ПЪНК банда със синдрома на 'ДАУН' ще представя Финландия на Евровизия

02 Март 2015
news page

Пънк банда, съставена от музиканти с увреждания, ще представя тази година Финландия на конкурса 'Евровизия'. Зрителите на местната телевизия избраха квартета PKN в събота и според букмейкърите, той е сред фаворитите за спечелване на финала във Виена през май.

Всеки от четиримата музиканти има синдрома на Даун или аутизъм, а песента, с която ще се представят се казва 'Aina Mun Pitaa (I Always Have To)' и е с продължителност 85 секунди.



"Всеки човек в неравностойно положение трябва да има повече кураж." - споделя вокалистът КАРИ ААЛТО - "Той или тя трябва да си кажат на себе си, какво искат и какво не искат."

Цялото име на бандата е PERTTI KURIKAN NIMIPAIVAT (Именния ден на Петри Курика), а това ще бъде първата пънк група в историята на 'Евровизия'. Тя се събира по време на един благотворителен семинар, а след това участва в документалния филм 'The Punk Syndrome'.

Песента говори за страховете от ограниченията във всекидневния живот, като това да трябва да се храниш здравословно и досадни задължения - чистене и пране.

"Бунтуваме се срещу обществото по различни начини, но не сме политическа група." - казва басистът САМИ ХЕЛЛЕ пред британския вестник The Guardian.

"Не искаме хората да гласуват за нас, защото ни съжаляват. Ние сме нормални пичове с умствени проблеми. Много хора идват на нашите концерти и вече имаме много фенове."

Шнсовете на PKN да спечелят са 5 към 1 според Betfred и това ги поставя трети фаворити след Италия и Естония. Единствените финландци, печелили някога 'Евровизия', са хеви метълите LORDI през 2006.
 

Източник: bbc.co.uk