SCORPIONS - Матиас Ябс

23 Февруари 2010
news page
"Ха ха ха, не! Това е адски смешно, ха ха ха! За пръв път чувам за това. Ха ха ха."

Германските хард рок легенди обявиха официално, че прекратяват дейността си след края на предстоящото световно турне!

Тази почетна обиколка ще бъде в чест на новия албум 'Sting in the Tail', който излиза на 19 март (подробности).

Говорим с китариста на SCORPIONS - Матиас Ябс.

Едно интервю на Насо Русков

КАК СИ, ПРИЯТЕЛЮ?
Екстра!

ОТДАВНА НЕ СТЕ БИЛИ В БЪЛГАРИЯ, МОЖЕ БИ ЦЕЛИ 2-3 МЕСЕЦА...
Хаха, да, поне толкова.

В МОМЕНТА В ГРУПАТА ИМАТЕ ПОЛЯК И АМЕРИКАНЕЦ, КОЕТО ПРАВИ SCORPIONS ЕДНА НАИСТИНА ИНТЕРНАЦИОНАЛНА БАНДА. НАВРЕМЕТО, КОГАТО ТИ СТАНА ЧЛЕН НА ГРУПАТА, МИНАВАЛО ЛИ ТИ Е ПРЕЗ УМ, ЧЕ ЕДИН ДЕН ТАКОВА НЕЩО ЩЕ БЪДЕ ВЪЗМОЖНО?
Разбира се тогава бе невъзможно. Първоначално групата си беше германска. Не беше лесно, поне по онова време, да имаш чужденци в състава. Когато искате да сте здрава банда трябва да живеете близо един до друг.

Сега вече е друго. Лесно е да се метнеш на самолета. В края на 70-те да се лети от една точка до друга си беше истинско приключение. А сега е все едно да хванеш рейса. Така че Джеймс може да хване самолета от Калифорния по всяко време. Ако му се обадим днес, утре е при нас, никакъв проблем. Павел пък лети още по-кратко, по маршрута Краков-Мюнхен-Хановер и след няколко часа е при нас.

Навремето това беше проблем и затова всички в групата бяхме германци. Сега, обаче, избираме най-добрите музиканти, които можем. Странно е съвпадението, че единият е от източна Европа, а другият – от Запада. Ние пък сме по средата.

MATTHIAS

ИМАХТЕ МНОГО ПРОДУКТИВНА КАРИЕРА. ОСВЕН НОВИЯТ, КОЙ ДРУГ ОТ АЛБУМИТЕ ВИ ТИ Е НАЙ-ЛЮБИМИЯТ?
Нямам един-единствен любим, а са два и това са 'Blackout' и 'Love At First Sting'. Що се отнася до новия албум, тъкмо го завършихме и ще излезе в края на март. Влизайки в студиото си мислехме за това, че много пъти сме чували нашите фенове да казват, че емблематичният Scorpions саунд е именно този от 'Blackout' и 'Love At First Sting', които са и моите два най-любими наши албума.

Затова 'Sting In The Tail' звучи много по-близко до тях, отколкото предишния ни албум. Решихме че след като ще бъде прощалният ни албум, е редно да се съсредоточим върху онова, което хората най-много харесват у нас. Така че е най-близък по звучене до 'Love At First Sting'.

ИМАШ ЛИ СИ ЛЮБИМО СОЛО, ИЛИ МОЖЕ БИ КИТАРЕН РИФ? ТЪЙ КАТО ВСЕ ПАК НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА Е НЯКАКВО ВИХРЕНО СОЛО С ХИЛЯДА ТОНА В СЕКУНДАТА.
За щастие имам немалко любими. Бих казал 'No One Like You'. Вземи например интрото на това парче – използваме го за реклами на концертите ни, особено в Щатите, но не само там. Без вокали, само инструменталната част в началото.

Човек веднага може да разпознае коя е групата и парчето, което според мен е по-важно от някакво скорострелно соло.

STING IN THE TAIL

РАЗКАЖИ НИ ЗА НОВИЯ ВИ АЛБУМ - STING IN THE TAIL. КАКВО ЧУВСТВО ИЗПИТВАШЕ, КОГАТО ВЛИЗАШЕ В СТУДИОТО, ЗНАЕЙКИ, ЧЕ ТОВА ЩЕ Е ПОСЛЕДНИЯТ АЛБУМ НА SCORPIONS? РАЗБИРА СЕ, АЗ СЪМ НА МНЕНИЕ, ЧЕ НЯМА ДА ИЗДЪРЖИТЕ И СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ОТНОВО ЩЕ СКОКНЕТЕ НА СЦЕНАТА....
Хаха, не ни бъркай с Kiss, ние ще се опитаме да си държим на думата. Всъщност когато първоначално влязохме в студиото, някъде през месец май, имахме съвсем друга идея. Тъй като ни предстояха концерти през лятото и есента, решихме че не желаем да се затворим в някакво студио за четири месеца без да излизаме от там.

Предпочетохме да влизаме за по две седмици, след това няколко концерта, после пак в студиото и така-нататък – за да ни е свежо. Да си в студио ежедневно в продължение на няколко месеца е доста скучно, а ние искахме да избегнем това. Така че през лятото все още не знаехме, че това ще е последният ни албум.

Когато записахме първите няколко парчета, нашият мениджър ги чу и ни каза: “Това звучи убийствено. Замислете се дали да не е последният ви албум, защото след три-четири години ще ви е много трудно да направите нещо по-добро.” Пък и като се има предвид възрастта на някои от моите приятели в групата...Ето така стана цялата работа – не влязохме в студио с идеята да направим прощален албум, решихме го чак след като завършихме записите.

Е, ВЕЧЕ СТЕ ГОЛЕМИ И СЕРИОЗНИ ХОРА. ИНТЕРЕСНО ДАЛИ НАВРЕМЕТО, ОСОБЕНО ПРЕЗ 80-ТЕ, СТЕ ВОДИЛИ ОНЗИ ХАРАКТЕРЕН ЗА РОК МУЗИКАНТИТЕ НАЧИН НА ЖИВОТ – СЕКС, НАРКОТИЦИ И РОКЕНРОЛ?
Ами, винаги сме се опитвали да стоим далеч от това, но не винаги сме успявали. През 80-те това си беше начин на живот и бе много трудно да го избегнеш. За щастие ние винаги сме били по-разумни от някои други, които бих могъл да посоча.

Ние обичаме да живеем здравословно – ядем здравословна храна, спортуваме активно. Помня че навремето имаше някои групи, които използваха всяка свободна минутка, за да хукнат към бара.

ИЛИ КЪМ ТОАЛЕТНАТА...
Да, повярвай ми, знам точно за какво говориш.

SCORPIONS 2010 

ПРАВИЛИ СТЕ ТУРНЕТА И СТЕ СВИРИЛИ С ВСИЧКИ ВЕЛИКИ РОК ГРУПИ. ИМА ЛИ НЯКОЯ БАНДА, С КОЯТО ДО ДЕН ДНЕШЕН СТЕ НАЙ-ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ?
Може би с Bon Jovi. Те откриваха за нас през 1984, по време на голямото ни турне промотиращо албума 'Love At First Sting'. Тогава те тъкмо започваха. Станаха наши фенове и впоследствие направиха голяма кариера.

Наскоро те свириха в Германия и аз отидох да се видя с тях в Мюнхен и Хамбург. Видяхме се и поприказвахме. Ричи Самбора ми е приятел и дори си купи китара от моя магазин в Мюнхен. Най-близки сме с Ричи и Джон, говорим по телефона, пращаме си смс-и и т.н. С тях сме много добри приятели.

МНОГО ГРУПИ ОТ 80-ТЕ СЕ СЪБРАХА ОТНОВО. СМЯТАШ ЛИ, ЧЕ ИМАТ НЯКАКЪВ ШАНС С НОВ МАТЕРИАЛ ИЛИ БИ БИЛО ПО-РАЗУМНО ДА СЕ ПРИДЪРЖАТ КЪМ СТАРИТЕ СИ ХИТОВЕ? ЕТО НАПРИМЕР ВСЕКИ МОМЕНТ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НОВ АЛБУМ НА RATT...
Бих казал, че е най-вероятно радиостанциите да пускат старите им неща, което е жалко. Когато стара банда издава нов албум, тя се намира между два стола, защото когато става дума за стари групи, радиостанциите предпочитат да пускат старите им парчета. Когато искат да пускат нова музика, те пускат нови групи. Така че за групи като Ratt не знам – сигурно ще напомнят на всички за хитовете си от 80-те.

Пожелавам успех на всички банди, които са се събрали отново и дано новите им парчета достигнат до повече хора, но обикновено става точно обратното.

НЕКА ТИ РАЗКАЖА НЕЩО ЛЮБОПИТНО – ПРЕЗ 80-ТЕ ТУК В БЪЛГАРИЯ МАЛКО ХОРА ЗНАЕХА АНГЛИЙСКИ ДОБРЕ, ТЪЙ КАТО ТОЗИ ЕЗИК НЕ БЕ ДОБРЕ ДОШЪЛ, ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСКИЯ. ЕТО ЗАЩО МНОГО ХОРА СИ МИСЛЕХА, ЧЕ ВАШЕТО ПАРЧЕ "Blackout" ОЗНАЧАВА “ЧЕРНИТЕ ВЪН”. ПЪК И ПРЕДВИД ТОВА, ЧЕ СТЕ ГЕРМАНЦИ – СЕЩАШ СЕ КАК СЕ НАТРУПВАТ СТЕРЕОТИПИТЕ. ТИ ЗНАЕШЕ ЛИ ЗА ТАЗИ ИДИОТСКА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ НА ЗАГЛАВИЕТО?
Ха ха ха, не! Извинявай, но не мога да не се смея, това е адски смешно, ха ха ха! За пръв път чувам за това. Ха ха ха.

И КАКВО ЩЕ ПРАВИШ КОГАТО SCORPIONS ВЕЧЕ ГИ НЯМА?
Нямам представа. Не мисля че някой от групата знае какво ще прави след три години. Никой не знае. Ти например знаеш ли какво ще правиш след три години?

Човек просто не знае. В едно съм сигурен обаче – че никога няма да престана да правя музика. Вероятно всеки ден ще хващам китарата, пък после ще видим.

ВСЕКИ ДЕН ЛИ СВИРИШ?
Не, понякога не ми остава време. Но когато сядам с китарата да си подрънкам, това ми се отразява добре и ми действа успокояващо. Не става въпрос да се упражнявам, просто обичам да свиря. Китарата е като придатък към ръката ми.

ЕСТЕСТВЕНА ЧАСТ ОТ ТЯЛОТО ТИ, А?
Абсолютно.

 

SCORPIONS

ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ СЕ ОТТЕГЛЯТЕ, ИМА ЛИ НЕЩО, КОЕТО ПРЕДИ НЕ МОЖЕШЕ ДА СПОДЕЛИШ С НАС, НО СЕГА СПОКОЙНО МОЖЕШ ДА НИ РАЗКАЖЕШ?
За съжаление нямам такава история за вас. Но ще ти кажа нещо – съвсем скоро тръгваме на прощално турне. Нямаме представа какво значи това. Обявихме го, но слава Богу нямаме опит с такива неща. Всяка вечер ще бъде едно голямо сбогуване. Ще бъде изключително прочувствено и тъжно.

Най-последният ни концерт, след около две-три години, ще бъде най-трудният. Дотогава във всяка страна ще си взимаме сбогом с феновете ни и нямам представа как ще се справим с това.

И НАКРАЯ – ВИЖДАШ ЛИ НЯКОЯ НАИСТИНА ГОЛЯМА СРАВНИТЕЛНО НОВА НЕМСКА ГРУПА В МОМЕНТА? РУДОЛФ СПОДЕЛИ, ЧЕ ХАРЕСВА RAMMSTEIN...
Rammstein
определено са много известна немска група. Лично аз не ги харесвам особено много. По някаква причина не обичам текстове на немски. Има нещо в стила на Rammstein, което не ми допада. Знам обаче, че са много успешна група. Иначе знам, че някои германски групи се радват на голям успех в южна Америка, предимно метъл групи, за които в Германия никой не е чувал. В момента не виждам някоя нова група, която да стане голяма в следващите няколко години.

права Тангра Мега Рок

Източник: