SEPULTURA - Дерик Грийн

15 Януари 2009
news page
'Името Sepultura, само по себе си стана по-голямо от конкретните личности в групата. Да, по-голямо дори и от братята Кавалера!'

Три седмици преди първия концерт на SEPULTURA в София (6.02.09) и седмица преди официалната дата на издаване на новия албум 'A-Lex' (23.01.09) осъществяваме директната телефонна линия с Дерик Грийн в Бразилия. 

Настанен удобно в жегата, двуметровият афроамериканец провежда близо 25 минутен разговор на разнообразни теми.

В студиото на радиото са Насо Русков и Васил Върбанов, и подведени от британския опит на Насо, започват разговора с въпрос за времето:

ДОБРЕ ДЕ, КАК Е КЛИМАТЪТ В БРАЗИЛИЯ СЕГА?
30 градуса.


ШЕГУВАШ СЕ!!!
Времето е хубаво, направо чудесно. Топло е.

ТУК Е СТУДЕНО, МИНУС 30...
Ха ха ха.

ВСЪЩНОСТ ОБИЧАШ ЛИ СНЕГА?
Всъщност изобщо не обичам снега. Не обичам студеното време. Детството ми премина в Кливланд, щата Охайо, а там валеше много сняг. Намразих го още от малък, така че днес наистина не мога да го понасям.

ЕВРОПЕЙСКОТО ВИ ТУРНЕ ЗАПОЧВА В СОФИЯ, НА 6-ТИ ФЕВРУАРИ, А ТУК ТОГАВА МАЙ ЩЕ ИМА ДОСТА СНЯГ, ТАКА ЧЕ ПО-ДОБРЕ СИ ВЗЕМИ И СКИТЕ...
Неееееееее.

О, ДА! ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПЪРВИЯТ ВИ КОНЦЕРТ В ТУРНЕТО, ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ ОЩЕ НЯМА ДА СТЕ В ОПТИМАЛНА ФОРМА?
О не, ще бъде жестоко! Вълнуващо е да започнеш турнето си в град, в който...хм май не сме свирили досега в София, нали? А освен това сме насъбрали много енергия, защото от доста време чакаме момента да тръгнем на турне. Имаме нови песни, а освен това репетираме и стари парчета, така че ще ви представим нещо, като цялата история на Sepultura.

ПРАВ СИ, НЕ СТЕ СВИРИЛИ ТОЧНО В СОФИЯ, НО ИМАХТЕ ШОУ В КАВАРНА ПРЕЗ 2007-МА НА БРЕГА НА МОРЕТО, НО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ СЕГА ЩЕ БЪДЕ РАЗЛИЧНО...
Определено! Знаете ли, обичам да свиря и на затворено, в зали. Освен това говорим за наше самостоятелно шоу, така че наистина нямаме търпение!

НОВИЯТ ВИ АЛБУМ ‘A-LEX’ ИЗЛИЗА СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА. ГОВОРИ СЕ, ЧЕ Е БАЗИРАН НА  ‘ПОРТОКАЛ С ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ’ – ОБАЧЕ НЕ СТАВА ЯСНО ДАЛИ НА ФИЛМА НА СТЕЛИ КУБРИК ИЛИ НА КНИГАТА НА АНТЪНИ БЪРДЖИС...
За книгата става дума. В нея има една глава, която не присъства във филма. Именно тази глава ни запали истински да направим албума въз основа на книгата на Бърджис. А освен това, в книгата няма саундтрак, няма визии, така че трябваше да задействаме собственото си въображение, за да създадем тази музика.
 
КАТО СТАНА ДУМА ЗА КНИГИ, КАКВО ЧЕТЕШ В МОМЕНТА?
Ами, това е един добър въпрос, ха ха ха...

ИСКАШ ДА КАЖЕШ, ЧЕ ЧЕТЕШ САМО ИМЕЙЛИ, ТАКА ЛИ?
Е да, тези дни чета доста имейли и давам много интервюта. Обаче трябва да си подбера нещо за турнето. Сега наистина нямам нищо за четене под ръка, но когато тръгваме на турне, обикновено си взимам няколко книги. В момента обаче ме хванахте  -наистина чета само имейли.
 
КАЗА, ЧЕ АЛБУМЪТ ВИ Е БАЗИРАН НА КНИГАТА, НО Е НЕВЪЗМОЖНО ДА НЕ СИ ГЛЕДАЛ И ФИЛМА?
Точно така. Голям фен съм, наистина!

СПОМНЯШ ЛИ СИ СЦЕНАТА, В КОЯТО МАЛКЪЛМ МАКДАУЪЛ ПЕЕШЕ ИЗРОДСКИ ‘I’M SINGING IN THE RAIN’ (‘АЗ ПЕЯ ПОД ДЪЖДА’)?
Ха ха ха, да разбира се, определено си я спомням.

ИМАШ ЛИ СИ ТВОЯ СОБСТВЕНА ВЕРСИЯ НА ТАЗИ ПЕСЕН?
Не още, но съм сигурен че до края на турнето ще имаме и наша версия...

В СМИСЪЛ, НЕ СИ ЛИ Я ТАНАНИКАШ ПОНЯКОГА ПОД ДУША?
В интерес на истината веднъж даже я пях на един наш концерт. Беше първият ни път в Куба, започна да пръска дъжд и част от апаратурата ни угасна. Минаха няколко секунди, докато я оправят и в това време ми хрумна, че ще бъде доста подходящо да изпея точно това парче

ХАЙДЕ, ИЗПЕЙ НИ МАЛКО!
(пее) S-s-singing in the raaaaain…

ДОСТАТЪЧНО, НАЕТ СИ!
(пее) I’m singing, I’m singing in the rain.
 
ИМАМЕ ОЩЕ ЛОШИ НОВИНИ ЗА ТЕБ – ТУК В СОФИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЕЕШ ‘АЗ ПЕЯ ПОД СНЕГА’.
(смях) Добре де, няма проблеми. Ще свикна много бързо - но да кажа само за героя на Малкълм МакДауъл – причината, поради която той пее точно тази песен, е че това е единствената, която знае от начало докрай.
 
ДА ТЕ ВЪРНЕМ КЪМ ПРЕДИШНИЯ ВИ АЛБУМ ‘DANTE XXI’... ДИЗАЙНЪТ МУ Е ПРАВЕН ОТ ЕДИН ПИЧ, СТЕФАН ДОЙЧИНОВ. РОДИТЕЛИТЕ МУ СА БЪЛГАРИ, НО САМИЯТ ТОЙ Е РОДЕН В САО ПАУЛО И НЕ ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ. ВИЕ ЛИ СЕ СПРЯХТЕ НА НЕГО, СРЕЩНАХТЕ ЛИ СЕ, ИЛИ ЗВУКОЗАПИСНАТА ФИРМА ВИ ГО НАЛОЖИ?
Всъщност той беше приятел на Игор (Кавалера бел ред). А освен това виждахме творбите му непрекъснато из града (Дойчинов е основно уличен артист – рисува по огради, стени и тн. бел ред).

Поканихме го в студиото още в самото начало, когато започвахме да пишем албума. Запознахме го с нашите идеите и дълго си говорихме лице в лице за това, в каква посока искаме да ги развием. И от това наистина излезе нещо много специално.

Артуъркът на албума е от рисувани на ръка картини. Той нарисува 10 картини - едни доста големи платна.

Да работим със Стефан Дойчинов  беше наистина незабравимо изживяване. В момента той непрекъснато прави изложби и то навсякъде по света.
 
СПОМЕНА ИГОР ЗА СЕКУНДА, ТАКА ЧЕ СЕГА НЕ МОЖЕМ ДА НЕ ТИ ЗАДАДЕМ БОЛЕЗНЕНИЯ ВЪПРОС...
Хех

ВЕРОЯТНО ЧЕСТО ЧУВАШ РАЗНИ ХОРА ДА КАЗВАТ: ‘АБЕ ГРУПАТА Е ЯКА, НО ПО-ДОБРЕ ДА СИ СМЕНЯТ ИМЕТО.’ КАКЪВ ОТГОВОР ИМАШ ЗА ТЯХ?
Вижте, разбирам, че в началото много хора са си мислели именно това. Но ми се струва е крайно време да се разбере, че това е група, съставена от четирима души. Още в най-първите дне на Sepultura.

И ДНЕС Е ТАКА, НАДЯВАМЕ СЕ...
Ха ха ха, да. И двама от тези хора, който са написали по-голямата част от материала на Sepultura през годините, са си все така в групата. Андреас (Кисер) – водещият китарист, която свири всичките сола и има огромен принос за музиката, е все така в групата. А също и Паоло (Джуниър), който е в Sepultura още от първия ден.

Всъщност, за това да си сменяме името, някои говореха и още докато Игор беше с нас. Но когато наистина вярваш в групата си, когато си работил с нея от толкова много години и когато влагаш в нея всичко, като жертваш голяма част от своя собствен живот, тогава общественото мнение не те интересува.

Групата е основана много преди да излезе пред публика, така че и в бъдеще ще можем да минем без общественото мнение... 

Така стоят нещата! Тази група е нещото, в което вярваме, за което се борим и което е вътре в нас. И затова не виждам причина, поради която да си сменяме името!

А и защото името Sepultura вече е много по-голямо от това, кой всъщност е в групата. По-голямо от конкретните индивидуалности!

Ние вярваме в името Sepultura и сме горди, че го представляваме. 100 %!

ДОКАТО ИГОР БЕШЕ ВСЕ ОЩЕ В ГРУПАТА, КАТО ЧЕ ЛИ МНОГО ОТ ФЕНОВЕТЕ НЯМАХА НИЩО ПРОТИВ, НЕ ВСИЧКИ РАЗБИРА СЕ...
Да, ха ха ха, разбира се, че не всички...

ДА, НО ОТКАКТО ИГОР НАПУСНА, СИТУАЦИЯТА МАЙ СТАНА ПО-ЗЛЕ?! КАЗА, ЧЕ  ‘ГРУПАТА Е ПО-ГОЛЯМА ОТ КОНКРЕТНИТЕ ЧЛЕНОВЕ’... ДА РАЗБИРАМЕ ЛИ ТОВА И КАТО: ‘ГРУПАТА Е ПО-ГОЛЯМА ОТ БРАТЯТА КАВАЛЕРА?’
Мисля че името Sepultura, само по себе си стана по-голямо! По-голямо от конкретните личности. Да, дори и от братята Кавалера. Още когато Макс напусна, повярвайте ми, имаше много хора, които твърдяха:

‘Това беше! Край! Няма начин да успеят да продължат без него!’

Много хора му целуваха задника, защото не бяха разбрали, че в случая става дума за група, и това все още е ГРУПА от хора, които създават, а не само един единствен човек, който твори всичко.

И така ето, че откакто и Игор напусна, изминаха 3 години, а ние все така свирим и правим концерти на все повече места по света. Освен това, все така има нови хора, които започват да слушат Sepultura. Изглежда успяваме да привлечем и нова публика, но и да запазим част и от старата.  Важното е, че продължаваме напред.

И според мен именно това помага на Sepultura да оцелее – това, че успяваме да се двжим с времето, а не се опитваме да пресъздадем, нещо, което няма да се случи никога отново. Гледаме в бъдещето и се се стараем да създаваме нови неща.

СУПЕР! ЕТО СЕГА ОЩЕ ЕДИН ОПАСЕН ВЪПРОС, КОЯТО ИДВА ОТ ЕДИН НАШ СЛУШАТЕЛ, ТОЙ СЕ КАЗВА STILGAR. ТОВА Е ДОСТА ПОПУЛЯРЕН ВЪПРОС В НАШИ ДНИ, ТАКА ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕШ ПОДГОТВЕН – КАКВО МИСЛИШ ЗА СВАЛЯНЕТО НА МУЗИКА ОТ ИНТЕРНЕТ?
Мисля, че е невъзможно да се спре. Това е нещо, което трябва просто да приемем. Безплатна музика (смях). За съжаление, в известен смисъл леко вреди на нас. Всъщност даже много ни вреди, защото  звукозаписната ни компания ни подкрепя. А единственият начин да продължи да ни подкрепя е, ако продава нашите CD-та. И все пак винаги има възможности според мен. Това зависи от самата група разбира се, но съм сигурен, че можеш така да балансираш нещата, че всъщност да пуснеш музиката си безплатно, да кажем за някакъв кратък срок.

В крайна сметка, аз вярвам, че за феновете, които наистина обичат музиката, най-важното е да ИМАТ музиката, да подкрепят любимата си група, като ходят на концерти и хм… още по-добре е, ако са в състояние и да си купят CD-то и да притежават, да държат в ръцете си нещо наистина специално.

На групата обаче се пада това, да съдаде нещо наистина специално, а също и да подсигури уникалния дизайн, така че хората да искат да го притежават. Но пък на феновете се пада това, да искат да подкрепят групата и да си купят албума.

Но и много добре разбирам даунлоада. Разбирам желанието да имаш представа, какво ще си купиш. И ако наистина ти допада, тогава супер – просто подкрепяш групата, която харесваш.

КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ СЕГА ТРЯБВА ДА ТЕ ПОПИТАМЕ, КОЕ Е ПОСЛЕДНОТО НЕЩО, КОЕТО ТИ СИ СВАЛИ ОТ ИНТЕРНЕТ?
Последният албум, който даунлоуднах май беше... ъъ..знаете ли аз пускам музика в един клуб и...…

КАТО ДИДЖЕЙ?
Ами да, организирам едни партита. Нямат нищо общо с метъла обаче (смях). Така че, май последното, което си свалих беше нещо, като Франк Синатра – само стари песни.

ОБАЧЕ ТОЙ УМРЯ, НАЛИ ТАКА?
Да, умря.

По радиото тръгва песнета ‘Filthy Rot

ХА, МОЛЯ ТЕ, КАЖИ НИ, КАКВО Е ТОВА ЕТНО ПЕЕНЕ, ОТКЪДЕ ВИ ХРУМНА?
Това всъщност сме Андреас, Жеан - новият ни барабанист и аз...

ПОЧЕРПЕНИ?
…Правим задни вокали, нещо като пиянско пеене. И то пеят мутри. В действителност това представлява онзи момент в книгата, в която бандата на Алекс пребива стария клошар под моста. Ние сме бандата и сме пияни и зверски агресивни...

ГОТОВИ ДА СПУКАТЕ ОТ БОЙ ОЗВУЧИТЕЛЯ...
Йеее...

ИЛИ ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА КОНЦЕРТА…
Именно, ха ха ха, нещо като пиянско пеене на бандити.

ДОБРЕ, ТУК В СОФИЯ ЩЕ СЕ ОПИТАМЕ ДА ВИ СМАЧКАМЕ ОТ ЧЕРПЕНЕ. НАЦИОНАЛНОТО ПИЕНЕ СЕ КАЗВА РАКИЯ – ПРАВИ СЕ ОТ ГРОЗДЕ ИЛИ ОТ СЛИВИ …
Ракия, запомних.

ДОНЕСИ НИ 3 ЛИТРА КАШАСА И ЩЕ ГИ СМЕСИМ, ЗА ТОТАЛНО НАЩРАКВАНЕ!
Готово, разбрахме се!

МЕЖДУ ДРУГОТО, ЩЕ НОСИТЕ ЛИ МЪРЧАНДАЙС?
Да, носим всичко.

OK, БЛАГОДАРЯ. ПРИЯТНА ВЕЧЕР!
Как се казва на български?

PRIATNA VECHER!
Ще поработя над българския ми. Имам една приятелка българка, Мария – живее тук в Бразилия. Ще я накарам да ми предаде няколко урока.

прочети още: 

Андреас Кисер'2007 -'Sepultura винаги са били изправени пред някакво предизвикателство'.

Макс Кавалера'2008 - 'Cavalera Conspiracy е повече от проект, но не е истинска група.'

Край!

Източник: