-СКОРО ФИЛОСОФИЯ?

Всъщност, университетското ми е философия, да...

А КЪДЕ УЧИ МУЗИКА?

В музикалното училище във Варна.

КАЖИ НИ – ‘KEEP ON ROCKIN’’ ЛИ Е НАЙ-ЕМБЛЕМАТИЧНАТА ПЕСЕН НА HERMAN’S WOLF BAND НАИСТИНА?

Ами, така се оказа. Всъщност, това е първото парче, което аз чух на живо, когато с ДУХИ се запознахме съвсем инцидентно, покрай някакви сергии с книги. Той ме врънкаше доста време да се присъединя към неговата група, защото разбра, че съм пианист, който на всичкото отгоре има собствен синтезатор. 

На мен ми изглеждаше много несериозна цялата работа, когато ме замъкна с 300 уговорки у тогавашния ни барабанист ТЕОДОР ТИХИН. И те започнаха да ТРЕЩЯТ това нещо в някакъв доста първичен вариант – ДУХИ хвана микрофона и точно след две минути търчах в едно такси до нас да си взема кийборда, ха ха ха, за да се включа. 

Но така или иначе, това парче си остана най-популярното във всичко, което сме правили.  Впрочем да кажа, че ние никога не сме го ценели кой знае колко много, ха ха ха. 

ТОЧНО ТОВА ЩЯХ ДА ТЕ ПИТАМ – ИЗВЕСТЕН ФАКТ Е, ЧЕ МНОГО ГРУПИ НЕ ХАРЕСВАТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ СИ ПЕСНИ...И ДОРИ ИМ Е МАЛКО НЕПРИЯТНО, ЧЕ ПУБЛИКАТА ОЧАКВА ДА ЧУЕМ НА ЖИВО ТОЧНО ТЯХ...KISS НЕ ОБИЧАТ ДА СВИРЯТ ‘I WAS MADE FOR LOVING YOU’… ЛЕМИ БЕШЕ КАЗАЛ, ЧЕ ‘ACE OF SPADES’ МУ Е ДОШЛА ДО ГУША, DEEP PURPLE ПО СЪЩИЯ НАЧИН СЪС ‘SMOKE ON THE WATER’...

Да, да...

ИМАЛО ЛИ Е ПЕСНИ, КОИТО СА ВИ БИЛИ НЕПРИЯТНИ ДА СВИРИТЕ НА ЖИВО? ЗАЩОТО ПЪК ОТ ДРУГА СТРАНА – ПУБЛИКАТА ИЗБУХВА ИМЕННО НА ТЕЗИ ПАРЧЕТА,  А МУЗИКАНТИТЕ НАЛИ ОЧАКВАТ ОТ НЕЯ ТОЧНО ТОВА? 

Е, чак неприятно – не! Никога не ми е било неприятно, но дори помня, че в първия ни албум,  където е това парче, то не беше сложено първо в касетата тогава, а беше второ или трето. Даже съм забравил кое точно, но изобщо не мислехме, че е най-хубавото в албума. 

Но впоследствие то си се наложи и винаги, ако се случеше да участваме някъде в някакъв сборен концерт с две парчето, едното винаги беше ‘Keep On Rocking’. Задължително! Което си е нормално – да! И аналогията със ‘SMOKE ON THE WATER’ като популярност, разбира се в съвсем различни мащаби, е много вярна.

 

ВЕЧЕ ТРЕТИ ДЕН ОТ ‘СЕДМИЦАТА НА HERMAN’S WOLF BAND’ ПО НАШЕТО РАДИО И РЕАКЦИИТЕ НА СЛУШАТЕЛИТЕ СА БУРНИ – ИМА ВЪЗТОРГ, НО СЪЩО И ИЗНЕНАДАНИ, КОИТО НИКОГА НЕ СА ЧУВАЛИ ГРУПАТА. ВСИЧКИ ЗАДАВАТ ВЪПРОСА – КЪДЕ МОГАТ ДА СИ НАМЕРЯТ МУЗИКАТА НА HERMAN’S WOLF BAND?

Ами, май никъде. Нямам никакда идея, дали някъде нещо се продава. Във всеки случай, не сме получавали никакви доходи за това нещо.  Някакви отделни песни могат да се слушат свободно в моя сайт www.HristoNamliev.com – принудих се да си го направя, заради театралните си проекти. И там качих няколко песни. Предстои в някакво бъдеще да се организирам и да направя сайт на самата група, където да кача всичко. Но освен в интернет, другаде няма.

ЛЮБОПИТНО Е, ЧЕ В SPOTIFY ИМА  HERMAN’S, НО САМО С 23 ПЕСНИ. ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ НЕ СИ ГИ КАЧИЛ ТИ ТАМ?

Нямам никаква идея! Аз съм много неграмотен в това отношение и дори не знам как се прави това нещо. Не съм аз със сигурност и изобщо не знам кой го е направил.

ГЛЕДАЙ ТИ, НЕЩАТА СТАВАТ ОЩЕ ПО-ИНТЕРЕСНИ! 

Ха ха ха, не знам, аз видях, че и в YouTube има, не знам всичките ни песни или само някои, но нямам никаква представа кой ги е качил.

НО, ТВОЕТО УСЕЩАНЕ КАКВО Е – ХОРАТА СПОМНЯТ ЛИ СИ HERMAN’S WOLF BAND? МНОГО РЯДКО, ДА НЕ КАЖА НИКОГА, ВИ ДАВАТ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА...НЕ ЗНАМ ДАЛИ ДРУГО РАДИО ПУСКА ПЕСНИТЕ ВИ И МАЙ ЖИВОТЪТ НА ГРУПАТА ПРОДЪЛЖАВА САМО В ИНТЕРНЕТ И В СПОМЕНИТЕ НА ВАШИ ПРИЯТЕЛИ И НА ОЧЕВИДЦИТЕ  НА ОНЕЗИ ВАШИ ОПУСТОШИТЕЛНИ КОНЦЕРТИ ПРЕЗ 90-ТЕ?

Да, всъщност за мен винаги е огромна радост, когато съвсем случайно се запозная с някой, който каже “Ей, ама ти там ли си свирил??? Леле, страшна работа беше!” и така нататък. Не знам някъде другаде да се пускат наши песни.  То няма и някакви печатни издани, където нещо да се шуми. И то не само за нас става дума, а и за други много големи групи през 90-те... Просто и технологиите тогава не бяха толкова развити и този период някак си отмина и замина. И голяма част от нещата, които се създадоха тогава, просто останаха наистина само в спомените на хора, които пряко са се докоснали до това.

ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ ТОЗИ ПЕРИОД Е КАТО ИЗТРИТ С ГУМИЧКА...

Аз изобщо не мисля, че някаква кой знае каква трагедия се е случила, защото ние имахме своя успех, колкото и да не беше някакъв бомбастичен. А това, което винаги много ми е харесвало е това, че хората, които харесваха нашата група и нашата музика, си останаха много верни. И продължават да слушат HERMAN’S WOLF BAND. Все още се случва спорадично да се запознавам с някой, който се оказва, че редовно си слуша ‘Keep On Rockin’’, примерно, или някое друго парче.


снимка: Елена Ненкова

КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ ЧАК ЧЕТВЪРТИЯТ ВИ АЛБУМ ИЗЛЕЗЕ НА CD, ПЪРВИТЕ ТРИ БЯХА НА КАСЕТИ,  ДОКОЛКОТО СИ СПОМНЯМ? 

Да...

МОГА ДА ТИ КАЖА ЕДИН ФАНТАСТИЧЕН, А ЗА МЕН И ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ХОД НА ТЕБ И ТВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ ГРУПАТА – ДА ПРЕИЗДАДЕТЕ АЛБУМИТЕ СИ НА ВИНИЛ...ЗАЩОТО МНОГО ОТ ТЕЗИ ВАШИ ВЕРНИ ФЕНОВЕ БИХА ДАЛИ ЕДНАТА СИ РЪКА, ЗА ДА ПРИТЕЖАВАТ МУЗИКАТА НА ЛЮБИМАТА СИ ГРУПА НА ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ...

Ха ха ха...

СЪВСЕМ СЕРИОЗНО ТИ ГО КАЗВАМ!

Да, впрочем, появи се точно преди карантината един наш голям фен от Велико Търново, когото аз много слабо познавам. Обади ми се точно с такава идея.  Той да финансира това нещо и да издадем нещата на винил, но след това се загубихме нещо... Но това би било много хубаво.

А СЛЕД ВНЕЗАПНАТА СМЪРТ НА НЕПРЕЖАЛИМИЯ И БЕЗСМЪРТЕН ВАШ ПЕВЕЦ ДИМИТЪР ФИЛИПОВ-ДУХИ ПРЕЗ 2020, МИНАВАЛО ЛИ ВИ Е ПРЕЗ АКЪЛА, ЧЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОДЪЛЖИТЕ? ЕТО, AC/DC НАМЕРИХА ЗАМЕСТНИК НА БОН СКОТ...

Още тогава групата ни беше започнала да се, как да кажа...китаристът ни емигрира в Съединените щати – мисля, че 2000-ата замина. И вече групата го караше малко... Имахме някакви проекти, всъщност. Последния път, когато се видяхме с ДУХИ, аз гедах да го мотивирам малко, така. Като говорихме за някакъв бъдещ проект - за един по-чисто блус албум да направим, нещо от този сорт. 

Но когато той си отиде, няколко години след това ние се опитахме заедно с остатъците от групата да направим нещо. Дори записахме няколко песни, но се оказа, че всъщност ДУХИ беше такава висока топка, че нямаше кой да го замести. Освен, че беше изключителен вокал, той добавяше, чисто музикално, кантото. Вокалната линия идваше винаги от него, както и текстовете и всъщност той беше някаква спойка на идеите, които идваха от нас.  

Просто не успяхме да намерим дуг човек и тези парчета така и си седят в насипно състояние. Да, мислехме го, но не се получи.

ЗА ЕДНО ДЕСЕТИЛЕТИЕ ИЗДАДОХТЕ ЦЕЛИ ПЕТ АЛБУМА, А ИМА ГРУПИ, КОИТО И ЗА 30 ГОДИНИ НЕ УСПЯВАТ ДА НАПРАВЯТ ТОЛКОВА. ИМА ЛИ ВСЕ ПАК ПЕСНИ, КОИТО СТЕ ЗАПИСАЛИ С ДУХИ, НО НЕ Е ВЛЯЗЛО В ТЕЗИ ИЗДАНИЯ?

Не! Всичко, което записахме е издадено. Дори и плахият ни опит да направим едно парче и на български и на английски. Издадохме го в петия ни албум на английски ('I Really Don't Care’), защото другото не ни хареса, но след това го пуснах с българския текст (‘Сладка сянка’) в сборния албум. 

Това беше начинът на съществуване на групата, тъй като 90-те беше едно много такова време, в което нямаше много къде да се свири авторска музика. Тогава се появиха първите клубове, в които се искаше “норвежкия репертоар” (кавъри на шлагери, бел. ред.) и така нататък.  И понеже ние бяхме претъпкани с музикални идеи, това, с което основно се занимавахме беше да търсим продуцент за всеки следващ албум. Това ни беше начинът на съществуване на групата. Поради липсата на концерти. Те бяха много голяма рядкост. 

Имахме страхотни концети, разбира се, някои от тях организирани точно от радио ТАНГРА в Студентския дом...

... ЗАД ОПАШКАТА НА КОНЯ....     

Да, но това беше един концерт в годината, да речем, голям и чат-пат някое друго участие. Останалото време си посвещавахме на това да създаваме музика за следващ албум. И сме издали всичко!

В ОНЕЗИ ГОДИНИ, КОИ ГРУПИ ВИ БЯХА НАЙ-ДОБРИТЕ ПРИЯТЕЛИ?

Момент да помисля... БАДИ БЕНД – една изключителна джаз-рок формация. Също така, МОНОЛИТ, КОКАИН – където свиреше барабанистът БОКСИ по съвместителство – и с нас и с тях, SAD TOY KILLER. За малко да пропусна АЛЕГРО – страхотна група. Сигурно има и други, които пропускам, но с тези бяхме, така да се каже, горе-долу в една посока музицирахме.

СПОМЕНА ПО-РАНО ЗА ВРЪЩАНЕТО КЪМ БЛУС КОРЕНИТЕ ВИ, НО В МУЗИКАТА НА HERMAN’S, ВЕРОЯТНО ТОЧНО ЗАРАДИ ТВОИТЕ КЛАВИРИ, ИМА И МНОГО ПРОГРЕСИВ ЕЛЕМЕНТИ...

Според мен, интересното при нас, ако мога да го погледна отстрани и от разстоянието на времето, беше това, че  ние всички дърпахме в различни посоки. Някак си не бяхме напълно единодушни. Аз така или иначе си дърпах към прогресив рока, ИВАН НЕСТОРОВ (басистът) дърпаше повече към фънк и старата метълджийска душа, китаристът ни към по-разляти и лирични неща. 

И, всъщност, ДУХИ вкарваше един спояващ блусарски елемент, който правеше това неща да не се разпада във всякакви различни стилове. Въпреки че, особено аз много дърпах в тази посока, ха ха ха. И не всичко ми харесва от това, което съм правил.  Но наистина имахме идея за някакъв по-опростен албум и точно за връщане към корените. Нeщо по-акустично. Просто така си говорехме, но за съжаление така си и остана.

ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ СЪСТАВЪТ ВИ ОСТАВА СТАБИЛЕН, ОСВЕН ПРИ БАРАБАНИТЕ - ЗА ТЕЗИ ГОДИНИ ПРЕЗ ТЯХ МИНАВАТ ЦЕЛИ ЧЕТИРИМА ДУШИ, ЗАЩО?

Ами, не мога точно да кажа защо. Групата се създаде около първия ни барабанист ТЕОДОР ТИХИН. Сега вече съм забравил защо точно, но май беше малко идея на ДУХИ да го заменим с БОКСИ. После пък БОКСИ нещо не знам какво беше... Никога не е ставало дума за скандали или нещо от сорта, просто нещата плавно преминаваха. После беше ЯВОР АЛЕКСАНДРОВ, който след това свири много години с D2. И в крайна сметка, последния албум го записахме с БОЖО ТРЕНКОВ, който беше в СУБДИБУЛА, ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД и къде ли не. Някак си просто се случваха естествено нещата. 


снимка: Явор Намлиев

ЗА ТЕБ ПОСЛЕДНО ТУК ПО РАДИОТО СИ ГОВОРИХМЕ С DELTA ROOSTERS – ТИ НАЛИ СВИРИШ В ТЕХНИЯ АЛБУМ?

Да.

КОИ СА ТВОИТЕ ПОСЛЕДНИ ТАКИВА ЗАПИСИ, ЗА КОИТО Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО НИЕ ДА НЕ СМЕ ЧУВАЛИ?  

Честно да ти кажа, трябва да се напъна да се сетя... Защото по едно време аз записвах в страшно много групи, които ме викаха за по една парче, както в случая с DELTA ROOSTERS. И трябва да са ми пред очите, защото винаги ми подаряват диск или касета накрая. Така че, сега не мога да се сетя. Но с DELTA ROOSTERS също понякога, просто свиря с тях, хей така – по приятелска линия.

АЛБУМЪТ ИМ Е ВЕЛИЧЕСТВЕН, МЕДУ ДРУГОТО, А КАКВО Е СЛЕДВАЩОТО ТИ ГОЛЯМО МУЗИКАЛНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ИЛИ ПРОЕКТ?

Аз постоянно работя музика за театрални представления и за филми и сега ако започна да ги изреждам ще стане скучно. 

НЕ, АЗ САМО ПИТАМ КОЕ Е ГОЛЯМОТО СЛЕДВАЩО?

Голямото следващо е един ‘Дон Кихот’ в Пазарджишкия театър, да кажем, с режисьор МАРГАРИТА МЛАДЕНОВА. Иначе, като свирене, аз продължавам да участвам по-скоро като гост-музикант в най-различни формаци, на различни места, просто за удоволствие. Не е нещо сериозно. Преди една-две години замествах ТОНТО в групата на НИКОЛО КОЦЕВ – КИКИМОРА. 

Но общо взето съм прекалено зает с театър и кино, за да мога да се посветя изцяло на рокендрола. Защото то изглежда малко така лаладжийска работа, но всъщност участието в група отнема безкрайно много време, сили, енергия и разни такива неща. Много трудно могат да се носят две дини под една мищница. 

Е, МНОГО ХОРА ОПИТВАТ, ХА ХА ХА...

Да, де, да...

ДО СКОРО, ПРОДЪЛЖАВАЙ... 

СЛУШАЙТЕ ТУК             

МУЗИКАНТИТЕ:

Димитър Филипов - Духи – вокали
Александър Петков – китара
Христо Намлиев – клавири
Иван Несторов – бас
Теодор Тихин – барабани
Емил Костов - Бокси – барабани
Явор Александров – барабани
Божидар Тренков – барабани

ДИСКОГРАФИЯ:

- Herman's Wolf Band - I (1993)
- An Essay Towards A New Theory Of Vision (1994)
- Hermaneutics (1995)
- Herman's Wolf Band - IV (1998)
- Wild Things (2001)
- Hard Works (2004) - компилация
- Art Works (2004) - компилация

Източник: RadioTangra.com