TRYSTH - 'Soulchambers Reworked' (2016)

24 Март 2016
news page

Всъщност, това изобщо не е албум на TRYSTH

Както подсказва заглавието, 'Soulchambers Reworked' е колекция от преработки на всяко парче от дебюта на софийските (пост) слъдж машини, който се появи още през 2014. Още по-правилно би било да ползваме термина „ремикс албум“, макар че така рискуваме някой да си помисли, че го очаква недомислена танцувална музика или в най-добрия случай – нещо като добрите стари White Zombie
 
'Soulchambers Reworked' обаче е подчертано сериозен проект, завършването на който отнема година и половина, в рамките на която десетина творци от България, Румъния и Белгия са се трудили сериозно върху изглаждането на всичко – от саунда до визуалното оформление на продукта. Обединителната фигура в случая е Ангел от Mytrip (и от Leaver, и от лейбъла Amek, и от хардкор букинга For the Kids) – той координира работата по преработките, както и наглася финалния звук на 'Soulchambers Reworked', който се е получил толкова балансиран, сякаш е дело на една-единствена банда, а не е сборник от работата на 6 различни проекта.
 
Въпреки съзнателно търсената кохерентност, ремикс албумът не е равен или скучен – именно благодарение на намесата на толкова различни артисти, в него има вътрешна динамика и многопластовост. На практика 'Soulchambers Reworked' обесва надолу с главата оригиналния 'Soulchambers' (дори парчетата вървят наобратно), изземва от него китарната тежест и тежката ритъм секция, замествайки ги с дълбок ембиънт, дроун и интелигентна електронна музика. Някои от ремиксите бързо успяхме да свържем с парчетата на TRYSTH (откриващото 'Undying' във вариант на румънците Еnvironments, белгиецът Ashtoreth с мрачни вариации по 'Chanelling Spines Of Snakes III' или пък финалното 'Ascend' на Mytrip, което е нещо като дълга версия на интрото 'Descend' от 'Soulchambers'), други са на светлинни години далече (Modern Ghosts of The Road с тяхната разработка на 'Sever The Stars'), а трети хитроумно щипват елементи от оригиналите, на базата на които конструират съвсем нови тракове (многоръкия Иван Шопов с 'Weeping Orbits' и Владо Ковачев от Cigaretta и Lovers of the Bomb със своето алтер его One Tru Odd и преработка на 'Ordeal Vision'). 
 
Вероятно най-впечатляващата страна на този проект е неговата дълбочина – независимо дали става въпрос за предългите абстрактни ембиънт пасажи, или по-ясно очертаните електронни парчета, 'Soulchambers Reworked' звучи сериозно и не ти позволява лесно да напуснеш неговите странни измерения. Нещо повече – този ремикс албум е толкова различен от оригинала, че би могъл лесно да бъде възприеман дори ако нямаш огромни симпатии към TRYSTH (макар ние да питаем тъкмо такива), а просто в дъждовния пролетен ден искаш да си пуснеш поглъщащо-атмосферна музика.
Източник: RadioTangra.com