Създателят на 'СПОНДЖ БОБ' има същата склероза като СТИВЪН ХОКИНГ

14 Март 2017
news page

СТИВЪН ХИЛЕНБЪРГ - създателят на 'Спондж Боб Квадратни гащи' е бил диагностициран с АЛС (вижте долу).

Въпреки заболяването си, 55-годишният творец ясно декларира намерението си да не се отказва от участие в продуцирането на хитовата анимационна поредица. 

Всеки, който ме познава, знае, че няма да се откажа да работя по 'SpongeBob SquarePants' и другите ми страсти докато мога. Аз и семейството ми сме благодарни на всички, които ни изразяват подкрепа. Молим да уважите искрената ни молба да уважавате личното ни пространство.”

От излизането си на екран през 1999, 'SpongeBob SquarePants' се оказа един от най-дълго задържалите се филми - с общо 209 епизода и продължава да се прави и до днес. Има и два пълнометражни филма.
  
За работата си по нег, ХИЛЕНБЪРГ има 17 номинации за награда 'Емми'.

Амиотрофична латерална склероза (понякога наричана болест на Лу Гериг, болест на Шарко или болест на моторните неврони), е прогресивна, почти неотменно фатална болест.

Става дума за неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони – клетки в гръбначния и главния мозък, като това води до парализа и смърт. АЛС впоследствие довежда до атрофия на мускулите и мозъкът изгубва напълно способността си да ги контролира. Един от симптомите са мускулните спазми. За разлика от болестта на Алцхаймер, тази болест невинаги уврежда разума на болния. Дори един от гениалните умове на физиката, Стивън Хокинг, развива АЛС и е прикован на инвалидна количка, но продължава да работи. Подобен е и случаят с един от гениалните китаристи на 20-ти век – Джейсън Бекер, който заболява от тази болест едва когато е на 19 години. И до ден днешен той е жив, като е развил способността си да комункира посредством уникална система от знаци, подавани чрез движения на очите. 

Източник: consequenceofsound.net