QUEEN - 'Forever' (2014)

12 Ноември 2014
news page

Съществува поверие, че всеки диск, който престои достатъчно дълго забравен в жабката на колата, се превръща в сборка на QUEEN. Британската легенда вероятно е най-често подлаганата на компилации група в последните 30 години. Тогава сигурно се чудиш кому е нужна поредната такава. Всъщност, на никого. Обаче...

Когато за пръв път пуснах 'Forever', попаднах в уюта на така типичното и познато звучене - като завръщане след дълго отсъствие в любимата къща на село при баба и дядо. Само дето не познавах песента. Съвсем като нов албум на отдавна любима група.

След секунди съзнах, че всъщност ще чуя три чисто нови песни на невъзможна да изкарва записи банда. Тогава настръхнах. Не само от емоционалния сблъсък с непознати парчета на Queen, а и с факта, че и трите са страшно красиви и силни.

Още с първите тонове на 'Let Me In Your Heart Again' и отварящия напев на ФРЕДИ МЪРКЮРИ, изживяният последни години се завъртяха торнадообразно и ме хвърлиха право в първото ми слушане на 'Made In Heaven' преди почти 20 години. Песента, писана от БРАЙЪН МЕЙ, е толкова силен и типичен QUEEN, че е невъзможно, допуснал веднъж групата в сърцето си, да не я обикнеш. Звученето й е съвсем като отлежалите и зрели пиеси на групата от 'The Miracle' насетне. Улегнал, интелигентен и прецизно композиран и изсвирен мелодичен рок, понесъл наследството на пищното вариететно звучене на 70-арските експлозии на QUEEN. Съвсем логично продължение на песните от последния и посмъртен албум на британците от 1995.

Следва трогателната баладата 'Love Kills', дело на ФРЕДИ и италианския продуцент и автор на песни ДЖОРДЖО МОРОДЕР. Красива и мелодична, тя би седяла съвсем удобно с подходящ аранжимент в албума на ФРЕДИ и МОНСЕРАТ КАБАЙЕ от 1988 'Barcelona'. Представи си някоя от песните в него, но разсъблечена от помпозност и оркестрации, оставена на мелодичен инструментал и изумително мощните и чисти вокални линии на ФРЕДИ. 'Love Kills' е едно от най-силните доказателства за невероятния глас на певеца.

Третото ново парче 'There Must Be More to Life Than This' го знаем от соловия албум на ФРЕДИ от 1985 'Mr. Bad Guy', но тук е като дует с друг покоен гигант на поп сцената - МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН - така, както е било замислено още преди 30 години. В тубата сме чували демоверсии и с двамата певци, но тук вече го имаме завършено и подредено. Това са три напълно достатъчни причини този диск да съществува.

Само че авторите на компилацията (БРАЙЪН МЕЙ и РОДЖЪР ТЕЙЛЪР) са ти дали още 17. Или 33, зависи кое издание ще избереш. И тук идва приятният момент на осъзнаване, че песните вътре далеч не са най-големите хитове на QUEEN, макар и доста от тях да са излизали като сингли. Отсъстват 'Bohemian Rhapsody', 'We Will Rock You', 'The Show Must Go On' и т.н.

Което всъщност е голямо предимство, тъй като незапознатите с пълната дискография на QUEEN ще чуят вероятно за пръв път разкошни песни като 'Dear Friends', 'Drowse''Lily of the Valley' или '39' (тя е в луксозното издание). И става напълно ясно, че QUEEN са една от онези групи, на които независимо кои песни от обширната дискография ще подбереш, ще имаш чудесна колекция от великолепни и, извинявай за клишето, но безсмъртни рок парчета.
 

Източник: www.radiotangra.com