AMORPHIS - Томи Йоутсен

02 Юли 2007
news page
"Спокоен съм, защото свършихме добра работа със "Silent Waters" и съм доволен от крайния резултат."

Метъл боговете от Хелзинки, Amorphis, ще издадат осмия си студиен албум, озаглавен "Silent Waters", на 31 август чрез Nuclear Blast. Още отсега, цели два месеца преди официалната премиера на творението, около появата му се вдигна възторжен шум, което бе достатъчна причина да се свържем с най-младото попълнение в редиците на финландския секстет - вокалистът Томи Йоутсен.

Васил Върбанов: Добър вечер, Томи! Къде се намираш в момента?

Томи Йоутсен: У дома, във Финландия. Слънцето все още грее, времето е чудесно... Чувствам се щастлив.

В. В.: Това е вторият ни разговор с теб - първият бе преди повече от година, когато издадохте "Eclipse". Това бе дебютът ти с Amorphis, а как си сега - по-нервен или по-спокоен?

Т. Й.: По-спокоен, може би защото свършихме добра работа в студиото и съм доволен от резултата. Реакциите на хората, които са чули новите ни песни, също са положителни.

В. В.: Какво те мотивираше този път? С "Eclipse", образно казано, трябваше да се докажеш, а каква бе основната ти цел със "Silent Waters"?

Т. Й.: Най-важното е, че атмосферата в групата е великолепна. Работим прекрасно един с друг и сме силно мотивирани. Така е, откакто съм в Amorphis. Веднага след издаването на "Eclipse" бяхме готови да се заемем със записите за новия албум, тъй като някои от песните за него вече бяха готови, а и не желаехме да си губим времето или да се затворим в домовете си. Изключително сме доволни от "Silent Waters" и сме много оптимистично настроени относно бъдещето на групата.

В. В.: След около две години ще празнувате 20-ия юбилей на Amorphis. Замисляте ли нещо специално по случая?

Т. Й.: Рано е да се каже. Когато Паси Коскинен напусна групата през 2004 г. и аз заех мястото му, моментът бе изключително труден и рискован - все пак, ставаше дума за смяна на вокалист. Нещата обаче се получиха, правим добри албуми и концерти заедно и съм благодарен на момчетата за възможността, която ми предоставиха и... Това, което се опитвам да кажа, е, че се надявам още дълги години да работим заедно.

В. В.: Спомена концертите ви. Къде ще свирите през лятото?

Т. Й.: В момента сме ангажирани с няколко фестивала тук, във Финландия, а през август ще участваме на "Вакен" в Германия. След това издаваме албум, правим няколко концерта у дома и през ноември потегляме на европейско турне. Ще направим и едно шоу в Япония и силно се вълнувам, тъй като никога не съм бил там.

В. В.: Издателите ви, Nuclear Blast, избраха едноименната песен от "Silent Waters" за пилотен сингъл към албума, но същите тези хора ни казаха, че ако предпочитаме, можем да пускаме по радиото друго парче от диска - "Towards and Against". Ти самият кое би избрал?

Т. Й.: "Silent Waters" е приятна и лесна за слушане песен, подходяща за рок-ориентирани, но не крайно агресивни радиостанции. Факт е, обаче, че парчето в никакъв случай не дава реална представа за цялостното звучене на албума, ето защо може би наистина най-подходящият избор би бил "Towards and Against".

В. В.: И накрая, какво става с другата ти група, Sinisthra?

Т. Й.: Работим над нови песни, но все още нямаме издателски договор, така че се оглеждаме за лейбъл. Разполагаме с доста добри парчета, но истината е, че не ми остава много време за Sinisthra, откакто се присъединих към Amorphis... но със сигурност ще издадем албум... някога в бъдещето.

В. В.: Последен въпрос - кой е на-добрият ти приятел сред останалите момчета от Amorphis?

Т. Й.: Всички. Знам, че отговорът е клише, но това е истината. Като едно голямо семейство сме, което е прекрасно за групата.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: