За босовете на музикалната индустрия БУМЪТ на ВИНИЛА е преходен

06 Февруари 2015
news page

Големите шефове в музикалната индустрия гледат на възраждането на интереса към плочите като на временна мода, която ще отмине.

През 2014 във Великобритания, за първи път от 1996 насам, продажбите на винили минаха над 1 милион копия, благодарение на специалните издания на 'The Endless River' на PINK FLOY и 'Lazaretto' на ДЖАК УАЙТ.

Анализаторите от Neilson Soundscan подчертават, че плочите все още заемат едва 6% от общите продажби на музика - постижение, което според звукозаписните компании, не оказва особен ефект върху бизнеса.

СписаниеRolling Stone цитира президента на RCA Records (част от Sony), ТОМ КОРСЪН, които не крие, че в неговата фирма няма специален отдел за развитие на изданията на винил, въпреки че самият той се радвал на повишаването на интереса към тях.

"Това е малък процент от нашия бизнесПлочите не променят баланса. На мен ми харесва - това е готин, секси продукт. Това е по-скоро емоционална инвестиция."

Друга важна фигура в индустрията - КАНДЕЙС БЕРИ - генерален мениджър на разпространението на Universal Music вижда във виниловите издания "чудесен маркетинг инструмент", но в същото време не вярва, че растежът в продажбите ще продължи:

"Да, определено има връщане на интереса - познавам доста хора от бизнеса, които отново се интересуват от плочи. Но не е сигурно, че си слушат винилите всеки ден на грамофона, както си пускат музика на другите устройства."

Дори и мениджърите на групите са поскоро скептични - ДЖОНАТАН ДАНЕЙЛ, който се грижи за FALL OUT BOY казва: "На ниво бизнес, това не е нищо особено и не носи, кой знае какви пари на бандите."

Самите групи, обаче, очевидно харесват най-много албумите им да излизат и на плоча - PRIMUS пуснаха фантастичен винил с 'Primus And The Chocolate Factory', а MASTODON и IRON MAIDEN издадоха специални пакети.

 

Източник: classicrock.teamrock.com