График за почистването и концерта на 'МУСАЛА' на 30 юли

22 Юли 2016
news page

След седмица - на 30 юли е акцията за почистване на 'МУСАЛА' от строителни отпадъци, която се организирана от радио ТАНГРА МЕГА РОК  и ИЯИЯЕ-БАН.

Тя ще бъде ознаменувана и с безпрецедентен концерт на ODD CREW и D2 на самия връх, а списъкът на всички партньори, които се обединяваме в общата кауза „За чиста и защитена Рила“ ще видите долу.  

Ето и важни подробности за всички доброволци, които ще се включат в акцията.

ГРАФИК на 30 юли:

10:00 сутринта
- екипът ни започва да събира тухлите и керемидите. Нашите координатори имат ръкавици и сезалови чували за тези, които се включат към нас в операцията. Доброволците са добре дошли да се присъединяват във всяка следваща минута, когато успеят да се качат на върха. Събирането на отпадъците ще приключи в 14:30.

- Пълните чували ще бъдат извозвани от нас през целия следващ ден до сметището в град Самоков, така че не е нужно вие да мъкнете тухли в раниците си надолу. Призоваваме всички, които са в планината и през този ден да не оставят личен боклук след себе си!!!      

14:30 - 15:40 - Концерт на ODD CREW и D2. Той ще приключи във време, което ще даде възможност на  доброволците да достигнат до Боровец.

ВНИМАНИЕ - в този ден, специално за акцията, работното време на кабинкова въжена линия 'Ястребец' ще бъде удължено и последното качване от горна станция ще бъде в 20:00 часа. Умоляваме ви да не чакате последния момент, да не се образува опашка на лифта.

КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО МУСАЛА:

Разстоянието от Боровец до началото на пешеходния поход се взима от лифта за 25 минути. Ето как се развива маршрутът след това:
- 60 минути по почти равен планински път до хижа 'Мусала';
- 70 минути по стръмна пътека до 'ЗАСЛОНА' в подножието на върха (пътеката минава покай великолепни езера със страхотни гледки);
- 45 минути по много стръмна пътека от 'ЗАСЛОНА' до самия ВРЪХ.

забележка: Това е при средно темпо за хора в сравнително добра форма.

ЗАСТРАХОВКИ:

В нашия екип има 5-ма души с официален атестат за 'ПЛАНИСКИ СПАСИТЕЛ'. Всеки от нас има и ПЛАНИНСКА ЗАСТРАХОВКА, която е препоръчителна за всеки в планината - цената е 3.20 - КЪМ ЗАСТРАХОВКАТА.

ПРЕНОЩУВАНЕ:

Всички места за нощуване в района вече са заети. Палатки са възможни само около хижа 'Мусала' - край езерото на снимката - на близо 2 часа под върха.

  

КОНЦЕРТЪТ:

Това ще бъде най-високият РОК концерт, правен някога в Европа - именно на „МУСАЛА“ (2925 м).
 
D2 и ODD CREW са две от най-популярните български рок групи – артисти с много фенове, близки до планинарската кауза.
 
С цел да запазим спокойствието на дивите животни в района, както и да не нарушаваме естествената среда, в която те съществуват и се размножават, силата на звука от озвучаването на концерта ще бъде контролирана и в нормите на максимално облекчен  режим.
 
Звукът ще бъде насочен към публиката, разположена амфитеатрално на склона към върха.
 
За повече подробности – следете официалното събитие във Facebook, както и www.RadioTangra.com.

Това със сигурност ще бъде най-високата точка в тържествата по повод 10 години радио ТАНГРА МЕГА РОК

И да не забравяме, че преди „МУСАЛА“, величественият връх е носел прабългарското име „ТАНГРА“
 

Основните партньори на радио ТАНГРА МЕГА РОК в проекта са: 

- ИЯИЯЕ-БАН; 
- НИМХ-БАН,  
- Дирекция „Национален парк Рила“, Министерството на околната среда и водите;
- „Софийска вода“’ АД
Бороспорт АД, Боровец
- Българската национална телевизия.

Без тях, тази амбициозна идея би била невъзможна!

Всички ние се надяваме почистването на това свято място от строителните отпадъци да бъде само първата стъпка в една дългосрочна Национална кампания за изтъкването на „МУСАЛА“, не като “туристическа дестинация”, а като природа, която заслужава специално отношение и уважение от всеки. 

Всички партньори се обединяваме в една обща кауза „За чиста и защитена Рила“.
 
Източник: RadioTangra.com