NIGHTWISH - Анет Олсон

23 Август 2007
news page
"Мисля, че "Dark Passion Play" е най-тежкият албум в историята на Nightwish."

Шведската певица Анет Олсон, наскоро заела се с тежката задача да се докаже като достоен заместник на емблематичната Таря Турунен начело на финландските метъл суперзвезди Nightwish, даде първото си интервю за читателите и слушателите на Тангра Мега Рок. Разбира се, освен че се представи, Анет сподели и какво да очакваме от дебюта й с Nightwish - албумът "Dark Passion Play", чиято европейска премиера ще се състои на 28 септември...

Васил Върбанов: Здравей, Анет! Как си?

Анет Олсон: Добре, благодаря, а ти?

В. В.: Чудесно е, че имаме възможност да си поговорим на живо по радиото. И така, ти замени една утвърдена певица в световноизвестна група като Nightwish. Чувстваш ли напрежение от този факт?

A. O.: Опитвам се да не мисля за това, в противен случай наистина бих била нервна, тъй като Таря е много добра певица. Чувствам някакво напрежение по отношение на самата себе си, тъй като съм перфекционист и не искам да разочаровам феновете.

В. В.: Беше ли фен на Nightwish, преди да се присъединиш към тях?

A. O.: Не, тъй като почти не ги бях слушала. Разбира се, бях чувала името им много пъти, тъй като се интересувам от метъл сцената, но ги слушах за първи път едва няколко месеца преди историята с Таря... Мисля, че това е добре, тъй като мога да стана част от групата с чисто съзнание и без никакви предразсъдъци. Ако познавах цялата им история от преди, напрежението би било огромно.

В. В.: Успяхте ли вече да станете приятели с момчетата от Nightwish?

A. O.: Бих искала да е така и се надявам и те да мислят по същия начин. Разбира се, отнема малко повече време, за да станеш истински приятел с някого.

В. В.: Няма как да избягаш от постоянните сравнения между теб и Таря, които хората ще правят. Къде според теб се крият основните ти преимущества?

A. O.: В изключително високия ми рок глас. Мога да пея съвсем естествено в най-високите регистри, а и вокалите ми са много мощни. Разбира се, мога да пея и емоционално, следвайки чувствата, вложени от Туомас в текстовете му. Опитвам се да дам на слушателите всичко, което биха могли да желаят от мен.

В. В.: По-висок ли е гласът ти от този на Роб Халфорд?

A. O.: Ъ?

В. В.: Роб Халфорд. От Judas Priest.

A. O.: А... Трудно е да се сравняваме - все пак съм момиче, но хората винаги са ми казвали, че имам много добра техника на гласа, що се отнася до писъци. Мисля, че съм родена с талант да пея високо и го развивам непрекъснато.

В. В.: Сигурен съм, че си слушала доста вокални изпълнители. Кои са идолите ти?

A. O.: Днес нямам идоли, но навремето, когато бях тийнейджър, имах. Слушах много Селин Дион и мисля, че тя е най-добрата певица въобще. Иначе, от съвременните метъл изпълнителки харесвам Симоне Симонс от Epica и Шарън ден Адел от Within Temptation.

В. В.: Да поговорим за предстоящия ти дебютен албум с Nightwish. Засега сме слушали само две песни от него - синглите "Eva" и "Amaranth". Какво звучене да очакваме от "Dark Passion Play" - по-близо до първото или до второто парче?

A. O.: Всъщност, "Eva" няма нищо общо с албума. Това е може би най-леката песен, писана някога от групата. Що се отнася до "Dark Passion Play", мисля, че това е най-тежкият албум в историята на Nightwish. Разбира се, има и по-радиофонични и лесно смилаеми парчета като "Amaranth" и... Изобщо, смесили сме какво ли не, но като цяло албумът е тежък.

В. В.: А как стана цялата работа - те ти се обадиха, попитаха те дали искаш да пееш в Nightwish и ти прие или...?

A. O.: Не, по-скоро аз ги потърсих. Бях една от първите, изпратили демо запис след историята с Таря. Още тогава те ми казаха, че съм много добра, но не искаха да бързат, за да могат спокойно да прослушат всички кандидатки. Аз, от своя страна, имах достатъчно време да преценя дали действително желая да се присъединя към толкова известна група.

В. В.: И каква атмосфера цари в Nightwish сега?

A. O.: Не мога да говоря от името на останалите, но когато се срещаме и репетираме, усещам, че ми имат доверие. Мисля, че след всичко, което се случи, момчетата най-сетне могат да загърбят миналото и отново да се концентрират над музиката.

В. В.: Между другото, какво предпочиташ - да си стоиш у дома или да ходиш на турне?

A. O.: И двете, но точно в момента ми се иска да потегляме на път, макар това да си има и отрицателните страни - летене със самолет, чакане, висене в автобуса... Разбира се, турнетата имат и добрите си аспекти, а и обичам да живея в хотели, тъй като не се налага да чистиш, готвиш и переш, хи-хи!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: