W.A.S.P. - Блеки Лоулес

29 Септември 2009
news page
"Много хора ме възприемат, като не-религиозен, но това не е вярно. Аз съм силно, силно вярващ!"

Новият албум 'Babylon' е адски сериозен. В него отново изпъква онази омагьосваща комбинация от типичен американски рокенрол, зверски мрачен саунд и пронизващия глас на Блеки.

W.A.S.P. ще свирят на 17 ноември в София, тоест вече имаме два сериозни повода - a) албум и б) концерт, за да говорим със самия БЛЕКИ, пряко по телефона:

едно интервю на Васил Върбанов


БЛЕКИ ЗДРАВЕЙ, КАК СИ?
Добре, благодаря, благодаря, благодаря!

ХАЙДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ С ТОВА – ИНТЕРЕСНО, ДАЛИ КОГАТО ИЗДАДОХТЕ ‘DOMINATOR’ ПРЕЗ 2007-МА, В ГЛАВАТА ТИ ВЕЧЕ Е ИМАЛО НЯКАКВА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ТОВА, КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ СЛЕДВАЩИЯТ АЛБУМ...НЯКАКВИ ТЕКСТОВЕ, НЯКАКВИ МУЗИКАЛНИ ИДЕЙКИ?
Не, нищо! Защото това би означавало да мисля прекалено напред във времето! Аз не правя така! Едно от основните неща, които научих през всичките тези години е, че трябва да се опитвам да правя албумите така, че да отразяват това, което съм в конкретния момент! А ако започнеш отдалече, това няма да помогне в тази посока.

ПОНЕ, ВЗЕ ЛИ НЯКАКВИ ПАРИ АВАНСОВО ОТ ЗВУКОЗАПИСНАТА КОМПАНИЯ?
Ха ха ха, не! Сега, този албум го направихме по различен начин. В много отношения сме равноправни партньори на фирмата издател. Много отдавна научих, че когато взимаш пари от звукозаписната компания – това те превръща в роб! А определено не искам това да се случва повече!

BLACKIE
 

ТВЪРДИ СЕ НАЙ-ОТКРИТО, ЧЕ НОВИЯТ АЛБУМ Е ЗА ЧЕТИРИМАТА КОННИЦИ НА АПОКАЛИПСИСА. КОЙ ОТ ЧЕТИРИМАТА Е НАЙ-УЖАСНИЯТ СПОРЕД ТЕБ?
Според мен, зависи от гледната точка. Те символизират ‘Възмездието’! И много зависи от това, дали си от потърпевшата страна!

Ако си от потърпевшата страна, тогава здраво си загазил! Но ако не си от потърпевшата страна, това може и да не окаже особено влияние върху теб!  Преди 20 години, в песента ‘The Headless Children’ написах следния куплет в текста:

"Four horsemen sit high up in the saddle and waiting
And  ride the bloody trail of no return!" …

Четиримата Конници яздят в небитието по кървавия път, от който връщане няма!

Сега, преди около година, гледах по телевизията политици в Брюксел, които си говореха за Европейския съюз и споменаха тази предполагаема глобална финансова криза. От опит знам, че когато политик започне да използва думата криза, го прави с цел да намери извинения, за да ти отнеме някакъв вид свобода!

Така или иначе, тези хора си говореха, че може би е дошло време и за единно световно правителство. Тогава единият се намеси и каза, че в такъв случай трябва да имаме и единна световна монетна единица – една валута навсякъде по света. Това, което наистина ме разби обаче, беше когато един от другите каза, че е убеден, че до  2017-ма, всеки в Европейския съюз ще има имплантиран микро чип!!!

А, вие разбирате, какво означава това, нали?

О ДА, ЗА ТОВА Е СТАВАЛО ДУМА В ТОЛКОВА МНОГО ФИЛМИ, КАТО НЯКОИ ОТ ТЯХ СА ПРАВЕНИ ОЩЕ ПРЕЗ 60-ТЕ. ТРУДНО Е ДА СЕ ПОВЯРВА, ЧЕ НЯКОЙ НАИСТИНА СИ МИСЛИ, ЧЕ ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ….
Този човек говореше за само след 8 години!!! И аз стоях и го слушах с отворена уста! И си мисля, този човек не разбира ли какво всъщност казва? Защото това е директно библейско предсказание в неговите уста!

И затова се върнах към Библията и я изследвах основно, както и ‘Апокалипсиса’! А също и на няколко други места, като Книгата на пророка Даниил, в които се открива това пророчество и бях изумен от това, с каква точност са описани в Библията нещата, за които говореха тези хора! Попитах се, по-близо ли сме до това да се случи, отколкото  преди 20 години? Всичко това е направо удивително!
Но именно оттам дойде идеята за ‘Вавилон гори’ - ‘Babylon Is Burning’

WASP cover 2009 

ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ Е ИМАЛО ТОЛКОВА МНОГО ОПИТИ ДА СЕ ВИЗУАЛИЗИРАТ ‘КОННИЦИТЕ НА АПОКАЛИПСИСА’ – ЕДНО ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЕ Е НА ДЮРЕР... КОЙ ОТ ТЕЗИ ОПИТИ ТИ Е НАЙ-ЛЮБИМ НА ТЕБ И КАЖИ НИ ВСЪЩНОСТ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЗАЙНА НА АЛБУМА.
Има две момичета, които правят нашия уебсайт. Те правиха и дизайна на предишния албум ‘Dominator’, направиха и новия. Казах им какво точно искам. Исках от тях да направят като мен – да прочетата отново ‘Апокалипсиса’. И след това да видят какви идеи ще им дойдот от това. Аз вече имах собствена идея, как трябва да изглежда албумът, но исках първо да видя, какво ще направят те.

И ето че те дойдоха при мен и ми показаха първата версия на обложката, която не е много по-различна от това, което е в момента. Беше идентична с това, което си мислех и аз! Така че беше перфектна! Освен това ми показа, че това което те са разбрали от четивото, беше същото, което бях възприел и аз. Помислих си, колко удивително е, когато някой наистина отдели време и погледне на тази книга както трябва. Може би всички хора ще достигнат до същите изводи.

КАТО ГОВОРИМ ЗА ГОЛЕМИ И ВАЖНИ КНИГИ, ЯСНО Е ЧЕ ХОРАТА ДНЕС НЕ ЧЕТАТ МНОГО. СПОРЕД ТЕБ, ТОВА ЧАСТ ОТ НЯКАКЪВ ПЛАН ЛИ Е? ДА СЕ ДЪРЖАТ ХОРАТА НАСТРАНА ОТ МЪДРОСТТА, ОТ ИСТИНАТА В КНИГИТЕ..ОТ МЪДРОСТТА НА ИСТОРИЯТА И ФИЛОСОФИЯТА... ИЛИ Е ПРОСТО НЯКАКЪВ ЕСТЕСТВЕН ПРОЦЕС?
Според мен, просто така се случи. Вижте какво става в обществото ни – едно от нещата, които се опитвам да кажа на хората в този албум е, че изборите имат последици!
Ние сме получили даром някои изключителни неща. Дедите не са платили много висока цена, за да може ние сега да сме свободни в момента. А ето, че нашето поколение стана някак си презадоволено и недооценява това….

А знаете ли, политиците са много зависими от това. Защото те знаят, че ако хората са презадоволени, те, политиците могат да правят каквото си искат. Ние носим отговорност за нашата свобода. Защото ако не я използваме - ще я изгубим. Същото е валидно и за тази наша отговорност - ако не я поемем ние самите, те ще ни отнемат тази отговорнист.

Политиците много добре знаят, че хората са много заети и имат достатъчно грижи в собствения си живот, така че не винаги имат време да обърнат внимание на големите проблеми. Но ако не го правим, тогава ще трябва да изстрадаме последствията от това.

Знаете ли какво става в Америка в момента? Хората вярваха, че Обама ще бъде чудесният президент, а сега започват да си дават сметка, че той всъщност е марксист. Като казвам това, аз не си измислям – можете лесно да проверите в интернет.

Неговата популярност спадна по-бързо, в сравнение с всеки президент в историята на Съединените Щати! В момента е под 45 %  и причината е в това, че хората най-после започнаха да разбират, какъв е той всъщност.

Преди, той просто говореше. Има умението да очарова хората – доста е добър в това. Но тогава хората не разбираха, какво всъщност цели той. А човекът, както казах, е марксист!

Американският народ вече започва да разбира това. И в момента в Америка започва ревюлоция. Това нещо е по-голямо от всичко, което съм виждал някога. Преди две седмици във Вашингтон, СТО ХИЛЯДИ ДУШИ протестираха пред Белия Дом срещу Обама. Сто хиляди души! И това започва да се разнася към всеки по-голям град в Щатите.

И както вече казах, това е най-серизното нещо, което съм виждал през целия си живот в тази страна. Впечатляващо е!

BLACKIE

ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ МУЗИКАТА. ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, В ЦЕНТЪРА НА ЗВУКА НА W.A.S.P. ВИНАГИ Е БИЛ ТВОЯТ МНОГО СПЕЦИФИЧЕН ГЛАС …НАСТРОЙВАТЕ ЛИ ПО НЯКАКЪВ СПЕЦИФИЧЕН НАЧИН КИТАРИТЕ И ДРУГИТЕ ИНСТРУМЕНТИ ЗАРАДИ НЕГО И ТАКА НАТАТЪК?
Не, нещата са си такива, каквито са. Няма нищо специално. Според мен, повечето метъл групи...ъъ това са доста технически нещо, но повечето рок групи не се настройват на обичайната концертна височина - 440hz (това е честотата на трептене, на вибрации на ми и ла от първа октава на пианото. Приета е за тюнинг стандарт. Честотата на трептене определявисочината на тона).

Повечето рок групи обикновено се настройват с половин степен по-ниско от това. Свързано е с електрическата китара, начинът по който звучат нещата честотно …

И ние се настройваме с половин степен надолу. Правим това, което правят повечето рак групи, няма нищо уникално в това!  
 
АЛБУМЪТ МАЙ НЕ Е МНОГО ДЪЛЪГ?
Не знам точно колко е дълъг. Май е 42 минути - нещо такова. 

ОСВЕН 7 АВТОРСКИ ПАРЧЕТА, ИМА И 2 КАВЪРА – НА ‘PROMISED LAND’ НА ЧЪК БЕРИ И НА ‘BURN’ НА DEEP PURPLE. КОЙ ОТ ДВАМАТА В ТАЗИ ЕПОХА В  PURPLE ПРЕДПОЧИТАШ – ДЕЙВИД КОВЪРДЕЙЛ ИЛИ ГЛЕН ХЮЗ?
Ооо господи, това е много труден въпрос! И двамата са велики. Така че не мога да направя този избор.

ВТОРОТО ПАРЧЕ В АЛБУМА - ‘LIVE TO DIE ANOTHER DAY’ ЗАПОЧВА С ЕДНА БАС ЛИНИЯ, КОЯТО МНОГО НАПОМНЯ НА IRON MAIDEN...МАЙК ДУДА ЛИ Я ИЗМИСЛИ?
Да, той е! Всъщност, това което Майк свири май се основава на една идея, която аз написах на китара, така че тук той следва линията на китарата.

СПОМНЯМ СИ, БЕШЕ ПРЕДИ 15 ГОДИНИ, ГРУПИТЕ ОТ ТВОЕТО ПОКОЛЕНИЕ СКОЧИХТЕ СРЕЩУ ТЕЗИ, КОИТО ДОЙДОХА СЛЕД ВАС И СЕРИОЗНО НАПАДАХТЕ ХОРА КАТО ЕДИ ВЕДЪР, ALICE IN CHAINS И ЦЯЛАТА ГРЪНДЖ ВЪЛНА. МУЗИКАНИЯТ КЛИМАТ ДНЕС Е ДОСТА РАЗЛИЧЕН.

СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ СИ ЗАПОЗНАТ С НОВИТЕ НЕЩА НА MEGADETH, SLAYER И Т.Н, НЯКОИ ОТ ТЯХ МОЖЕ БИ ДОРИ СА ТИ ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ, НО ЛЮБОПИТНОТО В СЛУЧАЯ Е ДА ЧУЕМ МНЕНИЕТО ТИ ЗА НОВИТЕ АЛБУМИ НА PEARL JAM И ALICE IN CHAINS...
Ако трябва да бъда честен – не слушам нищо от нашия стил музика, когато правя албум! Защото е много лесно нещо да ти повлияе.

Когато правихме този албум, не слушах много музика и защото изкарвах в студиото по 12 часа на ден. И когато се прибереш в къщи посред нощ, последното нещо което искаш, е да слушаш музика.

На някои хора сравнението им се струва идиотско, обаче наистина, ако си автомонтьор и оправяш по цял ден спирачките на хората, след 12 часа в гаража, като се прибереш у дома, никак не искаш да си оправяш собствената кола, ха ха.  Положението е доста сходно. Единственото нещо, което можех да слушам, докато правехме албума беше блус.

НЕЩО КАТО ЧИЛ-АУТ?
Точно така. А и защото това са корените на рокенрола. И става много интересно, когато разбереш това истински – започваш да чуваш блуса по тотално различен начин. Нещо като отдаване на почит на нашите музикални предци. Много интересен начин да бъдеш свързан с корените си.

КАЗВАШ, ЧЕ НЕ СИ СЛУШАЛ МНОГО МУЗИКА, ДОКАТО СТЕ ПРАВЕЛИ АЛБУМА, Е, НО ТОЙ ВЕЧЕ Е ГОТОВ. ПРОДЪЛЖАВАШ ЛИ ДА НЕ СЛУШАШ НИЩО?
Не, наистина не слушам, защото в момента репетираем за турнето. А тези репетиции също продължават по 12 часа на ден. Хората май не си дават сметка, колко много труд и усилия изисква едно турне, като това. Наистина – доста работа.

BLACKIE

ДОКОЛКОТО СИ СПОМНЯМ, РОЖДЕНИЯТ ТИ ДЕН БЕШЕ НА 4 СЕПТЕМВРИ …
Нее, нека не говорим за това, ха ха ха ….

Е, ЗАЩО, ВЪПРОСЪТ ВСЪЩНОСТ Е, КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ПОДАРЪК, КОЙТО ПОЛУЧИ ТАЗИ ГОДИНА?
Картичка.

КАРТИЧКА?
Да! Знаете ли, достигнах до етапа в живота си, в който не искам подаръци. Наистина не искам. За мен, мисълта, че някой се е сетил за мен с една картичка, е много по-важна от някакъв подарък. Искам да кажа, само по себе си, това е подаръкът!

ЗАГОВОРИХМЕ ЗА ТУРНЕТО, КАКВИ ПОДГРАВЯЩИ ГРУПИ ИСКАШ ДА ИМАТЕ - ЩЕ ВОДИТЕ ЕДНА И СЪЩА ЗА ВСИЧКИ ДАТИ, ЩЕ РАЗЧИТАТЕ НА МЕСТНА ПОДКРЕПА ВЪВ ВСЕКИ ГРАД ИЛИ НЕ ИСКАТЕ ИЗОБЩО ДА ИМА ПОДГРЯВАНЕ?
Поискахме от самите организатори на концертите в отделните държави, те да се погрижат за съпорта. Защото си даваме сметка, че местните промоутъри знаят по-добре от нас за това, какво става в техния район - какво искат самите те, както и какво искат феновете. Така че, както вече казах, подгряващите групи на концертите ни ще бъдат грижа на организаторите.

ПОСЛЕДЕН ВЪПРОС, КАКТО ВЕЧЕ СТАНА ЯСНО, НОВИЯТ АЛБУМ Е СЕРИОЗНО ВДЪХНОВЕН ОТ БИБЛЕЙСКИ ТЕМИ. НИКОГА НЕ СМЕ ТЕ ВЪЗПРИЕМАЛИ, КАТО ОСОБЕНО РЕЛИГИОЗЕН ЧОВЕК … ОБАЧЕ ЕТО ЧЕ... КАКВО Е ТОВА?
Това е, защото вярата ми е много силна! Много хора ме възприемат, като не-религиозен, но това не е вярно. Аз съм силно, силно вярващ! Ако се върнете назад и погледнете дори ‘The Headless Children’, още в първите редове на песента се пее:

“Father come save us from this
Madness we're under
God of creation are we blind?”

“Отче, спаси ни от тази лудост,
Боже, слепи ли сме?”

Това е вопъл на човек, който се обръща, към своя създател – за помощ, за избавление! Аз говоря за тези неща, от много по-отдавна, отколкото хората си дават сметка. И всичко това е заради вярата ми!

права Тангра Мега Рок

Източник: