ARCH ENEMY - Михаел Амот

22 Август 2007
news page
"В наши дни всеки си прави профил в MySpage преди да се е научил да си настройва китарата."

Година след предишния ни разговор се свързахме с китариста на Arch Enemy, Михаел Амот, за да обсъдим "Rise of the Tyrant" - новият, седми поред студиен албум на шведските екстремни метъл майстори, насрочен за издаване на 25 септември 2007 г. чрез Century Media...

Васил Върбанов: Привет, Михаел! Как си?

Михаел Амот: Чудесно! В момента съм в Дортмунд, Германия и правя малко реклама на албума ни, организирана от издателите ни.

В. В.: До официалната поява на "Rise of the Tyrant" остава повече от месец. Защо сте задвижили промо-кампанията толкова рано?

М. А.: Следващата седмица ще снимаме клип, а след това отиваме на турне в Америка, така че сега е единствената възможност да обиколим Европа и да представим новия си диск пред медиите. Днес съм в Германия, вчера бях в Париж, преди два дни - в Лондон...

В. В.: Изминаха две години от появата на предишния ви студиен албум, "Doomsday Machine". С какво се занимавахте през това време?

М. А.: Писахме нови песни. Процесът на композиране при нас е безкраен, а и събираме доста идеи, докато сме на път, така че... Разбира се, издадохме DVD, "Live Apocalypse", през 2006 г., но единствената ни истинска цел бе да създаваме нова музика. При нас нещата се въртят около две неща - да изкарваме албуми и да ходим на турне.

В. В.: Освен нова, музиката ви трябва да бъде и все по-добра, нали?

М. А.: Да, непрекъснато се опитваме да вдигаме летвата, макар че колкото повече албуми издаваш, толкова по-трудно става. Когато създадеш група, имаш пред себе си нещо като голяма скала, от която трябва да създадеш скулпура с течение на времето. Е, Arch Enemy вече оформя последните детайли на статуята... Вече не правим такива големи скокове, затова и просто се стараем да пишем добри песни, да сме продуктивни и да издаваме свежи албуми.

В. В.: Ясно е, че си изключително зает с Arch Enemy, но все пак, кога можем да очакваме нещо ново и от другата ти група, Spiritual Beggars?

М. А.: О...  Spiritual Beggars се състои от петима души, всеки от които свири и в други групи - Opeth, Grand Magus, Firebird и Arch Enemy. През последните две години сме замразили проекта, тъй като не ни остава време за него. Не че сме се разпадали - напротив, би било чудесно да издадем нещо ново, но сега просто не е точният момент.

В. В.: Ясно. Спомена, че ще снимате клип на Arch Enemy. Към коя песен?

М. А.: Всъщност, ще заснемем два клипа за два дни. Парчетата са "Revolution Begins" и "I Will Live Again".

В. В.: Предполагам, че камерите отново ще следят най-вече страховитата ви вокалистка Анджела Госоу. Предимство или недостатък е да имаш мацка в групата?

М. А.: За нас, останалите, определено е по-лесно - просто си седим в дъното и играем ролята на грозните пичове, служещи само за фон, ха-ха!

В. В.: Не бих те определил като фон, а по-скоро като един от водещите фактори в метъла през последните две десетилетия. Записвал си с Carcass, Carnage, Arch Enemy, Spiritual Beggars... Кога, според теб, бе по-лесно да се занимаваш с музика - навремето или днес?

М. А.: В наши дни определено е по-трудно да бъдеш оригинален и да имаш собствена идентичност. В Arch Enemy никога не сме се вълнували от модните течения, може би затова първите ни три албума останаха незабелязани - просто тогава комбинацията от екстремен и класически метъл не бе популярна, но въпреки това продължихме напред, защото ни харесваше. Именно това трябва да правят и съвременните млади групи - да свирят музиката, която обичат, и да се надяват, че хората ще я оценят. И да не пришпорват нещата - в наши дни всеки си прави профил в MySpage още преди да се е научил да си настройва китарата...

В. В.: Последен въпрос. Омръзна ли ти хората да произнасят грешно името на групата ти - "Арк Енеми" вместо "Арч Енеми"?

М. А.: Свикнах, честно казано. Преди две седмици, например, бяхме в Япония, където всички ни наричат "Арк Енеми", макар че името ни очевидно е "Арч Енеми"... но не ми пука как го казват - важното е да го казват!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: