Художникът на YES съди създателите на 'АВАТАР'

01 Юли 2013
news page

Легендарният художник на обложките на YES - РОДЖЪР ДИЙН е завел дело срещу режисьора на хитовия филм от 2009 - 'АВАТАР' - ДЖЕЙМС КАМЕРЪН.

ДИЙН твърди, че обликът на Пандора - фантастичния свят, в който се развива филмът, се основава в голяма степен на творбите му.

Той е поискал обезщетение от 50 милиона долара и настоява компанията Twentieth Century Fox да гарантира, че 'АВАТАР' ще бъде изтеглен от търговската мрежа и няма да може да се гледа никога повече в сегашния му вид.

В документите, подадени в окръжния съд в Ню Йорк миналата седмица, адвокатите на ДИЙН посочват, че плаващите острови и каменните арки във филма, имат твърде много прилики с картините на техния клиент.

"Ищецът е известен и успешен художник и дизайнер от повече от 45 години." - пише в иска.

"Той е получил международно признание за своите архитектурни концепции, сценографии, мебели и дизайн на лога - но най-вече за своите картини и образи на уникални и оригинални пейзажи. Те представят геоложки форми, които не са срещани в изкуството или природата
"

Като доказателство, че работата му съществува значително преди излизането на 'АВАТАР' на екран, ДИЙН цитира три книги със свои илюстрации - 'Views' от 1975, 'Magnetic Storm' от 1984 и 'Dragon’s Dream' от 2008.

"Приликите с тези творби са съществени и твърде директни, така че всяко СЛУЧАЙНО копиране или сходство във филмовите сцени е изключено!" - продължават адвокатите.

"Приликите в 'АВАТАР' са толкова подобни на произведенията на ищеца, че подсъдимият трябва да е имал достъп до произведенията на ищеца."

В интервю през 2010, на въпроса, дали е бил вдъхновен от творчеството на ДИЙН за плаващите планини, КАМЕРЪН отговори: "Може да съм бил - във времето, когато пушех трева."

Миналата седмица, бившият клавирист на YES - РИК УЕЙКМЪН съобщи, че РОДЖЪР ДИЙН работи върху нова сценография за турнето, с което през 2014 той ще отбележи 40-тата годишнина от излизането на албума 'Journey To The Centre Of The Earth'.



Източник: classicrockmagazine.com