БОБ ДИЛЪН няма да присъства на връчването на НОБЕЛОВИТЕ НАГРАДИ

17 Ноември 2016
news page

БОБ ДИЛЪН няма да може да получи лично Нобеловата си награда за литература, поради невъзможност да присъства на церемонията на 10 декември в Стокхолм. 

75-годишният американски поет и музикант бе отличен за "създаването на нова поетическа форма в рамките на американската музикална традиция" на 13 октомври.

Шведската академия разпространи официално изявление, в което четем:

Снощи получихме лично писмо от Боб Дилън, в което той обяснява, че поради предварително насрочени ангажименти, не е в състояние да пътува до Стокхолм през декември и да присъства на церемонията за Нобеловите награди.

Той още веднъж подчертава, че за него наградата е голяма чест и много би искал да можеше да я получи лично.”

С това се слага край на дълъг период на съмнения за отношението на ДИЛЪН към най-престижната награда за литература.

Цели две седмици минаха преди официална реакция от негова страна, след като името му бе обявено на 13 октомври и поради тази причина член на Академията го нарече “неучтив и арогантен.” 

В крайна сметка, ДИЛЪН проговори по темата и в интервю за вестник Telegraph определи отличието като “изумително и невероятно. Кой не мечтае за него?”

Академията сега е принудена да обясни отсъствието на лауреата от церемонията с думите:

Това със сигурност е необичайно, но не е нещо изключително. В близкото минало, много носители на наградата, поради различни причини, не успяха да дойдат в Стокхолм, за да си я получат лично  – сред тях ДОРИС ЛЕСИНГ, ХАРОЛД ПИНТЪР и ЕЛФРИДЕ ЙЕЛИНЕК. Наградата си е все така тяхна, както и на БОБ ДИЛЪН.”

Все пак, има едно задължително условия, за да може ДИЛЪН да получи наистина наградата. В рамките на 6 месеца, считано от 10 декември, той трябва да изнесе така наречената 'НОБЕЛОВА ЛЕКЦИЯ'.

Все още няма потвърждение от негова страна по този повод.
Източник: ultimateclassicrock.com